Izvješće EP-a

Rodna ravnopravnost trebala bi postati preduvjet korištenja sredstava iz kohezijske politike

Europarlamentarci smatraju da bi se kohezija trebala koristiti i za borbu protiv diskriminacije te države članice pozivaju na veći trud
Europski parlament
 Frederick Florin/AFP

Rodna ravnopravnost trebala bi biti glavni preduvjet svakog budućeg korištenja kohezijske politike Europske unije, zaključili su zastupnici Europskog parlamenta na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu, predstavivši izvješće o Rodnoj dimenziji kohezijske politike koja je u utorak navečer usvojena s 390 glasova za i 82 protiv.

Europski parlament dotičnim Izvješćem traži „rodnu ravnopravnost u zapošljavanju, podupiranje ženskog poduzetništva, uklanjanje rodnog jaza u istraživanju i inovacijama te poboljšanje pristupa fizičkoj i socijalnoj infrastrukturi”. Također, u odlučivanju o financiranju programa u obzir se treba uzimati i načelo vladavine prava te nediskriminacije.

- Trebaju nam jasni ciljevi rodne ravnopravnosti kako na nacionalnim, tako i na regionalnim razinama. Svi programi kohezijske politike moraju osigurati rodnu ravnopravnost u svim projektnim fazama; od pripreme, provedbe i nadzora pa sve do evaluacije – istaknula je Monica Vana (Zeleni), koja je izvjestiteljica EP-a za tu temu.

Europski parlament u spomenutom izvješću poziva Komisiju, države članice i njihova nacionalna tijela da pri donošenju odluka o financiranju programa i regija slijede načela vladavine prava te da korisnicima kohezijske politike onemogućuju donošenje diskriminacijskih politika, osobito prema manjinama. U Izvješću se naglašava i uloga žena kao „primarnih skrbnika u formalnom i neformalnom okruženju”, ali ističe i „vrijednost koju žene time stvaraju za cjelokupno društvo”. Osim što se u Izvješću apelira na zapošljavanje žena, stavlja se i naglasak na vrednovanje sektora u kojima su žene tradicionalno zaposlene.

Zastupnici Europskog parlamenta potakli su Vijeće da postigne sporazum o prijedlogu direktive o povećanju rodne ravnoteže među savjetodavnim članovima upravnih odbora, što smatraju vrlo važnim instrumentom za postizanje veće rodne ravnoteže pri donošenju ekonomskih odluka na najvišoj razini.

U Izvješću se ističe i potencijal Europskog fonda za regionalni razvoj, a zastupnici su poseban naglasak stavili na žensko poduzetništvo i digitalni sektor. Istovremeno, drže europarlamentarci, kohezijska bi se politika trebala koristiti i u svrhu potpore ženama koje žive u siromaštvu, samohranim majkama te žrtvama obiteljskog nasilja, zbog čega apeliraju na zakonodavna tijela država članica da donesu programe takve prirode.

Inicijativu Europskog parlamenta pozdravio je i povjerenik Komisije za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius, koji smatra da „neusklađenost politike i nedostatak metodologije za praćenje rashoda” otežavaju provedbu rodne ravnopravnosti u Europi.

- Sredstva iz Europske unije sama po sebi ne mogu odraditi sve reforme koje su nužne u području unaprjeđenja rodne ravnopravnosti, zbog čega pozivam i države članice da se maksimalno angažiraju vlastitim zakonodavnim okvirima. Ne smijemo dozvoliti da žene tijekom gospodarskog oporavka zaostanu, te ne smijemo izgubiti napredak kojeg smo toliko teško stekli tijekom proteklih desetljeća – poručio je najmlađi povjerenik Komisije Ursule von der Leyen.

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:11