NEWSLETTER 'Glavni gradovi': EU i SAD upozoravaju Tursku zbog ilegalnog bušenja naftovoda u blizini Cipra

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
 EPA/Euractiv.com
NIKOZIJA

Bušenje nafte i plina: Bruxelles i Washington vrše pritisak na Tursku da odustane od bušenja nafte i plina u okolici Cipra.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federica Mogherini, pozvala je Ankaru da se odustane od svoje odluke i poštuje suverenitet Cipra u njegovoj isključivoj ekonomskoj zoni, zato što će u suprotnom Europska unija reagirati na odgovarajući način.

Grčko ministarstvo vanjskih poslova podsjetilo je Ankaru na zaključke Europskog vijeća sa summita u ožujku. 'Europsko vijeće snažno osuđuje nastavak ilegalnih akcija Turske u istočnom Mediteranu i Egejskom moru te je u potpunosti solidarno s Ciprom i Grčkom'.

Sa stavom Bruxellesa složio se u službeni Washington. Glasnogovornica američkog Državnog tajništva Morgan Ortagus izjavila je da je odluka Turske 'vrlo provokativna te da riskira podizanje napetosti u regiji'.

Turska je odbacila optužbe, navodeći da se prema 'odredbama međunarodnog prava legitimno uključila u korištenje nafte i zemnog plina u toj regiji'.

Predsjednik Cipra Nicos Anastasiades planira staviti to pitanje na dnevni red Vijeća Europske unije koje će se održati u rumunjskom gradu Sibiu, a Nikozija je već sklopila sporazume s energetskim divovima poput kompanija Eni, Total i ExxonMobil.

Otkriće plinskih i naftnih rezervi u regiji, spojilo je Grčku, Cipar i Izrael. Te tri zemlje dobile su i potporu Sjedinjenih Američkih Država za projekt EastMed, izgradnju plinovoda namijenjenog transportu plinskih rezervi s Cipra preko Grčke u druge države Europske unije. (Sarantis Michalopoulos, Euractiv.com)

BRUXELLES

Koalicija krajnje desnice: Zaštitno lice francuske radikalne desnice Marine Le Pen, u govoru kojeg je održala na službenom predstavljanju izborne kampanje u Bruxellesu, pozvala je građana 'francuskog govornog područja u Belgiji' da glasaju za krajnje desnu stranku Vlaams Belanga, a ne za flamanske nacionaliste iz stranke N-VA koja pripada grupaciji Europski konzervativci i reformisti. 'N-VA stranka je baš poput Nicolasa Sarkozyja. Mnogo govore, ali kad dođu na vlast, ništa se ne događa'.

Naime, stranka Vlaams Belanga i stranka Marine Le Pen Ressemblant National želi revitalizirati grupaciju Europa nacija i sloboda (ENF), a nadaju se i dolasku novih stranaka poput Lege Mattea Salvinija i Alternative za Njemačku (AfD). (Alexandra Brzozowski, Euractiv.com)

BERLIN

SAD upozorava Berlin: Uoči službenog posjeta američkog državnog tajnika Mikea Pompea Njemačkoj koji će se održati u utorak, američki veleposlanik pri Njemačkoj Richard Grenell apelirao je na državu da uloži veći napor u doprinosu NATO-u, osobito u kontekstu troškova.

Ovo nije prvi put da je Grenell kritizirao Njemačku zbog nedovoljnog doprinosa vojnom savezu, zbog čega je potpredsjednik njemačkih liberala Wolfgang Kubicki (ALDE) tražio razrješenje ambasadora.

41 lista na izborima za Europski parlament: Prema podacima koje je objavio njemački javni servis ARD, 26. svibnja 2019. godine, preko 60 milijuna Nijemaca i 3,9 milijuna građana EU koji borave u Njemačkoj, moći će birati između 41 kandidacijske liste, što je 16 lista više u odnosu na prethodni izborni ciklus 2014. godine, kada je sudjelovalo samo 25 stranaka. (Claire Stam, Euractiv.de)

PARIZ

33 kandidacijske liste: Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, francuski birači birat će između 33 liste, u usporedbi sa samo 24 u 2014. Međutim, novi izborni zakon spojio je osam okruga u nacionalni s 5-postotnim izbornim pragom, što će otežati prolaz malih stranaka.

Lažna vijest o 'bolničkom napadu': Nekoliko dana nakon što je ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner optužio prvomajske prosvjednike za napada na bolnicu Pitié-Salpêtrière u Parizu, 32 osobe koje su bile u pritvoru policije su puštene bez optužbi. Prosvjednici su tvrdili da su tijekom prosvjeda tražili skrovište od nesrazmjernog policijskog nasilja i oblaka suzavca te da nisu napadali bolnicu. Ministar, koji je optužen da širi "lažne vijesti" na svom Twitter profilu, priznao je svoju pogrešku, ali ga i dalje kritičari pozivaju da podnese ostavku.

- Vlada se ne može boriti s lažnim vijestima i istodobno govoriti laži - izjavio je Benoit Hamon, bivši francuski kandidat za predsjednika. (EURACTIV.fr)

MADRID

Španjolsko veleposlanstvo u Venezueli: Španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borrell izjavio je kako će njegova vlada ograničiti političke aktivnosti Leopolda Lópeza, vođe opozicije u Venezueli, koji se trenutno sa svojom obitelji nalazi u Španjolskoj ambasadi u Venezueli.

- Španjolska neće dopustiti da njezino veleposlanstvo postane središte političkog aktivizma - izjavio je socijalist Borrell. Dodao je kako prema međunarodnom pravu nije neobično da se 'gost' u veleposlanstvu suoči s ograničenjima u svom političkom aktivizmu.

- Uvjereni smo da će, uz te uvjete, Venezuela prirodno poštovati imunitet španjolske ambasade - izjavio je, dodajući kako Madrid neće predati Lópeza venecuelanskim vlastima unatoč nalogu za uhićenje koju je izdao Vrhovni sud. (EuroEFE.EURACTIV.es)

VARŠAVA

Tusk napada poljsku vladu: Donald Tusk, bivši poljski premijer i sadašnji predsjednik Vijeća EU, održao je govor na Sveučilištu u Varšavi 3. svibnja na kojem je podržao nedavno formiranu Europsku koaliciju protiv vladajuće stranke Pravo i pravde (PiS / ECR).

- Ne može se dogoditi da oni koji su na vlasti slave ustav jednom godišnje, a zatim ga svakodnevno ne poštuju - kazao je. (Asukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Pellegrini je lobirao protiv carinskih tarifa s Trumpom: 'Predsjednik nije imao pojma i nije znao da Slovačka proizvodi 1,2 milijuna automobila godišnje, da se približavamo 1,4 milijuna, te da smo peti najvažniji izvoznik automobila u SAD', rekao je Peter Pellegrini nakon sastanka s Donaldom Trumpom prošlog petka.

- Zato sam bio sretan što sam mu mogao reći da utjecaj nametanje carina (na izvoz automobila EU-a) neće utjecati samo na Njemačku, nego i na Slovačku i Češku, odnosno na zemlje regije u kojima trenutno ima interes.",,Došli smo u pravom trenutku i mislim da će ove argumente uzeti u obzir prije donošenja konačne odluke." (Zuzana Gabrizová, EURACTIV.sk)

PRAG

Rusija je glavna prijetnja: Rusija je glavna prijetnja u pokušajima kibernetičkih napada tijekom izbora i demokratskih procesa, izjavio je Michal Koudelka, direktor češke protuobavještajne službe (BIS) na seminaru o izborima u EU i kibernetičkim prijetnjama. Dodao je kako je Rusija usmjerena na ugrožavanje sigurnosti Europske unije i Unije u cijelosti. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

ATENA

Novi ministar: Thanasis Theocharopoulos, bivši član KINAL-a (S&D), imenovan je za novog ministra turizma te je zamijenio dotadašnju ministricu Elenu Kountouru, koja će se kandidirati za izbore u EU. Vladini izvori ističu da je potez simbol približavanja lijeve Syrize socijaldemokraciji. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

Socijalni kriteriji EU-a: 'Srednja klasa želi bolja radna mjesta, dobre škole za svoju djecu i dobre bolnice te stabilan okvir koji se ne boji rizika od društvene degradacije', izjavio je grčki ministar financija Euclid Tsakalotos.

Pojasnio je da bi uvođenje takvih socijalnih kriterija na razini europske politike bio dobar početak, upravo zato što bi socijalna pitanja nejednakosti, siromaštva, socijalne isključenosti i nedostatka izgleda za srednje klase stavila na istu razinu prioriteta kao i fiskalna stabilnost. (EURACTIV-ov partner Atensko-makedonska novinska agencija)

BUKUREŠT

USR vidi novu političku skupinu: Nakon izbora u EU, stranka USR sudjelovat će u raspravama o formiranju nove skupine u EU zajedno s Macronovom strankom En Marche, španjolskim Ciudadanosom, austrijskim NEOS-om i dijelom trenutne skupine ALDE, izjavio je čelnik stranke Dan Barna.

USR se kandidira na izborima za EU u koaliciji sa strankom PLUS, na čijem je čelu bivša povjerenica Europske komisije Daciana Ciolosa. (EURACTIV.ro)

SOFIJA

Papa Franjo posjetio je Bugarsku: Nakon sastanka s predsjednikom Rumenom Radevom, papa Franjo je izjavio: „30 godina nakon završetka totalitarnog režima, Bugarska se suočava s posljedicama iseljavanja više od 2 milijuna građana koji su u potrazi za novim mogućnostima zaposlenja. U isto vrijeme, kao i mnoge druge zemlje, ona se mora suočiti s novom zimom - demografijom koja je pala kao ledena zavjesa u Europi zbog sve manje povjerenja u budućnost”.

Osvrnuvši se na migraciju, pozvao je Bugare da ne zatvaraju oči, srce i ruke onima koji "kucaju na vaša vrata". (EURACTIV-ov Partner Dnevnik.bg)

ZAGREB

Merkel i Weber u Zagrebu: Njemačka kancelarka Angela Merkel i vodeći kandidat EPP-a Manfred Weber bit će u Zagrebu 18. svibnja kako bi podržali kandidate HDZ-a (EPP) za izbore u EU.

Premijer Andrej Plenković je izjavio kako će to biti jedini skup kojem će prisustvovati Merkel izvan Njemačke, dok je opozicija „podsjetila” da Merkel također podržavaju bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je sada u zatvoru zbog korupcije. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

LJUBLJANA

EU je najbolja stvar u našoj povijesti: Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je kako je članstvo u EU najbolja stvar u povijesti zemlje, ali je odbacio federalizaciju na kontinentu kao neprihvatljivu, dodajući kako "više država u EU" nije potrebno. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Autoritarnost i pristupanje Srbije EU: Istraživačka služba Europskog parlamenta (EPRS) procjenjuje da bi, ako se Srbija nastavi kretati prema autoritarizmu, to moglo postati glavnom preprekom pristupanju EU. Prema EPRS-u, među zemljama zapadnog Balkana, Srbija se smatra vodećom, ali nedavni protesti opozicije ukazuju na zabrinjavajuće dugoročne trendove.

EPRS je kazala kako je sloboda medija u opadanju već nekoliko godina, dok je vladajuća koalicija sustavno blokirala značajne rasprave o zakonodavnim prijedlozima. Kritiziranje vladine politike zamišljeno je kao izdaja srpskih interesa, dodao je EPRS. (Beta-EURACTIV.rs)

SARAJEVO

Protokol o trgovini potpisan s Turskom: Predsjednik Bosne i Hercegovine (BiH) Predsjedništvo Milorad Dodik i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisali su u Ankari trgovinski sporazum i protokol o autocesti Sarajevo-Beograd, koji će se dijelom financirati iz turskih bankovnih kredita. Dodik je kazao kako Erdogan razumije podjele unutar BiH zbog članstva u NATO-u (Srbi su protiv, Hrvati i Bošnjaci su za članstvo). (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:39