Macron prvi izubio živce na maratonskom summitu Europskog vijeća "To je kao da opet pregovaramo s Britancima"

Iznad sjedišta zgrade Europskog vijeća još uvijek se nije razaznao bijelu dim, no dobro upućeni diplomatski izvori tvrde da se jezičac na vagi polako, ali sigurno, pomiče prema dogovoru te da postoji razloga za oprezni optimizam.
Mark Rutte, Angela Merkel, Ursula von der Leyen i Emmanuel Macron
 / AFP

Nakon još jedne neprospavane noći neumornog traženja kompromisa oko Višegodišnjeg financijskog okvira i fonda za oporavak „EU za sljedeće generacije“ koji zajedno vrijede gotovo 2 bilijuna (tisuću milijardi) eura, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u 5.30 ujutro predstavio je novi pregovarački okvir o kojem će čelnici zemalja EU raspravljati u nastavku jednog od najduljih summita u povijesti Unije.

Tenzije između državnika eskalirale su u nedjelju navečer, a prema informacijama nekolicine medija koji su sa sigurne udaljenosti zbog epidemioloških mjera pratili Europsko vijeće, francuski predsjednik Emmanuel Macron obrušio se na svoje nizozemske i austrijske kolege.

"To je kao da imamo Ujedinjenu Kraljevinu ponovno za stolom." navodno je komentirao uz povišene tonove, usporedivši njihove zahtjeve s Brexitom.

Nizozemski premijer Mark Rutte je nakon trodnevnog summita zbog nepopustljivosti zaradio titulu vodećeg negativca i nadimak "Mr. No" (op.a. Gospodin Ne), ali i ulogu glasnogovornika štedljivih zemalja koju je donedavno obnašao njegov austrijski kolega Sebastian Kurz.

"Ovdje smo ne zato da slavimo rođendane, nego da zastupamo interese naših država. Dužni smo ostati profesionalni i zadržati diskurs na razini uzajamnog poštovanja" izjavio je Rutte, napomenuvši da je 'oprezno optimističan' oko mogućnosti dogovora.

Macron je navodno zamjerio i Sebastianu Kurzu što je tijekom treće noći pregovora napustio prostoriju u ključnome trenutku kako bi se javio na telefon.

"Vidite, nije mu stalo." komentirao je francuski predsjednik, jasno im dajući do znanja da svojom tvrdoglavosti u opasnost dovode cijeli projekt Europske unije.

"Zamjerite mi ako hoćete, znam da je Angela na mojoj strani" izjavio je Macron, čime je dao naslutiti da su Francuska i Njemačka tandem tijekom ovih maratonskih pregovora.

Na Ruttea se obrušio i mađarski premijer Viktor Orban, koji ga je prozvao glavnim krivcem za kašnjenje dogovora.

"Ne znam zašto Mark Rutte mrzi mene i Mađarsku. Ne volim na nikoga svaljivati krivicu, ali je Nizozemac pravi krivac za cijeli nered" rekao je tijekom razgovora s predstavnicima medija.

Prema posljednjim informacijama, na stolu je još uvijek iznos od 750 milijardi eura fonda za oporavak, kojim bi se Europska unija prvi put od svog osnutka trebala zajedno zadužiti na međunarodnom tržištu kapitala, ali se trenutno najviše kopalja lomi oko omjera bespovratnih sredstva i povoljnih zajmova.

Kada je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen u svibnju predstavljala plan ekonomskog oporavka, on je bio koncipiran kao 500 milijardi eura bespovratnih sredstava i 250 milijardi eura povoljnih zajmova. Zahvaljujući pritisku tzv. 'štedljivih zemalja', među kojima je glavnu riječ ovoga puta preuzela Nizozemska, omjer se bitno smanjio, a prema posljednjem prijedlogu Charlesa Michela bespovratno bi se moglo podijeliti samo 390 milijardi eura.

Konsenzus nije postignut niti oko pitanja vezivanja vladavine prava uz korištenje europskog novca ili načina alokacije sredstava i glasanja na Europskom vijeću, jer se nekolicina članica zalaže da se nastavi praksa jednoglasnog usvajanja odluka.

Predsjednik Europskog vijeća u nedjelju navečer, 24 sata nakon inicijalno zamišljenog dvodnevnog summita, odao je počast brojnim žrtvama koronavirusa diljem kontinenta te je apelirao na čelnike EU zemalja da što prije postignu dogovor i građanima Unije pošalju poruku zajedništva i solidarnosti.

„Tijekom pregovora sam vas sve saslušao i svima sam pokazao poštovanje. Moja želja je da se postigne sporazum i da novine diljem EU sutra na svojim naslovnicama imaju vijest o tome da smo uspjeli u nemogućoj misiji“ rekao je.

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, s druge strane, državnicima je poslala poruku kojom je državnike pozvala da rađe uzmu još vremena i dogovore ambiciozniji paket pomoći, nego da žure s kompromisom i smanje iznos.

„Financijska tržišta će imati strpljenja ako na kraju izađete s dovoljnim iznosom.“ rekla je u razgovoru za Reuters, pokušavši time umiriti bojazan da će burza doživjeti šok ako se do ponedjeljka ne postigne dogovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:58