"City Changer Bike"

Grad Dubrovnik kroz projekt Europske unije nabavio četiri električna teretna bicikla

"Višekratno smo isticali koliko je bitno transformirati grad i okrenuti se električnoj energiji", rekao je gradonačelnik Franković
Predstavljanje je EU projekta City Changer Cargo Bike, u kojem je Grad Dubrovnik jedan od partnera
 
 Tonci Plazibat/Cropix

U sklopu projekta EU-a "City Changer Cargo Bike" Grad Dubrovnik nabavio je četiri električna teretna bicikla vrijedna 130 tisuća kuna, a na predstavljanju u utorak pred palačom Sponzom rečeno je da će se njima koristiti gradska uprava te komunalna društva Čistoća i Vrtlar.
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je tom prigodom kako je riječ o pilot-projektu te da će se nabaviti još vozila ako se to pokaže korisnim.
"Višekratno smo isticali koliko je bitno transformirati grad i promatrati ga na drukčiji način, okrenuti se električnoj energiji i tehnologiji električnih vozila, koja su budućnost u Dubrovniku, ali i u svijetu", rekao je Franković.
Istaknuo je kako u prvom dijelu bicikli nisu namijenjeni građanima, ali i to je moguće u budućnosti.
"Jedna ideja je prijevoz građana starije dobi iz povijesne jezgre do autobusa ili taksija, a druga je portirska služba u povijesnoj jezgri, čime bismo riješili problem buke koju stvara prtljaga u ranim jutarnjim satima. Svakako želimo smanjiti opterećenje povijesne jezgre i spriječiti uništavanje pločnika", objasnio je Franković.
Podsjetio je kako je s HEP-om potpisan povoljan ugovor da u Dubrovniku bude više punionica, čime bi se ispunio jedan od uvjeta za uvođenja električnih taksija.
"Naravno da je to potrebno i zakonski riješiti. Uz to, pripremamo i projekt električnih autobusa. Već je trebao prvi doći na probu, ali nas je koronavirus spriječio", rekao je Franković i dodao kako je za "car sharing" sustav dosad sklopljeno 537 ugovora.
"Zbog koronavirusa, taj sustav još nije zaživio, ali i Ljubljani, koja je prvak u tome, trebalo je pet godina. Pozivam građane da još više koriste taj sustav. Grad je pokriven na sedam lokacija, od kojih su dvije gradske. Nadam se skorom širenju i na Mokošicu", istaknuo je dubrovački gradonačelnik.
Projekt Europske unije "City Changer Cargo Bike" dio je programa HORIZON 2020 i vrijedan je 28,6 milijuna kuna, a Grad Dubrovnik za tu će svrhu nepovratno dobiti 984 tisuće kuna.
Gradovi nositelji projekta su Utrecht, Cambridge, San Sebastian i Copenhagen, a Dubrovnik je grad partner.
Svrha projekta jest potaknuti održivu mobilnost uporabom inovativnih rješenja u teretnom prometu. Upravo se upotreba teretnih bicikala u europskim gradovima pokazala kao vrlo uspješan model rješavanja problema istovara tereta, posebno u pješačkim ili "car free" zonama. Osim toga, velika je ekološka korist jer se smanjuje emisija ugljičnog dioksida te buka i gužva.

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. siječanj 2021 11:09