Macron spreman podržati Angelu Merkel za predsjednicu nove Europske komisije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron spreman je podržati svoju njemačku kolegicu Angelu Merkel za čelnu funkciju Europske unije, čak i pod uvjetom da kancelarka izrazi želju za preuzimanje fotelje Jean-Claudea Junckera na čelu Komisije.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron, liberal, spreman je podržati svoju njemačku kolegicu Angelu Merkel iz redova demokršćana za funkciju predsjednice Europske komisije
 Gonzalo Fuentes / REUTERS

Njemačka je čelnica u nekoliko prilika najavila da bi voljela svoj mandat na čelu vlade odraditi do kraja, dakle do 2021. godine, a da će onda otići u političku mirovinu. No, s obzirom na to da je njemačka njemačka vladajuća koalicija posljednjih dana izuzetno nestabilna zbog poraza socijaldemokrata na izborima za Europski parlament, postoji realna šansa da se u Njemačkoj raspišu prijevremeni izbori, čime bi Merkel u svoju političku mirovinu otišla ranije nego što je planirala.

- Ne mogu govoriti u njezino ime, ali ako izrazi želju spreman sam je podržati – izjavio je Macron na upit švicarskog novinara hoće li podržati njemačku kancelarku, dodavši da 'Europi treba netko jak s bogatim političkim iskustvom te da Merkel svakako odgovara tom profilu osobe'.

Macron i predsjednik Europskog vijeća na odlasku Donald Tusk inzistiraju na ravnopravnom uključivanju žena pri dodjeli ključnih fotelja EU.

Njemačka kancelarka i francuski predsjednik inače vrlo dobro surađuju, no posljednjih tjedana putem medija šalju oprečne signale o viziji budućnosti Europske unije. S obzirom na to da nakon Brexita Francuska i Njemačka ostaju dvije najveće ekonomske sile Unije, njihovi se lideri u ključnom postizbornom trenutku bore za interese i utjecaj vlastite zemlje.

Merkel i dalje čvrsto podržava kandidaturu svog sunarodnjaka i stranačkog kolege Manfreda Webera za funkciju predsjednika Europske komisije, dok Macron istovremeno otvoreno lobira da njegov sunarodnjak Michel Barnier dobije to mjesto. Naime, predsjednik Europske komisije bit će taj koji će odlučivati o smjeru kojim će se najveći trgovinski blok na svijetu kretati sljedećih pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 03:00