Mađar Oliver Varhelyi je novi povjerenik za proširenje; Europska komisija bi mogla početi s radom 1. prosinca

Europska komisija će biti potvrđena na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta 27. studenog, a da bi se glasanje odobrilo još je samo mađarski kandidat, poznat kao 'diplomat blizak Orbanu' trebao dobiti potporu europskih zastupnika.
Oliver Varhelyi, mađarski kandidat za povjernika za susjedsku politiku i proširenje
 Francois Lenoir / REUTERS

Olivér Várhelyi, mađarski kandidat za novog povjerenika za susjedsku politiku i proširenje u ponedjeljak se u svojim pisanim odgovorima ogradio od utjecaja politike premijera Viktora Orbana.

- Neću biti vezan niti utjecati na bilo koju izjavu ili položaj bilo kojeg premijera bilo koje zemlje ili bilo kojeg drugog predstavnika bilo koje vlade - napisao je diplomat kao odgovor na pitanja za članove Odbora Europskog parlamenta za vanjske poslove.

Prošlog tjedna Várhelyi je bio jedini od tri kandidata koji nije dobio zeleno svijetlo prilikom saslušanja u Europskom parlamentu u četvrtak. Iako se očekivalo da Thierry Breton, francuski biznismen, neće proći saslušanje ili provjeru sukoba interesa, on je naslijedio portfelj koji nadgledava unutarnje tržište, industrijsku politiku, obranu i svemir. Njegovo odobrenje donijelo je olakšanje Parizu, koji je žestoko reagirao na odbijanje svoje izvorne kandidatkinje za tu dužnost - Sylvie Goulard. Rumunjska europarlamentarku Adina-Ioana Vălean je istovremeno odobrena za povjerenicu za transport.

Međutim, zastupnici u Europskom parlamentu odbili su odobriti mađarskog kandidata, Olivéra Várhelyija, inzistirajući da odgovori na dodatna pismena pitanja do ponedjeljka.

Zastupnici u Europskom parlamentu, posebno iz skupine socijalista i demokrata su bili zabrinuti zbog njegovog odnosa i povezanosti s Orbanovom politikom, posebice miješanjem u odnose na Balkanu i pretjerano blizak odnos s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Čak 30 od 48 zastupnika je odbilo njegovu kandidaturu nakon saslušanja.

Neki su poslanici rekli su izrazili i zabrinutost zbog Orbanova govora u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, prošlog mjeseca i Várhelyijevim odnos s turskim i azerbejdžanskim saveznicima mađarske vlade.

U svojim pisanim odgovorima Várhelyi se distancirao od vanjskopolitičkih pozicija mađarskog vodstva.

- EU je ključni trgovinski partner Azerbejdžana, pruža potporu ekonomskoj diverzifikaciji i promiče reforme za poboljšanje poslovne klime. Također imamo obostrani interes za energetsku suradnju. Međutim, neću zanemariti rješavanje stanja ljudskih prava u Azerbejdžan - napisao je mađarski kandidat.

- Isto se odnosi na Tursku. Turska je važan partner za EU i imamo snažan interes za učinkovitu suradnju s Turskom. Međutim, to me neće spriječiti da prenosim nedvosmislene poruke o pitanjima poput ozbiljnog zastoja u vladavini prava i temeljnih sloboda, ilegalnog bušenja na Sredozemlju ili vojni napad na Siriju - napisao je.

Prvi mađarski kandidat za tu poziciju László Trócsányi, ujedno bivši ministar pravosuđa, nije prošao ni prvi krug izbora budući da je Odbor za pravna pitanja ustvrdio sukob interesa.

Među diplomatskim krugovima u Bruxellesu Várhelyi je poznat kao 'inteligentan' diplomat upoznat s problemima EU, ali i 'veoma blizak' Orbanu. Mnogi kritiziraju njegov arogantan i strogi odnos s drugim dužnosnicima i podređenim. Tako je jedan bivši mađarski dužnosnik izjavio da se Várhelyi često dere i psuje na zaposlene.

Ipak, ako bude potvrđen predsjednica KOmisije Ursula von der Leyen zasigurno neće tolerirati nedolične stilove vodstva budući da je njena izjava bila da ''moramo više razgovarati i slušati jedni druge započevši od same Komisije''.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 09:55