Johnson u Dublinu pomirljivim tonom priznao: 'Brexit bez sporazuma bio bi velik poraz'

Boris Johnson je posljednji dan zasjedanja parlamenta odlučio provesti u Dublinu na sastanku sa svojim irskim kolegom Leom Varadkarom u potrazi za alternativnim rješenjem prirode irske granice nakon Brexita.
 Phil Noble / REUTERS

Johnson je nakon teškog tjedna tijekom kojeg je pretrpio čak četiri velika poraza u parlamentu, odlučio sve jačoj opoziciji i pobunjenicima unutar vlastite stranke poslati poruku da aktivno pokušava pronaći rješenje za bolji sporazum s EU.

Na konferenciji za novinare, britanski premijer imao je osjetno pomirljiviji pristup, a prisutne je iznenadio izjaviom da bi Brexit bez sporazuma bio 'veliki poraz za državništvo'.

- Stvarno želim sporazum. Unatoč tome što sam siguran da bi se uspjeli snaći u situaciji da dođe do Brexita bez sporazuma, u interesu nam je pronaći rješenje jer bi to bio veliki poraz za naše državništvo – izjavio je Boris Johnson jutros u Dublinu.

Premijer Leo Varadkar prošloga je tjedna britanske medije upozorio na činjenicu da ne postoje novi pregovori oko alternativnog rješenja za pitanje irske granice. Jutros je bio pristojan, ali odlučan te je ponovio da su spremni saslušati sve prijedloge koji im dođu na stol, ali da vremena ponestaje.

- Želimo vam biti saveznici, ali pred vama je pravi herkulijanski zadatak – izjavio je Varadkar na konferenciji za novinare.

Puno se prašine diglo oko analize govora tijela dvaju državnika. Boris Johnson se nije držao samouvjereno i arogantno kako se inače ima običaj držati, dok je Varadkar bio miran, staložen i odlučan. Na neki način, tvrde stručnjaci, njihov je govor tijela simbol trenutnog stanja Brexita i sjajno odgovara izubljenosti Ujedinjene Kraljevine koja prestaje biti arogantna, kao i čvrstoći te staloženosti Europske unije.

Johnson se vratio u London nedugo nakon, a u britanskog ga prijestolnici noćas čeka epilog prošlotjedne borbe s parlamentom. S obzirom na to da je Dom lordova u petak i formalno usvojio tzv. Bennov zakonski prijedlog, on bi danas trebao dobiti kraljičin potpis, čime bi postao obvezujućim zakonom. Premijer je bio primoran zakonski prijedlog odnijeti kraljici na potpis, zato što mu oporba bez toga nije htjela izglasati nepovjerenje, unatoč tome što je izgubio radnu većinu u Donjem domu. Večeras će premijer na dnevni red posljednjeg zasjedanja ovog parlamenta staviti pitanje povjerenja svojoj vladi, u nadi da će raspisati prijevremene izbore 15. listopada; samo dva tjedna prije Brexita.

Torijevci polagano, ali sigurno gube podršku naroda. Prije raspuštanja parlamenta podrška Konzervativnoj stranci bila je na 36 posto, dok je nakon prorogacije i izbacivanja najprominentijih članova iz stranke 'preko noći' pala na samo 30 posto (295 do 300 mandata). Iako bi Johnson i dalje bio relativan pobjednik izbora, ali bi svejedno prošao gore nego što je na prijevremenim izborima prošla njegova prethodnica Theresa May. U tom bi slučaju Johnson morao ući u koaliciju s drugim strankama (najizglednije s DUP-om iz Sjeverne Irske i strankom Brexit Nigela Faragea) ili bi se na opoziciji formirala velika šarena koalicija na čelu koje bi vjerojatno bio lider Laburista Jeremy Corbyn.

U slučaju prijevremenih izbora, Johnson će morati donijeti odluku; vratiti izbačene torijevce u Konzervativnu stranku (čime bi ispao neozbiljan), ili podnijeti veliki poraz u taborima torijevaca.

Postaje sve jasnije da je Boris Johnson pokušao obmanuti vlastite sugrađane klasičnim pokerskim blefom kojeg su zajedničkim snagama raskrinkali Europska unija i britanski parlament. Od nade da će postati Winston Churchill modernog doba, Johnson bi mogao postati najkraćim premijerom Ujedinjene Kraljevine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:51