NEWSLETTER 'Glavni gradovi': EPP je nepouzdana, Europi je potrebna 'macronova' predanost EU, tvrdi vođa europskih socijalista

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
BRUSSELS / BERLIN / PARIS

Odnos između stranke desnog centra, Europske pučke stranke (EPP) i ekstremno desnih skupina nije jasan, upozorava Udo Bullmann, vođa Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu (S&D).

To postavlja pitanja o tome jesu li oni još uvijek pouzdani partner u EU, rekao je njemački političar u razgovoru za EURACTIV.com.

- EPP se pomiče ka desnoj strani političkog spektra. Vidimo da predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani koketira s krajnjom desnicom, ili vidimo da EPP godinama gleda Orbanov antidemokratski pomak, a zatim se napola distancira - kazao je.

Bullmann je imao mnogo ljubaznije riječi za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je oštro kritizirao odluku EPP-a o 'suspendiranju', ali ne i protjerivanju Orbánove stranke Fidesz, čiji je autoritarni pomak izazvao zabrinutost u njegovoj vlastitoj političkoj obitelji.

Bullmann je kazao kako su europski socijalisti oduvijek pozdravljali proeuropski pristup francuskog predsjednika, rekavši: 'Trebamo i podržavamo njegovu proeuropsku predanost'.

- Međutim, iako je proeuropsko potrebno, to nije dovoljno. Potrebni su nam lideri koji se žele boriti za pravedniju i održiviju Europu - rekao je lider S&D-a.

- U tom smislu, pozivamo predsjednika Macrona da razmotri naše prijedloge sa svim proeuropskim partnerima u Europi. Oni su put naprijed za pravu promjenu za Europu - rekao je Bullmann.

>> Pročitajte intervju ovdje

U intervjuu za EURACTIV, Carlo Calenda, političar iz španjolske stranke lijevog centra, Demokratske stranke, koji želi stvoriti progresivni proeuropski savez u Italiji, rekao je: ,,Postoji veliki blok od Macrona do Tsiprasa koji, čak i s različitim nijansama, želi nastaviti projekt ujedinjene Europe i postoji još jedan blok koji želi upropastiti Europu ”. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

Njemački kršćanski demokrati CDU / CSU su u Berlinu predstavili svoj prvi zajednički program za izbore u EU. Glavne točke programa su uloga Europe u svijetu, vanjska politika i sigurnost. Međutim, ne spominje se socijalna politika Eurozone i EU, kao što je nedavno predložio francuski premijer Emmanuel Macron. (Claire Stam, EURACTIV.de)

U Parizu, Nathalie Loiseau, ministrica europskih poslova bi trebala podnijeti ostavku, kao i Pascal Canfin, direktor WWF-a u Francuskoj. Očekuje se kako će obojica biti na vrhu Macronove liste za izbore u EU. Clement Beaune, savjetnik za pitanja Europske unije u vladi, bi trebao zamijeniti Nathalie Loiseau.

U međuvremenu, Francuska i Njemačka održale su 25. ožujka u Parizu prvu sjednicu zajedničkog 'mini' parlamenta, čiji je cilj daljnja suradnja između parlamenata obiju zemalja. Planiraju se ponovno sastati u rujnu u Berlinu, ali unatoč velikoj ceremoniji, dvije komore ne žele previše surađivati, budući da njemački CDU ne voli tu ideju, tvrdi EURACTIV Francuska. Čitav plan izgleda kao lingvistička razmjena između dva moćna vijeća. (EURACTIV.fr)

>> Pročitajte priču ovdje

LONDON

Sporazum još 'nema podršku': planovi za Brexit premijerke Ujedinjene Kraljevine još uvijek nemaju dovoljnu potporu za treće presudno glasovanje, nevoljko je priznala predsjednica Konzervativne stranke prilikom obraćanja u Donjem domu.

Treće glasovanje o sporazumu o Brexitu Therese May trebalo se održati u prvoj polovi ovog tjedna, ali planovi su morali biti odgođeni, nakon telefonskog razgovora s čelnicom sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlene Foster.

Vladajuća konzervativna stranka trebala bi podršku svojih partnera iz DUP-a u vladi kako bi usvojila svoje planove, ali do sada se sjevernoirska stranka držala postrance glede mjera vezanih za irski 'backstop', koje oni smatraju potencijalnim prekidima veza s Ujedinjenom Kraljevinom u korist bližih odnosa s Europskom unijom.

U međuvremenu, vođa DUP-a u Westminsteru Nigel Dodds nije izrazio svoje mišljenje u ponedjeljak, snažno kritizirajući stil vodstva premijerke May i 'temeljni nedostatak priprema'. 'Što će se dogoditi za još dva tjedna, a što se nije moglo dogoditi do sada - upitao je May. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

MADRID

Socijalisti će pobijediti na izborima: anketa koju je objavio El País pokazala je da će Socijalistička stranka (PSOE) očito pobijediti na općim izborima 28. travnja, ali neće imati apsolutnu većinu. Prema projekcijama, socijalisti će dobiti 122 mjesta, nakon što će je slijediti Narodna stranka (PP), koja će dobiti 76 mjesta u parlamentu od 350 mjesta.

U koaliciji sa svojim krajnje lijevim saveznikom Podemosom, socijalisti bi imali 162 mjesta u parlamentu, dok će stranka desnog centra Ciudadanosa (Građani) dobiti 23 mjesta.

Sanchez bi mogao osigurati većinu ako ga podrži niz stranaka, uključujući katalonske separatiste, koji su ga podržali u lipnju prošle godine kada je dobio povjerenje protiv bivšeg konzervativnog španjolskog premijera Mariana Rajoya. (EuroEFE.EURACTIV.es)

RIM

Tajanstveni saveznici: Matteo Salvini, vođa talijanske stranke Lige, pojačava planove za formiranje nove političke skupine u sljedećem sastavu europskog parlamenta. Lider krajnje desnice najavio je jučer da će u prvom tjednu travnja organizirati konferenciju s 'saveznicima' koji će se udružiti kako bi formirali novu političku skupinu nakon europskih izbora u svibnju.

- Ne razmišljam o napuštanju EU, već ostajem pozitivan - rekao je nakon što je stranka desnog centra registrirala još jednu pobjedu za izborno mjesto u regiji Basilicata.

Protest zbog autorskih prava: Programeri su isključili Internet stranicu Wikipedije u Italiji uoči predstojećeg glasovanja o autorskim pravima u Europskom parlamentu.

- Iako se direktiva ne bi izravno ticala Wikipedije, članci 11 i 13 bi oslabili internet, pa bi se oslabila i Wikipedia", navodi se u "crnoj stranici" objavljenoj na internet stranici. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ATENA

Turci su 'dočekali' Tsiprasa: premijer Alexis Tsipras izjavio je jučer da je njegov helikopter bio uznemiren od strane turskih borbenih zrakoplova na putu za Agathonisi, mali otok u Egejskom moru, preko puta turske obale.

- Imao sam čast što su me ovdje u Agathonisiju dočekali neki turski zrakoplovni borci - kazao je premijer povodom Dana nezavisnosti Grčke od Otomanskog carstva.

Ankara ne prihvaća međunarodne ugovore koji uspostavljaju grčki suverenitet u Egejskom moru. Premijer je rekao da ta "glupa akcija" nema smisla, i da je samo stvorila otpad od kerozina bez razloga. Grčki premijer je kazao kako će "doći do posljednjeg grčkog kuta", čak i ako bude trebao "plivati". (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

VARŠAVA

Novi kandidati: Stranka desnog centra, Građanska platforma (PO / EPP), najveća oporbena stranka, najavila je kandidate koji će se kandidirati za novoosnovanu proeuropsku koaliciju koju predvode. Među kandidatima su Radoslaw Sikorski, bivši poljski ministar vanjskih poslova te bivši premijeri: Ewa Kopacz, Jerzy Buzek i Wlodzimierz Cimoszewicz.

Najnovije ankete: Anketa, koju je naručila Građanska platforma (PO / EPP), pokazala je da Europska koalicija ima potporu 41,82posto birača, dok vladajući konzervativni Pravo i pravda (PiS / ECR) malo zaostaje s 39,35 posto. Na trećem mjestu je "poljski Macron", Robert Biedron, sa svojom novom strankom 'Proljeće', koji je dobio 7,49 posto.

Druga anketa koju je objavio tjednik DoRzeczy, je pridao Pravu i pravdi 42,2 posto glasova, dok Europska koalicija dobila 39,3 posto. Prema ovom istraživanju Proljeće dobiva 6,1 posto glasova. (EURACTIV.pl)

PRAG

Obljetnica pada vlade: Česi su obilježili 10. godišnjicu pada vlada tijekom češkog predsjedanja EU. “Bez potpore Angele Merkel nikada se ne bismo mogli suočiti s pritiskom francuske administracije koja je htjela ukrasti naše predsjedništvo. No, mi smo to riješili'', izjavio je bivši premijer Mirek Topolánek na radijskoj postaji, Češki radio. Češka Republika se već priprema za drugo predsjedanje EU u drugoj polovici 2022. godine.

Protjerani kontroverzni imam: imam Leonid Kušnarenko, vođa muslimanske zajednice u Pragu, protjeran je iz zajednice 25. ožujka nakon što je pozvao muslimane da se naoružaju kao odgovor na pucnjavu na Novom Zelandu. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BRATISLAVA

Neambiciozna transformacija slovačke regije ugljena: Greenpeace je kritizirao vladine planove za transformaciju rudarske regije Horná Nitra. Prema analizi koju su u suradnji proveli Greenpeace i slovački ekonomist V. Páleník, u planu nedostaje ambicija i nije u skladu sa zakonodavstvom EU, jer ne osigurava potpuno zatvaranje rudnika, što je uvjet za dobivanje financijske potpore EU za ugljen u tranzicijskim regijama, kažu analitičari. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk).

BUKUREŠT

Red veleposlanstva: Jordanski kralj Abdullah otkazao je posjet Bukureštu nakon što je premijerka Viorica Dancila priopćila kako će Rumunjska premjestiti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem. Predsjednik Klaus Iohannis optužio je premijerku da potkopava odnose Rumunjske s arapskim svijetom. Njezin izraelski kolega, Benjamin Netanyahu, pozdravio je tu izjavu, ali je nakon toga Dancila ublažila svoju izjavu, rekavši na televiziji da je to "njezino osobno mišljenje". Kao reakciju na kritike, također je obećala da će slijediti sve ustavne korake potrebne za taj potez. Konačnu odluku donosi predsjednik, a Iohannis se ne želi odmaknuti od službenog stava EU o tom pitanju. (EURACTIV.ro)

>> Pročitajte priču ovdje

SOFIJA

Ministar prometa 'ljut' zbog odsutnih zastupnika u parlamentu: Skandal je potresao Bugarsku nakon odluke Europskog parlamenta u ponedjeljak (25. ožujak) da će se glasovanje o ključnom zakonu dogoditi u srijedu (27. ožujak).

Bugarska je protiv paketa EU za mobilnost, koji su neki nazvali "Macronovim zakonom", na što se zemlje istočne EU-a žale, jer ih stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu na njihove zapadne kolege. Sofija se nadala da će cijeli zakonodavni proces biti odgođen za sljedeći Europski parlament.

Međutim, 156 zastupnika u Europskom parlamentu naspram 154, je odlučilo da će se glasovanje održati u srijedu. Bugarski ministar prometa Rossen Zhelyazkov izjavio je kako je "ljut", zbog nedostatka glasovanja tri bugarska zastupnika u Europskom parlamentu: Svetoslave Malinove (EPP), Nikolaja Barekova (ECR) i Nedžmija Alija (ALDE). Zhelyazkov tvrdi da bi cjelokupni sektor cestovnog prometa u Bugarskoj, koji, prema njegovim riječima, predstavlja 17 posto gospodarstva zemlje, bankrotirao ako se usvoji paket mobilnosti. Bugarski vozači kamiona kreću u Strasbourg kako bi prosvjedovali u srijedu.

Barekov je na Facebooku napisao da je namjerno odsutan, jer bi paket Macron donio bolje plaće bugarskim vozačima kamiona. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

ZAGREB

Jednosatni razmak na slovensko-hrvatskoj granici:Osim 28-godišnjeg spora oko pomorske granice, Zagreb i Ljubljana pronašli su još jedno područje neslaganja. Slovenija želi zadržati zimsko računanje vremena nakon 2021. godine, dok je Hrvatska otvorenija za ljetno. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Homoseksualac iz Irana je dobio azil u Srbiji: homoseksualac iz Irana dobio je azil u Srbiji na temelju pripadnosti društvenoj skupini, izjavio je Centar za potporu tražiteljima azila. Njegov strah od života u zemlji je bio opravdan, s obzirom na sustavna kršenja ljudskih prava LGBT osoba u Iranu i njegovo osobno traumatsko iskustvo, objašnjavaju u Centru. (Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:32