Italija se s uračunatim rizikom vraća djelomično u normalu

Italija se postupno – s „uračunatim rizikom“, kako se izrazio premijer Giuseppe Conte – vraća u djelomičnu normalu. Djelomičnu utoliko što bi na licu morale ostati maske, a među osobama razmaci, vjerojatno do kraja ljeta, možda i do kraja godine.
Ilustracija: Ulice Rima nakon prvog popuštanja restriktivnih mjera koje je vlada nametnula u borbi protiv pandemije koronavirusa
 Andreas SOLARO / AFP

Preciznije odredbe donijet će nov dekret predsjednika Ministarskog vijeća Giuseppea Contea za razdoblje od 18. svibnja do 14. lipnja, većim dijelom suglašen s oblastima, ali još ne posve definiran, niti objavljen, pa se oslanjamo na ono što je Conte rekao na konferenciji za novinare u subotu kasno uvečer.

„Socijalna“, zapravo fizička distanca jedino je djelotvorno sredstvo da se ne širi podmukli SARS-CoV-2 (hrvatski: druga verzija koronavirusa koji izaziva sindrom ozbiljnog akutnoga otežana disanja) koji izaziva covid-19 (oboljenje od koronavirusa iz 2019.; donedavna su dijagnoze bile na latinskome da bi ih svi liječnici razumjeli, sada su na engleskome). U Italiji – koja je u Evropi prva bila na covidovu masovnom udaru (sama Lombardija je jučer po broju mrtvih nadmašila svu mnogoljudnu Kinu) – smatraju da su male šanse da koronavirus pređe sa stvari na ljude, te da ne prelazi sa čovjeka na čovjeka ako je razmak među njima barem metar na otvorenome i barem dva u prostoriji.

Talijani su dosad, jer ja strah je dobar kome ga je Bog dao, poštovali ta pravila opreza. Oprez je počeo popuštati, osobito u generaciji mladih (koji po svojoj prirodi smatraju da se smrt odnosi na nekoga drugoga, a uglavnom su u sebičnom pravu). Opet se okupljaju u sitne noćne sate, na otvorenome, ali njih 10-15 na dva četvorna metra, bez maski, dijeleći pivo ili cigaretu. Ako se zaraze, neće ni osjetiti, a ako zarazu donesu roditeljima, čudit će se i nijekati.

Stoga, ako se „ukalkulirani rizik“ pokaže prevelikim, i nacionalna vlada, a i oblasne vlasti (obavezane novim dekretom pratiti stanje i odmah reagirati), moći će i morati zatvarati područja gdje se zaraza ponovo razmaše u karantenske „crvene zone“. U otvaranju Italija kao da primjenjuje staru hrvatsku formulu za djecu u prometu: „brzina ali oprez“.

U tom sklopu od ponedjeljka se ponovo otvaraju trgovine, kafići i frizerski saloni (kojima je preporučeno da rade sedam dana u tjednu, nacija je zarasla), s ograničenim brojem mušterija u svakom lokalu, radi distance, i s razmaknutim stolovima i sjedalicama. Otvara Italija i granice, za zdrave, osim s Austrijom, koja se ne dâ, niti dâ preko sebe u Italiju.

Od ponedjeljka 25. svibnja otvaraju se teretane, bazeni i sportski centri. Kinematografi i kazališta stižu na red 15. lipnja.

Na državnu maturu izlaze svi maturanti, neovisno o uspjehu u završnom razredu, odgovarat će usmeno sat vremena pred povjerenstvom, na metar udaljenosti s maskama, petero dnevno. Ako se ta metoda pokaže uspješnom, slijedit će je i sveučilišta za svoje ispite.

A nogomet? Najavljena subota 13. lipnja ostaje na dugom štapu: premijer Conte kaže da još manjkaju garancije. Istina je da je nogomet važan biznis u Italiji, ali je istina i da je utakmica Atalanta-Valencia, odigrana u Milanu, bila vjerojatno najpogubniji rasadnik Covida 19 u Lombardiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:03