Kurz obećao pobjedu na parlamentarnim izborima

Vlada Sebastiana Kurza je pala, a dužnost namlađeg austrijskog premijera preuzeo je Hartwig Löger, koji će biti vršitelj dužnosti kancelara do novih izbora u rujnu. No, Kurz je nakon glasanja o nepovjerenju već naveo svoje nove ambicije.
Austrijski kancelar Sebastian Kurz
 Leonhard Foeger / REUTERS

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen u utorak je zamolio ministre u vladi Sebastiana Kurza da nastave obnašati dužnost još barem nekoliko dana, kako bi im se pronašle adekvatne zamjene do prijevremenih parlamentarnih izbora. Tiskovna agencija Reuters nagađa da je Löger odabran kao v.d. kancelara zato što pripada generaciji starijih političar koji nisu u izravnom sukobu s ključnim figurama na austrijskoj sceni.

Sebastian Kurz, najmlađi austrijski kancelar u povijesti, postao je i onaj koji je najkraće obnašao tu dužnost od obnove zemlje poslije Drugog svjetskog rata. Naime, u ponedjeljak je njegovoj vladi tijekom sjednice parlamenta izglasano nepovjerenje, zato što su socijaldemokrati i donedavni koalicijski partneri iz redova Slobodarske stranke (FPÖ) glasale protiv njega.

Zbog afere koja je izbila prije deset dana, u kojoj se čelnik FPÖ-a i potpredsjednik austrijske vlade Henri Christian Strache prikazuje kako sklapa sumnjive infrastrukturne i medijske poslove sa ženom koja se u spornom videu predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha. Kurz je zbog afere razriješio Strahea s dužnosti, zbog čega je obustavio suradnju s austrijskim radikalima i najavio prijevremene izbore u rujnu.

Ipak, Sebastianu Kurzu se još uvijek ne nadzire kraj. Ovo je i dalje možda tek početak njegove državničke karijere, zato što je ostao na čelu austrijskih demokršćana koji su na posljednjim izborima osvojili najveći broj glasova. Kurz je već obećao povratak na čelo izvršne vlasti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora koji će se održati u rujnu.

- Parlament je danas odlučio, ali će u konačnici ovoga rujna odlučiti ljudi. Radujem se tome!", rekao je nakon što je izgubio povjerenje parlamenta, uvjeren da će ga Austrijanci ponovno izabrati.

Van der Bellen izjavio je kako uskoro očekuje sastaviti privremenu vladu, kojoj će prethoditi pregovori sa svim strankama kako bi se pronašli prikladni kandidati. U utorak pozvao sve strane da ublaže svoju retoriku i započnu konstruktivan dijalog.

Tko je gubitnik, a tko pobjednik?

Kurz je istovremeno najveći pobjednik, ali i najveći gubitnik izbora za Europski parlament. On je uspio pridobiti birače kako bi pomogao svojoj stranci i potaknuo više reformi. Slobodarci koji su za aferu videa pokušali okriviti međunarodnu zavjeru dobili su svoju potporu na europskim izborima, kao i socijaldemokrati koji su se htjeli izvući korist iz krize i završili na drugom mjestu u izborima po broju glasova.

Od preuzimanja vlasti 2017. godine, Kurz je pokušao dokazati konzervativcima diljem Europe da mogu postići ciljeve u suradnji sa svojim nacionalističkim rivalima. No, kolaps ove koalicije naglašava da suradnja sa strankom koja se nalazi na rubu mainstreama može dovesti do još većeg rizika. Kurz se 'opekao' zbog Ibiza skandala, a buduće sklapanje partnerstva s desnom strankom će morati dva puta promisliti.

Parlamentarni izbori u rujnu bit će sljedeći pokazatelj njegovog utjecaja i povjerenja, a sada Kurzu preostaje i dalje raditi na svom popularnom imidžu mladog i samouvjerenog lidera kojeg podržavaju i strani pučani poput Angele Merkel ili Manfreda Webbera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:33