NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Bugarski premijer Borisov vjeruje da bi američke investicije poboljšale uvoz plina

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Bugarski premijer Bojko Borissov
 Julien Warnand / EPA/Euractiv.com
SOFIJA

San o LNG terminalu: Bugarski premijer Bojko Borisov u ponedjeljak je izjavio da bi njegova zemlja uskoro mogla uvesti američki plin ako cijena bude konkurentna, javlja Euractivov medijski partner Dnevnik.bg. Borissov je nagovijestio da bi američka subvencija mogla biti rješenje, ali da 'pregovori tek počinju'. Bugarski je premijer najavio da će 20. svibnja službeno započeti izgradnja interkonektora Bugarska-Grčka. Plinovod čija je izgradnja bila odgođena trebao je južnim koridorom dostaviti plin iz Azerbejdžana. Međutim, američki plin bi se doveo iz Grčke u plinsko čvorište 'Balkan', ali tek u blizini luke Varna.

Bugarska je trenutno u potpunosti ovisna o ruskom plinu, a nakon što se preusmjeri tok plina, bit će ovisna i o Turskoj. Čim turski plinovod bude upogonjen, očekuje se da će Rusija preko Turske dostavljati svoj plin Bugarskoj, čime bi Moskva obustavila dostavu putem Ukrajine.

Inicijalni plan Kremlja bio je dovesti svoj plin u luku Varnu putem plinovoda Južni tok, ali Europska komisija je tijekom revizije pronašla mnogo nepravilnosti u međuvladinom sporazumu između Bugarske i Rusije, pa je još uvijek upitno kako će se riješiti situacija. (Georgi Gotev, Euractiv.com)

LONDON

Guy uzvraća udarac: Britanska vlada planira povećati troškove školarine na sveučilištima u Ujedinjenoj Kraljevini za studente koji dolaze iz Europske unije nakon Brexita. Guy Verhofstadt, čelnik političke grupacije liberala ALDE u Europskom parlamentu uzvraća udarac.

- Prema našim saznanjima, studenti iz Europske unije bi uskoro mogli očekivati drastično povećanje troškova studiranja – napisao je u ponedjeljak Verhofstadt u otvorenom pismu kojeg je poslao premijerki Theresi May, dodavši da će takve mjere 'uskratiti akademske mogućnosti mlađim generacijama'. (Samuel Stolton, Euractiv.com)

BERLIN

Troškovi rada u Njemačkoj iznad prosjeka EU: Prosječan trošak sata rada u Njemačkoj tijekom 2018. godine porastao je za 2,3 posto te sada iznosi 35 eura, što je prema najnovijim podacima šesti najviši iznos u cijeloj Europskoj uniji. Ukratko, to znači da sat rada u Njemačkoj košta čak 32 posto više nego u drugim državama Europske unije. S druge strane, trošak satnice u 17 država članica pao je ispod prosjeka u 2018. godini, a pad se najviše primijetio u Ujedinjenoj Kraljevini, Španjolskoj i Grčkoj. (Claire Stam, Euractiv.de)

PARIZ

Nositeljica liste LREM ponovo u središtu vatre: Nathalie Loiseau, nositeljica liste stranke La République En Marche francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, optužena je za trivijalizaciju homofobije u stripu o Europi kojeg je ona supotpisala. Kritičari smatraju da je internetska stranica posvećena raznolikosti kontroverzna zato što homofobiju predstavlja kao kulturološku raznolikost među zemljama Europske unije. Najnoviji val kritike Loiseau došao je samo tjedan dana nakon što su je optužili za koketiranje s radikalnom desnicom tijekom studentskih dana. (Euractiv.fr)

MADRID

Postizborni scenariji: Nakon što je uspješno osvojio 123 mandata u Donjem domu španjolskog parlamenta koji broji 350 zastupnika, aktualni premijer Pedro Sánchez sada može birati između koaliranja s liberalima iz stranke Ciudadanos, s koalicijom Unidas Podemos ili s koalicijom jedne od manjinskih stranaka, javlja Euractivov medijski partner EFE.

Novinar Euractiva Jorge Valero piše da je koalicija sa strankom Ciudadanos najmanje izgledna, unatoč tome što su obje stranke formalno otvorene za pregovore. Međutim, čak i da ti pregovori narednih dana započnu, mogli bi biti odgođeni do lokalnih, regionalnih i europskih izbora koji će se u Španjolskoj održati 26. svibnja.

Čelnik lijeve populističke stranke Podemos Pablo Iglesias izjavio je da mu izborni rezultati ulijevaju nadu zato što 'parlamentarna većina progresivnog bloka premašuje većinu desnice'.

U međuvremenu, čelnik demokršćanske Narodne stranke (PP, EPP) Pablo Casado, odgodio je obraćanje javnosti zbog povijesno lošeg rezultata kojeg je njegova stranka osvojila na izborima; dobili su samo 66 mandata.

Puigdemont neće glasati 26. svibnja: Zbog žalbe koju su uputili čelnici Narodne stranke i Ciudadanosa, španjolsko izborno povjerenstvo zabranilo je sudjelovanje na izborima za Europski parlament vođi katalonskih separatista Carlesu Puidgemontu, koji je pobjegao iz države 2017. godine nakon neuspješnog pokušaja proglašenja neovisnosti Katalonije. Sudjelovanje je zabranjeno i Antoniju Cominu i Clari Ponsati, članovima Puidgemontove vlade.

Puigdemont je izjavio da je ta odluka 'skandal i puč na demokraciju Španjolske'. (AFP, Euroefe.euractiv.es)

ATENA

Grčki ministar financija o izborima u Španjolskoj: Euclid Tsakalotos, grčki ministar financija, narugao se povijesno lošem rezultatu španjolskih pučana Narodne stranke na izborima, nazvavši ih 'prvim uspjehom saveza Manfreda Webera i Kyriakosa Mitsotakisa' (grčkog lidera konzervativaca). Dodao je da je jug Europe odustao od neoliberalizma, a pozvao je španjolske socijaliste da se odluče za koaliciju progresivaca protiv radikalne desnice.

Facebook blokira radikalnu desnicu: Kao pokušaj da odgovori na govor mržnje koji vlada društvenim mrežama, Facebook je odlučio da neće dozvoliti objavljivanje grčke radikalno desne stranke Zlatna zora, zato što svojom retorikom 'krše uvjete poslovanja', izvještavaju grčki mediji. (Sarantis Michalopoulos, Euractiv.com)

RIM

Što god bude potrebno: "Nitko neće tražiti od Italije tih 23 milijarde eura nakon europskih izbora", rekao je Matteo Salvini aludirajući pritom na novac kojeg Rim treba pronaći kako bi se izbjeglo povećanje poreza.

Salvini je uvjeren da će nakon svibnja Bruxelles promijeniti svoj stav prema Italiji. "Što god bude potrebno, mi nećemo povećavati porez", dodao je. (Gerardo Fortuna, Euractiv.com)

VARŠAVA

Polexit?: Bivši poljski premijer Leszek Miller doveo je u pitanje tvrdnju Jean-Clauda Junckera da je "Polexit" malo vjerojatan. Miller je kazao kako vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS / ECR) polako kreće prema Polexitu, zadržavajući zemlju na najnižoj mogućoj razini integracije u EU.

S druge strane, vođa PiS-a Jarosław Kaczyński rekao je da bi svaki "patriotski Poljak" trebao podržavati članstvo Poljske u EU, jer je to od vitalnog značaja za razvoj Poljske. Međutim, Juncker je otkrio da se htio sastati s Kaczyńskim prije godinu dana, ali njegova je ponuda bila odbijena. (Asukasz Gadzała, Euractiv.pl)

PRAG

Protesti protiv Babiša: Tisuće građana je 29. travnja izašlo na ulice u nekoliko čeških gradova kako bi se suprotstavili odluci premijera Andreja Babiša da imenuje Marie Benešovu, blisku saveznicu predsjednika Miloša Zemana, na mjesto nove ministrice pravosuđa. Oporba kaže kako je to napad na neovisno pravosuđe.

U međuvremenu, odluka državnog odvjetnika o tome hoće li podnijeti tužbu protiv Babiša u slučaju prijevare EU-a za subvencije ostaje glavna rasprava u zemlji.

Vlastito rješenje za dvostruku kvalitetu: Češka nije zadovoljna konačnom verzijom pravila EU-a za dvostruku kvalitetu hrane. Zato je ministarstvo poljoprivrede predložilo zabranu prakse i izreklo novčanu kaznu u iznosu do 2 milijuna eura. (Aneta Zachová, Euractiv.cz)

BRATISLAVA

Društvo, a ne suci, za obranu demokracije: Vrhovni sud Slovačke odbacio je zahtjev za raspuštanje krajnje desničarske stranke LSNS, čiji čelnici negiraju holokaust i suočavaju se s više kaznenih prijava.

Glavni tužitelj Jaromír Čižnár podnio je tužbu u svibnju 2017. godine, tvrdeći da je riječ o "ekstremističkoj stranci s fašističkim tendencijama", prema navodima portala Denník N. Međutim, suci su rekli da nije dostavio dovoljno dokaza prema kojima stranka predstavlja neposrednu prijetnju demokratskom društvu.

Čižnár je također naveo činjenicu da stranka podupire napuštanje NATO-a i peticiju za referendum o napuštanju EU. Sud je presudio da oba pitanja nisu relevantna. Čitaj više. (Zuzana Gabrižová, Euractiv.sk)

BEOGRAD

Neredovite milijarde: Prema Državnoj reviziji Srbije, u posljednjih nekoliko godina nepropisno je potrošeno 1,83 milijarde eura proračunskih sredstava. Korisnici javnih sredstava odgovornih za najveće pogreške i nepravilnosti bili su općine, gradovi, javna poduzeća, društvene službe i zdravstvene ustanove. (Beta-Euractiv.rs)

Merkel i Macron: Kosovo i Srbija dogovorili su se na summitu u Berlinu za nastavak pregovora, nakon što su ih čelnici Francuske i Njemačke upozorili da je rješavanje njihovog spora ključno za buduće veze s EU. Dvojica čelnika kazali su kako je sporazum o promjeni imena Sjeverne Makedonije bio uzor u regiji. (AFP)

ZAGREB

Hoće li Kina pomoći problematičnom brodogradilištu?: Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da su razgovori s predstavnicima Kineske korporacije za brodogradnju (CSIC) o brodogradilištima Uljanik i 3. maj "vrlo sadržajni, detaljni i otvoreni". Hu Wenming, izvršni direktor CSIC-a, rekao je da su doveli odvjetnike i investicijske bankare koji će dati svoje mišljenje o mogućem poslovnom pothvatu. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

SARAJEVO

Još jedan entitet: Bivši visoki predstavnik Bosne i Hercegovine Christian Schwarz-Schilling izjavio je da Milorad Dodik, predsjednik predsjedništva BiH, blisko surađuje s Draganom Čovićem, čelnikom hrvatske stranke HDZ BiH (EPP), s ciljem da ga ohrabri u uspostavi trećeg entiteta. To bi značilo podjelu Federacije BiH i posljedično same Bosne. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:28