Šesti EUSAIR forum

Slovenski šef diplomacije poručio; "Kohezija ima ključnu ulogu u osnaživanju Zapadnog Balkana"

Na dvodnevnoj konferenciji koja se održala u Izoli neslužbeno su se predstavili i neki od prioriteta slovenskog predsjedanja EU
Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar
 Trenka/Profimedia

- Kohezijska politika ima ključnu ulogu u osnaživanju zemalja Zapadnog Balkana na njihovom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji – poručio je putem video poveznice slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar sa šestog EUSAIR foruma, koji se ovoga tjedna održao u Izoli.

Riječ je o dvodnevnoj konferenciji na kojoj je putem interaktivne platforme sudjelovalo gotovo 1000 stručnjaka iz domene regionalnog razvoja, kohezijske politike, borbe protiv klimatskih promjena i kružne ekonomije na kojoj je Slovenija neslužbeno najavila i svoje prioritete predsjedanja Vijećem EU; oporavak i otpornost, zelena povezanost, plavi rast i proširenje na Zapadni Balkan.

Strategija EU za jadransku i jonsku regiju obuhvaća četiri članice EU (Hrvatska, Grčka, Italija i Slovenija) te pet zemalja koje bi se u svojoj bližoj budućnosti voljele pridružiti najvećem trgovinskom bloku na svijetu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija).

Deklaracijom u Izoli ove se godine prihvatila i deseta članica strategije; Republika San Marino, što je bilo svojevrsnom krunom jednogodišnjeg predsjedanja Slovenije tom inicijativom. Naime, početkom lipnja, dok će se Ljubljana pripremati za preuzimanje Vijeća EU, kormilo nad platformom EUSAIR preuzet će Albanija.

Ove se godine prvi put i dodjeljivala počasna titula „Ambasador EU – Vjetrenjača izvrsnosti” predstavnicima udruga civilnog društva koji su svoja poslovanja prilagodili ciljevima održive koristi čitave zajednice.

Sudionicima se obratila i povjerenica Europske komisije zadužena za regionalni razvoj Elisa Ferreira, a na tiskovnoj je konferenciji još jednom naglasila kako bi EU trebala iskoristiti kohezijsku politiku na strateški način.

- EU nakon pandemije ne bi trebala raditi na povratku „na staro”, već bi nova sredstva trebala iskoristiti i u kontekstu strateškog promišljanja o boljoj i održivoj budućnosti – poručila je portugalska povjerenica u Izoli.

Na dvodnevnoj je konferenciji sudjelovala i počasna gošća, sudobitnica Nobelove nagrade za mir Lučka Kajfež Bogataj, jedna od vodećih slovenskih stručnjakinja na pitanje borbe protiv klimatskih promjena, kao i ambasador klimatskog sporazuma EU i novinar slovenskog dnevnika Delo Boštjan Videmšek.

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 01:57