Zeleno svjetlo

Europska komisija odobrila izmjene u hrvatskom Operativnom programu konkuretnost i kohezija

U tom je okviru Republici Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno 6,881 milijarda eura
Zagreb, 171220.
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, Natasa Tramisak i ravnatelj agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislav Petric urucili su ugovore gradonacelniku Grada Vukovara Ivanu Penavi. Rekonstrukcija zgrade Radncki dom u Borovu naselju i prenamjena u prostor Veleucilista Lavoslav Ruzicka u Vukovaru. Te projekt pod nazivom Izgradnja ekonomske skole Vukovar.
Na fotografiji: Natasa Tramisak.
 Srdjan Vrancic/Cropix

Europska komisija je u ponedjeljak odobrila promjene u hrvatskom Operativnom programu Konkurentnost i kohezija kako bi se preusmjerio iznos od 361 milijuna eura iz Kohezijskog fonda za pomoć malim i srednjim poduzećima da prežive koronakrizu.
Zahvaljujući ovoj izmjeni, financiranje će biti preusmjereno za dopunu pomoći u likvidnosti koja se pruža putem jednog financijskog instrumenta pod iznimno povoljnim uvjetima, navodi Komisija.
"Pozdravljam odluku Hrvatske da upotrijebi fleksibilnost ponuđenu Investicijskom inicijativom kao odgovor na koronavirus kako bi ojačala mjere koje joj stoje na raspolaganju za ublažavanje učinaka krize. Ovo je još jedan primjer kako kohezijska politika EU-a ne ostavlja nikoga po strani", izjavila je povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira.
Europska komisija je po izbijanju pandemije koronavirusa omogućila fleksibilnost kojom se omogućuje da se sva neiskorištena sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova mogu u potpunosti mobilizirati. Ta je fleksibilnost ostvarena mogućnostima prijenosa sredstava između različitih fondova kohezijske politike.
U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Republici Hrvatskoj je na raspolaganju 6,881 milijarda eura od čega 4,321 milijarda eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i 2,559 milijardi eura iz Kohezijskog fonda (KF).

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. siječanj 2021 09:51