Konferencija

"EU ima najveći proračun do sad jer je osvijestila važnost fondova u razvoju njezinih regija"

Glavna zadaća konferencije bila je proširiti svijest o kohezijskoj politici kao jednom od ključnih fokusa gospodarskog razvoja EU
EUROPSKI PARLAMENT, NA SLICI VALTER FLEGO, BRUXSELLES, 01.10.2019. SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK/GLAS ISTRE

Nalazimo se u pandemiji Covida-19 i recesije nastale zbog epidemioloških mjera, zbog čega EU fondovi gotovo nikad nisu bili važniji nego sada, kada mogu poslužiti kao financijska injekcija za optimizaciju poslovanja i otvaranje novih radnih mjesta, poručio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego (Obnovimo Europu, IDS) na samome početku virtualne konferencije „Što Europa čini u mojoj regiji; ekonomski razvoj i inovacije” koju je njegov ured u petak, 30. listopada, organizirao u suradnji s portalom Euractiv.hr medijske kuće Hanza Media.

Glavna zadaća konferencije, koja se upravo zbog nepovoljne epidemiološke situacije u potpunosti morala preseliti u virtualnu sferu, bila je proširiti svijest o kohezijskoj politici kao jednom od ključnih fokusa gospodarskog razvoja Europske unije. Prva od ukupno tri konferencije o regionalnom razvoju, koja će se organizirati pod pokroviteljstvom Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije, bila je posvećena Istri, kao jednoj od ekonomski najrazvijenijih regija Republike Hrvatske.

„Europska unija nikad nije imala veći proračun, upravo zato što je osvijestila važnost koju njezini fondovi imaju u razvoju njezinih regija. U sljedećem financijskom razdoblju moramo biti pametniji i više ići na ruku privatnom sektoru i poduzetnicima, jer tek kada su oni uspješni, mi u javnom sektoru možemo biti uspješni” objasnio je zastupnik Flego, koji se konferenciji priključio s puta iz Njemačke.



Sudionike je pozdravio i Boris Miletić, gradonačelnik Pule, zaključivši da bi država trebala raditi na smanjenju administrativnih prepreka u prijavi projekata. „Istarska županija već je uputila čak 58 projektnih prijava vrijednih oko dvije milijarde kuna za financiranje iz EU fondova. Istra je spremna!” poručio je gradonačelnik Pule.

Da je država troma, ocijenio je i saborski zastupnik iz redova IDS-a Marin Lerotić, koji smatra da nas upravo ta tromost košta da kvalitetnije i efikasnije povlačimo sredstva iz fondova EU. „Dinamika realizacije izrazito je spora, zbog čega od trenutka prijave projekta, do njegove realizacije zna proći i po dvije godine” upozorio je saborski zastupnik.

Na taj je problem ukazala i Kristina Rabar iz Udruge mladih FET u Puli, dodavši da se i tržište jako brzo mijenja, zbog čega se mijenjanju i djelatnosti samih poduzeća koja se javljaju na natječaje.

Prof.dr.sc. Sven Maričić sa Znanstveno-tehnološkog instituta Visio istaknuo je da problem predstavlja i nedostatak motivacije samih ljudi, koji u projektnu prijavu moraju uložiti mnogo vremena i novaca, bez da znaju kada će im i koliko u konačnici biti odobreno.

Luciano Beg iz Marsevisa smatra da razvijenost regija ne bi trebala biti kriterij u odabiru gospodarskih projekata, zato što se tako penaliziraju prijave iz ekonomski razvijenijih regija.

„U redu je da se slabije razvijenim regijama daje više novaca, ali smatram da nije pošteno da naše projektne prijave u samoj evaluaciji dobivaju manje bodova samo zato što dolazimo iz ekonomski razvijenije regije.” zaključio je Beg.

Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije, kao jedan od glavnih izazova korištenja fondova EU naveo je nedostatak stručnih kadrova na lokalnoj, regionalnoj, ali pogotovo i na nacionalnoj razini.

Taj je problem istaknuo i saborski zastupnik Marko Pavić, predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove EU, prema čijoj procjeni trenutno nedostaje više od 1000 ljudi u sustavu upravljanja EU projekata. „Te ljude ne možete naći na cesti, a što više privatni sektor njih bude nazivao 'uhljebima', kvalitetne ćemo ljude teže dobiti u sustav.” poručio je Pavić.

Da se puno radi na pojednostavljenju strukturne procedure, potvrdila je i državna tajnica Spomenka Đurić iz Ministarstva za regionalni razvoj i fondove EU, zaključivši da su poduzetnici do sada najuspješnije povlačili sredstva koja su im se dala na raspolaganje.

Savjetnica Ariana Vela iz Avelanta smatra da bi Republika Hrvatska u sljedećem financijskom razdoblju trebala na bolji način osmisliti strategiju po pitanju korištenja fondova EU i strateških ciljeva koji se njihovim korištenjem žele postići.

„Smatram da se svi možemo složiti da je do sada nedostajalo jasne vizije i strateškog plana.” poručila je Vela.

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:54