Juncker: Dajte zakonski održiv prijedlog. Johnson: Idemo van 31. listopada sa ili bez sporazuma

Ništa novo niti neočekivano na sastanku Borisa Johnsona i Jean-Claude Junckera.
Jean Claude-Juncker je ručao s Borisom Johnsonom kako bi se dogovorili da ostaju pri svojim pozicijama
 Francisco Seco / REUTERS

Dva lidera, britanski premijer Boris Johnson i predsjednik Europske komisije u odlasku, Jean-Claude Juncker održali su jučer sastanak. I tu bi ova vijest mogla završiti za one koji i površno prate zbivanja vezana uz izlazak Ujedinjene Kraljevina iz članstva u EU, Brexit.

Naime, Juncker je, prema priopćenju, rekao Johnsonu: "Odgovornost je Ujedinjene Kraljevine da predloži legalno operabilno rješenje koje je kompatibilno sa Sporazumom o izlasku iz članstva u EU (sporazum koji je EK postigla s bivšom britanskom premijerkoj Theresom May krajem prošle godine). Predsjednik Juncker je naglasio trajnu želju Komisije i otvorenost da istraži ispunjavaju li ti prijedlozi ciljeve zaštitnog mehanizma (backstop na granici između Sjeverne i Republike Irske). Takvi prijedlozi do sad nisu bili stavljeni na stol".

U priopćenju Komisija ističe da je spremna raditi 24 sata i 7 dana tjedno ."Europsko vijeće u listopadu bit će važna prekretnica u tom procesu. EU 27 ostaje jedinstven".

A onda je stiglo priopćenje iz Londona: "Premijer je nanovo potvrdio svoju predanost sporazumu na Veliki petak (kojim je prekinut sukob u Sjevernoj Irskoj) te svoju odlučnost da se postigne dogovor u kojem se ukida zaštitni mehanizam. Takav bi zastupnici u britanskom parlamentu mogli prihvatiti. Premijer (BoJo) je ponovio da ne kani tražiti produljenje (Brexita) te da će izvesti Ujedinjenu Kraljevinu iz EU 31. listopada ove godine.

London je poručio i da će se diskusija intenzivirati te da će se susreti održavati na dnevnoj bazi.

Zaključak je više nego jasan: prijeti nam Brexit bez dogovora, tvrdi, koji će izazvati ozbiljne ekonomske probleme mnogim članicama EU.

BoJo bi htio da se zaštitni mehanizam ukine, ali ne na zna što bi ponudio. Pa će ići i na rušenje Sporazuma na Veliki petak, ako treba. Juncker je zadovoljan: EU27 stoji postojano kao klisurina. Samo da Mađarska ne iskoči iz stroja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 07:20