Explainer

VIDEO Demistificirajmo fond ‘težak‘ 672,5 milijardi eura, koji će biti budućnost kohezije EU

Hoće li članice od 2021. dobiti više novaca za koheziju? Ovisi o tome kako i tko broji, a ovaj video objašnjava o čemu je točno riječ
Ilustracija
 Duje Klaric/cropix

Svih 27 država članica željno očekuje teško ispregovarane novce dogovorene na maratonskom summitu Europskog vijeća ovoga ljeta, u sklopu kojeg je dogovoren i poseban fond EU za sljedeće generacije od 750 milijardi eura za koje će se EU prvi put u svojoj povijesti zadužiti na globalnom tržištu. Glavni cilj tog fonda je ojačati gospodarstva članica Unije kako bi bila otpornija na buduće krize. Iako je Fond za oporavak i otpornost EU, vrijedan 672,5 milijardi eura, uzburkao strasti u raspravi o europskim investicijama narednih godina, „tihi div” kohezijske politike bit će glavni motor ostvarenja kako održivog oporavka, tako i digitalnih i zelenih ambicija cijele Unije.

Koji će kohezijski fondovi biti na raspolaganju državama članicama narednih godina?

Pogledajte video
Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:27