Jeremy Corbyn najavio da će ipak podržati vladin prijedlog za prijevremene izbore 12. prosinca

Jeremy Corbyn ponovno se predomislio i odlučio je prihvatiti prijedlog vlade Borisa Johnsona o raspisivanju prijevremenih izbora 12. prosinca.
Čelnik britanske Laburističke stranke Jeremy Corbyn
 Peter Nicholls / REUTERS

Iako nije eksplicitno naglasio da će tijekom današnje sjednice Donjeg doma parlamenta glasati u koristi vladinog prijedloga za raspisivanje prijevremenih izbora, lider britanske opozicije novinarima je rekao da je Boris Johnson konačno ispunio preduvjete koje su mu Laburisti postavili u zamjenu za rušenje vlade.

Sinoć se održalo još jedno glasanje o prijedlogu britanske vlade za rapisivanje prijevremenih izbora kojim je prijedlog odbijen s 299 glasa za. S obzirom na to da su Laburisti sinoć bili suzdržani tijekom glasanja, njihova bi današnja najava mogla uvelike utjecati na pat poziciju koja je nastala novom odgodom Brexita.

Premijeru su potrebni izbori kako bi što prije legitimizirao svoju vlast i proveo promjene koje je nekoliko mjeseci najavljivao svojim sugrađanima. Naime, Johnson je u rujnu izgubio radnu većinu, tako da od tada vlada bez podrške apsolutne većine Donjeg doma parlamenta. Za raspisivanje prijevremenih izbora Johnsonu je potrebna dvotrećinska većina zastupnika, što znači da mu je nužna podrška Laburista.

Liberalni demokrati i Škotska nacionalna stranka zalažu se za raspisivanje izbora 9. prosinca, a prema nekim neslužbenim informacijama koje pristižu iz Downing streeta 10, izbori bi se kompromisno mogli održati i 11. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 05:19