Irski premijer: 'Postižemo napredak u pregovorima s Londonom'

- Postižemo napredak u pregovorima, ali još uvijek postoji mnogo otvorenih pitanja na koja moramo pronaći odgovore prije roka za Brexit, tako da će se vrlo vjerojatno održati još jedan, izvanredan summit Europskoga vijeća krajm listopada – izjavio je irski premijer Leo Varadkar nakon sinoćnjih maratonskih pregovora s britanskom vladom.
Irski premijer Leo Varadkar i britanski kolega Boris Johnson na nedavnom tajnom sastanku u Engleskoj
 Noel Mullen / NOEL MULLEN via REUTERS

Prema informacijama diplomatskih dužnosnika pregovori su trajali do 1:30 ujutro, a pitanja na koja se još uvijek nije pronašao odogovor su carina, poraz i pristanak ključnih aktera na nove uvjete sporazuma. Demokratska unionistička stranka Sjeverne Irske (DUP), koalicijski partner Borisa Johsnona, bit će jezičac na vagi koji će odlučiti kako će javnost, ali i tvrdolinijaši Konzervativne stranke, prihvatiti nove uvjete koji su na stolu.

Članovi britanske vlade jutros su izjavili da su sinoćnji pregovori bili konstruktivni te da su prezultirali malim pomakom prema pronalasku kompromisnog rješenja.

Pregovarači novi sporazum moraju osigurati najkasnije do sutra kada će se održati summit Europskoga vijeća. Naime, bilo kakve promjene u uvjetima Sporazuma o Brexitu, kao i zeleno svjetlo za novu odgodu izlaska iz EU, mora dobiti jednoglasni pristanak EU27 zemalja u tom tijelu Unije. Države članice tvrde da im ponestaje vremena, ali da će u slučaju pronalaska rješenja tijekom današnjeg dana biti spremne razmotriti opciju usmenog pristanka do summita.

Britanci, s druge strane, istovremeno moraju pronaći proceduralno rješenje za kršenje tzv. Bennovog zakona. Zastupnici Donjeg doma su sredinom rujna po hitnom postupku donijeli zakon kojim vlada mora tražiti odgodu Brexita u slučaju da do summita Europskog vijeća ne osigura bolje uvjete izlaska. Ministar za Brexit Stephen Barclay neslužbeno tvrdi da će vlada posegnuti za metodom 'dva pisma'. Prema informacijama koje je u javnost pustila Johnsonova ministrica Andrea Leadsom, vlada će Bruxellesu poslati dva pisma; u jednom će tražiti odgodu izlaska, čime će službeno ispoštivati Bennov zakon, dok će u drugom pismu europskim dužnosnicima napomenuti da se vlada protivi bilo kakavom obliku odgode Brexita.

- Nismo spremni razmotriti ni kratku, tehničku, odgodu izlaska iz Europske unije – potvrdio je Barclay jutros novinarima u ime cijele vlade Borisa Johnsona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:02