Luca Jahier: Sada ćemo pokazati jesmo li Unija ili nismo ništa

Luca Jahier je predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO)
Predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Luca Jahier
 Lukasz Kobus / EU/Lukasz Kobus

Širenje COVID-19 preraslo je u krizu koja se mijenja iz sata u sat. Brojke i mjere poduzete u cijeloj Europi i svijetu neprestano se mijenjaju i to utječe na sve segmente društva.

Svjetska zajednica nije se suočila s ovako dramatičnom krizom od završetka Drugog svjetskog rata. Nijedna vlada u Europi ni izvan nje ne može se ni nadati da bi ovakvu pandemiju mogla savladati sama. Sve države članice moraju udružiti snage, međusobno si pomagati i koordinirati zajedničko djelovanje. Nesustavni pristup pojedinačnih država članica može samo pogoršati situaciju. Ako sada pogriješimo, možda nam se neće pružiti prilika da to ispravimo.

Naše su misli s onima koji su izravno pogođeni pandemijom, dok istovremeno odajemo počast ne samo onima u zdravstvenom sektoru već i brojnim drugima koji se hrabro bore protiv koronavirusa i pokazuju nevjerojatan osjećaj odgovornosti. Moramo podržati njihove napore i odati im priznanje te istodobno osigurati zdravstvene i sigurnosne mjere za sve njih.

U protekla tri tjedna institucije EU-a danonoćno su radile na donošenju interventnog plana. Donesene su revolucionarne odluke o borbi protiv pandemije uzrokovane koronavirusom, a nakon početnog oklijevanja pokazalo se da države članice, suočene s prijetnjom globalnih razmjera, ne mogu ništa bez dosljednog, koordiniranog pristupa.

EGSO je aktivno iznosio svoje savjete i stajališta. Kao prvo, odmah je objavio izjavu koju je Predsjedništvo donijelo pisanim postupkom uz punu potporu triju skupina, a zatim je odgovorio na zahtjev Europskog parlamenta da izradi tri stajališta kako bi pridonio izvanrednom plenarnom zasjedanju održanom 26. ožujka. Osobno sam djelovao i reagirao nizom izjava u kojima pozivam na to da se učini što je god potrebno (#whateverittakes) u skladu sa stajalištima EGSO-a.

Europska unija izmijenila je svoje ekonomske odredbe koje su se dosad doimale nedodirljivima. Aktivirala je opću klauzulu o odstupanju Pakta o stabilnosti i rastu. Odobrila je dodatnu fleksibilnost u pogledu postojećih pravila o državnim potporama. Izmijenila je Uredbu o slotovima u zračnim lukama i proširila područje primjene Fonda solidarnosti EU-a na zdravstvene krize, iako to nije dovoljno kako bi se definirali konkretni projekti koji se mogu financirati u svrhu borbe protiv pandemije, kao što je EGSO naglasio u svojem stajalištu.

Osim toga, na europskoj je razini brzo i koordinirano uspostavljen čitav niz oblika financijske potpore:

  • 750 milijardi EUR od Europske središnje banke
  • 40 milijardi EUR zajmova Europske investicijske banke
  • 37 milijardi EUR koje je Europska komisija stavila na raspolaganje putem strukturnih fondova.

Posljednji sastanak Europskog vijeća unatoč predanosti mnogih čelnika država i vlada nije dao rezultate koje je trebao. Prema aktualnim saznanjima, euroskupina ima rok od dva tjedna da pripremi plan.

Suočeni smo s izvanrednim okolnostima koje stvaraju neizdrživ pritisak za građane, poduzeća i radnike EU-a, koji su s razlogom zabrinuti za svoje zdravlje, radna mjesta i budućnost svoje djece.

U tim trenucima potrebno je ujedinjeno i odvažno djelovanje svih nas.

Prije 63 godine zemlje koje su osnovale Europsku uniju potpisale su Ugovor iz Rima i ostvarile san: ujedinjeni kontinent, utemeljen na zajedničkoj viziji, zajedničkim načelima i zajedničkoj sudbini.

Sada ne stvaramo Uniju, nego je moramo spasiti. Moramo biti u stanju reagirati na izvanredne okolnosti. EGSO je pozvao na cjelovit plan oporavka, jednakih razmjera kao Marshallov plan ili New Deal.

Kao predsjednik računam na sve članove i članice da daju svoj doprinos putem skupina i stručnih skupina kako bi se osmislili planovi i alati za prevladavanje krize. Mogućnosti ima mnogo, iako još nisu u potpunosti razrađene:

  • kreditne linije Europskog stabilizacijskog mehanizma
  • „korona-obveznice“
  • riznica europodručja
  • jednokratni zajednički rashodi.

Oporavak će na globalnoj razini iziskivati suradnju svih dijelova društva. Kao savjetodavnom tijelu koje predstavlja europsko organizirano civilno društvo, dužnost nam je pomoći u iznalaženju novih rješenja u duhu nove solidarnosti EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:03