POSEBNI IZVJEŠTAJ

Zeleni sporazum predstavlja ‘prilike i prijetnje‘ za španjolsku poljoprivredu

"Trenutni model poljoprivrede pred kolapsom je i ne rješava probleme poput depopulacije ruralnih područja. Potrebna su rješenja"
 Shutterstock

Ovaj je članak dio našeg posebnog izvještaja Održive poljoprivredne ambicije: između ZPP-a i Zelenog sporazuma.

Europski zeleni dogovor nudi mogućnosti i izazove španjolskim poljoprivrednicima, upozorili su dionici, ističući kako Španjolskoj treba veća podrška u tranziciji prema održivijem poljoprivrednom modelu, izvještava EURACTIV-ov partner EFE Agro.

Strategije Europske komisije za biološku raznolikost i strategija od Polja do stola nalazi se u središtu ambiciozne mape puta koju je Komisija postavila u Europskom zelenom sporazumu, a čiji je cilj pretvoriti EU u klimatski neutralno gospodarstvo do 2050. godine.

Strategija "Od polja do stola'', vodeća EU prehrambena politika, utvrđuje konkretne ciljeve za ozelenjavanje sektora, uključujući 50% smanjenje upotrebe i rizika od pesticida, 50% smanjenje prodaje antimikrobnih sredstava i cilj da 25% poljoprivrednog zemljišta pod organskim uzgojem.

Međutim, deset mjeseci nakon objavljivanja u svibnju 2020., organizacije poljoprivrednika optimistične su glede budućnosti sektora, ali također izražavaju zabrinutost zbog ideje da se mora „ispuniti više zahtjeva s manje sredstava”.

Udruga Por otra PAC ('Za drugi ZPP'), koalicija od 30 održivih poljoprivrednih organizacija koju čine poljoprivrednici, nevladine organizacije za zaštitu okoliša i prehrambeni stručnjaci koji se zalažu za drugačiju viziju EU programa subvencioniranja poljoprivrede, Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), podržavaju strategiju i nazivaju je "prvim korakom" prema zelenoj tranziciji.

Fernando Viñegla, glasnogovornik koalicije, naglasio je da u Španjolskoj ima puno primjera koji pokazuju da dolazi do promjene mišljenja.

“Strategija je izvrsna prilika za Španjolsku, zemlju osjetljivu na klimatske promjene. Ako brzo radimo na održivim opcijama, učinak promjena će biti manji ”, kaže Viñegla. Dodao je da je raznolikost španjolske poljoprivrede također ključna prednost.

“Trenutni model poljoprivrede pred kolapsom je i ne rješava probleme poput depopulacije ruralnih područja. Potrebna su rješenja”, dodao je Viñegla.

No, što se tiče javne potpore, rekao je, Španjolska je u lošijem položaju od zemalja poput Francuske ili Njemačke, koje se "više zalažu za zelene investicije i na ZPP s većim sudjelovanjem dotičnih teritorija".

EU 'puca sebi u nogu'

U međuvremenu, Savez za održivu poljoprivredu (ALAS), savez udruženja poljoprivrednika koji predstavlja većinu španjolskih poljoprivrednih organizacija, upozorava da su novi zeleni zahtjevi iz Bruxellesa došli u neprimjereno vrijeme, s obzirom na poteškoće s kojima se sektor suočio tijekom krize s koronavirusom , dodajući da ovo prijeti konkurentnosti poljoprivrede EU.

Prema predsjedniku ALAS-a Pedru Gallardu, EU "puca sebi u nogu" s prijedlozima koji "riskiraju vlastiti kapacitet EU-a da osigura prehrambenu sigurnost".

Gallardo je rekao da je potrebna veća podrška za mjere zaštite okoliša koje španjolska vlada razmatra u pripremi svog nacionalnog strateškog plana ZPP-a, ističući da se zahtjevi prema poljoprivrednicima "ne mogu povećati" ako ne dobivaju daljnju javnu pomoć.

Španjolska je država članica EU-a s najvećim postotkom poljoprivrednog zemljišta s organskim uzgojem.

S 2,35 milijuna hektara organskog uzgoja zemlje, zemlju se svrstava na treće mjesto u svijetu iza Australije i Argentine, prema podacima Ecovalie, španjolskog profesionalnog udruženja za organsku poljoprivredu.

Regije Katalonija, Andaluzija i Navara već su blizu cilja od 25% koji je postavila Europska komisija.

Specifični klimatski uvjeti

U vezi sa strategijom od Polja do stola, Gallardo je također napomenuo da Španjolskoj treba više fitosanitarnih proizvoda od Finske ili baltičkih zemalja zbog klimatskih čimbenika i geografske blizine zemlje Africi, gdje "nisu ispunjeni isti okolišni zahtjevi".

U tom smislu, rekao je, cilj smanjenja koji je Komisija postavila za upotrebu fitosanitarnih proizvoda izgleda kao "promicanje zdravstvene politike koja bi značila smanjenje lijekova dostupnih u ljekarni".

ALAS podupire da bi EU trebao povećati svoju produktivnost i promicati „inovacijske alate“ poput genetskog uređivanja.

Na sličan način, izvještaj PWC-a o poljoprivredi u Španjolskoj zaključuje da su "upotreba novih tehnologija, novih sorti, genetsko uređivanje i snažna oklada na istraživanje" prava rješenja za poljoprivrednike.

"Financirano u okviru programa Europske unije IMCAP"
Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 08:47