NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Europski izbori u Nizozemskoj ojačali su šanse za "progresivni savez" u Europskom parlamentu

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.hr. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Potpredsjednik sadašnje Komisije i kandidat za predsjednika nove Komisije Frans Timmermans
 Balazs Mohai / EPA-EFE

Newsletter Capitals donosi vam najnovije vijesti iz cijele Europe putem medijske mreže EURACTIV-a. Ovdje se možete pretplatiti na newsletter.

Prije nego što pročitate Capitals, pogledajte priče mreže EURACTIV-a o predstojećim # EU2019 izborima.

Također možete vidjeti opsežne analize svih 28 država članica EU-a klikom ovdje.

DEN HAAG

Šok izlaznih anketa. Preliminarni rezultati iz Nizozemske potvrđuju da je Laburistička stranka lijevog centra (PvdA) na vrhu s pet mjesta (povećanje od dva mjesta u odnosu na 2014.), dok se čini da krajnja desnica neće ostvariti uspjeh kakav su joj predviđale ankete.

Izlazna anketa objavljena u četvrtak navečer pokazala je da će stranka premijera Marka Ruttea (ALDE) osvojiti četiri mjesta, dok bi desna FvD (ECR) Thierryja Baudeta mogla dobiti samo tri. PVV (ENF) Geerta Wildersa mogao bi se srušiti na samo jedno mjesto. Rutte je čestitao glavnom kandidatu PvdA, Fransu Timmermansu, a Baudet je priznao kako nije očekivao da će kandidat za predsjednika Komisije ostvariti takvu potporu.

Nizozemski Zeleni, bi također trebali osvojiti tri mjesta; Timmermansov suparnik za čelno mjesto Komisije Bas Eickhout izjavio je kako je to "veliki rezultat za zelenu i naprednu Europu u Nizozemskoj".

Preliminarni rezultati nisu ostali bez reakcije u Bruxellesu: povjerenik EU za poreze Pierre Moscovici nazvao ih je "upečatljivom i zasluženom pobjedom", kao i "ohrabrujućim signalom" drugim socijalističkim snagama diljem Europe. Slično tome, Udo Bullmann, šef S&D-a, izjavio je kako je to proboj za socijaldemokrate EU i Timmermansa.

Odaziv je već naveden kao čimbenik koji doprinosi uspjehu PvdA-e, budući da je izlazna anketa također procijenila da je ona oko 40%: najviše u protekla tri desetljeća.

EU socijalisti kažu kako žele formirati koaliciju u sljedećem sazivu Europskog parlamenta zajedno s progresivnim snagama, što znači s ljevičarima i zelenima. Timmermans je nedavno pozvao na progresivnu koaliciju "od Tsiprasa, sve do Macrona".

U intervjuu za EURACTIV.com u rujnu 2018. godine, eurozastupnik Syrize i potpredsjednik Europskog parlamenta Dimitris Papadimoulis izjavio je kako će samo takav savez biti u stanju blokirati "pravu antantu EPP-a i desničarskih grupacija".

"Ne mislim da će EPP dobiti većinu s krajnjom desnicom. Stoga EPP mora odlučiti hoće li početi raditi s ljevicom. To je doista ključna odluka koju EPP mora donijeti. A za sada su potpuno podijeljeni ”, rekao je jučer eurozastupnik Eickhout za EURACTIV. (Sam Morgan, EURACTIV.com, uredio Sarantis Michalopoulos)

Više na Euractiv.hr

LONDON

Građanima EU onemogućeno glasati u Velikoj Britaniji. Stotine građana EU-a s prebivalištem u Velikoj Britaniji bilo je bijesno nakon što im nije omogućeno glasati na europskim izborima. Izborno povjerenstvo Velike Britanije izjavilo je da je “prekasno stigla obavijest” vlade o sudjelovanju Velike Britanije na izborima rezultirala administrativnim kašnjenjima koja su dovela do problema u registraciji građana EU u zemlji. Skupina kampanje The3Million izjavila je u četvrtak kako se bavi "stotinama" ljudi koji su podnijeli pritužbe, ali problem je možda utjecao na tisuće ljudi. "Potrebno je istražiti razmjere ovog očiglednog problema", izjavio je šef ALDE-a Guy Verhofstadt. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

Više na Euractiv.hr

BRUXELLES

Izborno oglašavanje. Ekstremno desna stranka Vlaams Belang ima najveći broj pratitelja na Facebooku i Instagramu, što im je omogućilo da preplave Internet lažnim vijestima i radikalnom desničarskom propagandom, otkrilo je novo izvješće Avaaza. Ciljane su uglavnom mlađe generacije, a stranka je potrošila oko 400.000 eura na digitalno oglašavanje. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

BERLIN

Vodeći političari pozivaju na "europski islam". Njemački ministar zdravstva Jens Spahn i premijer sjeverne države Schleswig-Holstein Daniel Günther pozvali su na progresivniji oblik islama kako bi se religija uskladila s europskim načinom života. (Claire Stam, EURACTIV.de)

PARIZ

U posljednjem trenutku, ozeljenjavanje. Tri dana prije izbora u EU, Macronova vlada odlučila je ubrzati svoju ekološku politiku. Nedavno osnovano "vijeće ekološke obrane" iznijelo je niz mjera visoke simboličke vrijednosti, kao što je kraj projekta "Montagne d'Or", iskopavanja zlata usred prašume u Francuskoj Gvajani.

Gorke vijesti za francuski šećer. Njemačka šećerna grupa Sudzucker, koja je kupila francuski Saint Louis Sucre 2001. godine, priopćila je u četvrtak kako neće prodati svoje poslovanje francuskim poljoprivrednicima. Udruga proizvođača šećerne repe (CGB) nadala se da će zadržati 130 radnih mjesta kupujući dvije rafinerije šećera u Calvadosu i Sommeu. "Francuska proizvodi dvostruko više šećera nego što je potrebno, konkurencija je jaka", kazao je Sudzucker, dodajući kako želi smanjiti proizvodnju. (EURACTIV.fr)

MADRID

Sanchez će vladati sam? Španjolski premijer Pedro Sánchez planira voditi vladu sam, ali ne isključuje koaliciju s lijevim Unidas Podemosom (UP), izvijestio je u četvrtak EuroACTIV-ov partner EFE. Sánchez je odlučio čekati ishod europskih izbora, koji će se održati zajedno s lokalnim i regionalnia. Formalni pregovori s Unidas Podemosom očekuju se sljedećeg tjedna na temelju prijedloga "meke koalicije", prema kojem bi ljevičarska stranka mogla dobiti neka ključna ministarstva. (EuroEFE.EURACTIV.es)

RIM

Manje “sranja”. "Budimo jasni, vlada će nastaviti ali pod jednim uvjetom: više posla i manje sranja", zamjenik premijera i čelnik Petog pokreta Luigi Di Maio objavio je na Facebooku. U radijskom intervjuu njegov kolega iz stranke Liga Matteo Salvini predložio je dekriminalizaciju zlouporabe položaja, jer kažnjavanje javnih službenika zbog zloupotrebe čini njihov rad težim. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

VARŠAVA

Ne euru? Adam Glapiński, šef Nacionalne banke Poljske, rekao je da Poljska nikada neće ući u eurozonu ili mehanizam ERM II dok bude na tom položaju. On je na dužnosti od sredine 2016. godine, a njegov mandat završava 2022. godine. Stoga, čak i ako se vlada promijeni, on će i dalje imati moć blokiranja članstva u eurozoni. (EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Novac EU preusmjeren od istraživanja na gradnju cesta. Slovačka vlada i Europska komisija odobrili su prijenos sredstava u iznosu od 70 milijuna eura iz istraživanja u gradnju cesta.

Ministarstvo obrazovanja navodi da to neće utjecati na akademsku zajednicu i istraživače budući da je novac izvorno dodijeljen za istraživačke aktivnosti malih i srednjih poduzeća koja nisu pokazala posebno zanimanje da se prijave. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAG

Skandal sa Stracheom će otvoriti oči. Češka povjerenica za pravosuđe Vera Jourová nada se da će skandal, u koji je uključen bivši austrijski zamjenik kancelara Heinz-Christian Strache, negativno utjecati na potporu nacionalističkim strankama na predstojećim europskim izborima. "Nadam se da će to otvoriti oči ljudima", rekla je njemačkom listu Handelsblatt.

Dezinformacije nisu raširene. Broj slučajeva dezinformacija na češkim internetskim stranicama u vezi s europskim izborima nije se značajno povećao unatoč projekcijama, pokazalo je istraživanje Instituta za sigurnosne studije iz Praga. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

VILNIUS

Što kažu ankete. Najnovija istraživanja javnog mnijenja pokazuju da će opozicijska Domovinska unija (EPP) dobiti 27% glasova, slijedi vladajuća Seljačka stranka i Zelena unija (Zeleni/EFA) sa 25% i Litavski socijaldemokrati (S&D) s 13%. Liberalna Laburistička stranka (ALDE) dobiva 8%, a Pravda i red (EFDD) 7%. Litavski liberali (ALDE) mogu računati na 6%. (Angele Kedaitiene, EUnewslithuania.com)

BUKUREŠT

UDMR prekida veze s vladom. Stranka mađarske manjine u Rumunjskoj (UDMR/EPP) priopćila je kako neće podržati niti jednu vladinu inicijativu te da svoj protokol s vladajućom koalicijom smatra zamrznutim. UDMR nema članova u vladi PSD-ALDE, ali je podržala zakone koje je vladajuća koalicija podnijela u parlamentu, uključujući i kontroverzne promjene u pravosuđu i kaznenim zakonima.

Cretu: Mjesto za Pro Romania je u S&D. U intervjuu za HotNews.ro, povjerenica Corina Cretu kazala je kako nije čula ništa o bilo kakvim pregovorima s grupom ECR i istaknula kako Pro Romania pripada grupaciji S&D. Pro Romania, stranka koju je osnovao bivši rumunjski premijer Victor Ponta nakon što je napustio socijalističku PSD, mogla bi osvojiti 4 mjesta u novom Europskom parlamentu EU, a PSD 9. Ali Pro Romania ne želi postati članom grupe S&D ako je ondje PSD. (EURACTIV.ro)

ATENA/NIKOZIJA

Ključni akt SAD-a. Američki senatori iz demokratske i republikanske stranke donijeli su dugo očekivani zakon koji će ojačati američke odnose s Izraelom, Grčkom i Ciprom. Dvostranački Zakon o Istočnomediteranskoj sigurnosti i energetskom partnerstvu iz 2019. godine proširit će uključenost SAD-a u regionalna energetska pitanja i poboljšati obrambenu suradnju s nacijama u regiji. Također je jasno da Kongres SAD-a neće zatvoriti oči pred turskom regionalnom agresijom ili provođenjem politika koje ugrožavaju interese Sjedinjenih Država i njezinih partnera. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

SOFIJA

Ankete za europske izbore. Stranka GERB-a desnog centra premijera Bojka Borisova osvaja 31,1 posto glasova, dok glavna opozicijska Bugarska socijalistička stranka (BSP) može računati na 26,6 posto, navodi se u anketi agencije Alpha Research. BSP je imao tanku prednost u ranijim anketama. Liberalni Pokret za prava i slobode (13,9%) nalazi se na trećem mjestu, a slijede ga nacionalistička stranka VMRO (6%), populistička "Volja" s 4,9% i Demokratska Bugarska stranka (4,2%). (Dnevnik, partner EURACTIV-a)

LJUBLJANA

Više ljudi će glasovati. Prema službenim podacima, na predizborima za Europski parlament prvog je dana glasovalo 8.052 građana. 2014. godine glasovalo je manje od pet tisuća ljudi. Slovenija ima oko 2 milijuna stanovnika. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Izvješće o dijalogu Beograd-Priština. Ured Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju 23. svibnja će podnijeti izvješće zastupnicima o dijalogu Beograd - Priština pod pokroviteljstvom EU, za razdoblje od 2013. do 2019. godine. Izvješće će biti podneseno za potrebe sjednice parlamenta 27. svibnja na kojoj će se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratiti saborskim zastupnicima. (Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:00