NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Flamanski nacionalisti su privremeno spasili skupinu europskih konzervativaca

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Pregled najbitnijih događanja iz europskih glavnih gradova
 Euractiv.com
BRUXELLES

N-VA ostaje u ECR-u: Vodstvo flamanske nacionalističke stranke N-VA i dalje će biti dio konzervativne skupine europskih konzervativaca i reformista (ECR) u Europskom parlamentu sljedećih pet godina, priopćio je glasnogovornik N-VA.

- ECR je vrlo raznolika skupina koja svojim članovima izričito jamči najveću moguću slobodu: slobodu raspoloženja i komunikaciju. Kao rezultat toga, mi kao N-VA možemo nastaviti slijediti vlastiti put i donositi vlastite političke stavove - navodi se u priopćenju.

U prethodnom sazivu N-VA je imao sedam zastupnika u Parlamentu, a nakon izbora za EU smanjio se na tri među kojima su: Geert Bourgeois, Assita Kanko i Johan Van Overtveldt. Stranka je izgubila teren nakon ogromne pobjede Vlaamsa Belanga u ekstremnoj desnici na trostrukim izborima u Belgiji. Čitaj više

Međutim, bilo je nejasno hoće li nastaviti svoju povezanost s ECR-om. Grupacija se još uvijek bori da ostane relevantna jer je pala na 63 zastupnika sa 74 zbog Brexita i vala ekstremne desnice. Ako torijevci napuste Europski parlament u listopadu, poljska vladajuća stranka PiS bi postala najveća delegacija.

Španjolska krajnje desna stranka Vox priopćila je prošlog četvrtka kako se želi pridružiti grupi, kao i Forum za demokraciju, stranka nizozemskog političara Thierryja Baudeta, koja potiče izlazak Nizozemaca iz EU. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

HAG

Što se događa u sjeni: Nizozemska je s Estonijom, Irskom, Luksemburgom, Slovenijom i Švedskom, pozvala na veću transparentnost u EU. U neslužbenom dokumentu države članice pozivaju da se datumi trilateralnih sastanaka objave unaprijed i da se političke rasprave bolje dokumentiraju. Pozivaju Vijeće da bude transparentnije prilikom izrade strateškog plana, smjernica za sljedećih pet godina koje treba usvojiti na ovotjednom sastanku na vrhu. Naravno, iza zatvorenih vrata. (Sam Morgan, EURACTIV.com)

LONDON

Johnson živi kako bi se borio još jedan dan: Boris Johnson, bivši ministar vanjskih poslova i favorit za nasljednika Therese May prošao je gotovo neozlijeđen u televizijskoj debati u utorak navečer. Ipak, Johnson nije uspio iskoristiti ovu priliku, a novinar BBC-ja Andrew Neil izjavio je kako nije izgledao kao 'predvodnik'.

U međuvremenu, kandidat Rory Stewart je u nekoliko navrata napao svoje kolege zastupnike torijevce koji zastupaju Brexit bez sporazuma, što je Stewart rekao da će izbaciti s dnevnog reda. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

BERLIN

Francusko-njemačke napetosti: 'Sporazum između Francuske i Njemačke [oko imenovanja sljedećeg predsjednika Europske komisije] ključan je kako bi se izvukli iz zastoja koji je nastao', rekao je u anonimnosti diplomat za EURACTIV.de. Pritom, izjavio je kako su se odnosi između Berlina i Pariza nedavno pogoršali.

Podrška Ukrajini: Njemačka kancelarka Angela Merkel poduprla je pozive ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog na zadržavanje sankcija protiv Rusije. Zelenski, glumac koji je u travnju prošle godine osvojio predsjednički mandat, dao je vođama EU-a novu nadu za okončanje sukoba u istočnom susjedstvu Europe. (Claire Stam, EURACTIV.de)

PARIZ

Facebookova kripto valuta: Libra, projekt Facebooka za lansiranja vlastite kripto valute, suočio se s oporbom u Europi, posebno u Francuskoj gdje je tvrtka optužena da proizvodi lažne vijesti i ne plaća porez.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire snažno je reagirao na digitalnu valutu Libra: 'Ne može se govoriti kako će Libra postati suverena valuta [...] to se ne može i ne smije dogoditi', rekao je ministar za radio Europe 1. Čak je pozvao i ostale bankovne vlasti da razmotre to pitanje na sastanku ovog srpnja. (Aline Robert, EURACTIV.fr)

MADRID

Više od 100.000 zahtjeva za azil u tijeku: Španjolska ima više od 100.000 zahtjeva za azil koje čekaju na sudsku odluku, priopćila je španjolska komisija za pomoć izbjeglicama (CEAR).

Tijekom predstavljanja svog godišnjeg izvješća, CEAR je zatražio od španjolske socijalističke vlade da oživi 'duh Aquariusa', pozivajući se na humanitarni brod kojem je predsjednik Pedro Sanchez dopustio pristajanje u španjolsku luku u lipnju prošle godine, nakon što su ga odbile vlasti Malte i Italija. (Partner EFE EURACTIV-a).

RIM

Mini trezorske obveznice: Čelnik Lege Matteo Salvini napao je ministra gospodarstva Giovannija Triu, kazavši kako se mora držati vladinog programa i provesti obećane mjere poput smanjenja poreza i tzv. mini-BOT plana.

Mini-BOT omogućio bi vladi da isplati dug Italije s dobavljačima koji koriste 'mini' trezorske obveznice, a ne eure. Izdavanje mini-BOT-a smatra se prvim korakom za izlazak iz eurozone, jer bi mogli cirkulirati kao paralelna valuta. Govoreći na konferenciji u Londonu, Tria je kazao kako su mini-BOT 'ilegalni i nepotrebni' (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ATENA / NIKOZIJA

Završavaju se pregovori Turske s EU: EU je izrazila 'ozbiljnu zabrinutost zbog trenutnih turskih aktivnosti ilegalnog bušenja za plinovod EastMed i žali što Turska još nije odgovorila na ponovljene pozive EU za prekid takvih aktivnosti'. Vijeće je pozvalo Komisiju da bez odgađanja potakne opcije za odgovarajuće mjere i dodaje kako su 'pregovori o pristupanju Turske učinkovito zaustavljeni'.

Tijekom vikenda, američki vladin ured izdao je priopćenje usmjereno protiv Ankare, dok je američki veleposlanik u Grčkoj Geoffrey Pyatt izjavio kako su SAD i EU zainteresirani 'za izbjegavanje daljnjih provokativnih akcija Turske'.

Unatoč pritisku EU-a i SAD-a, Turska će u četvrtak (20. lipanj) pokrenuti drugi brod za bušenje koji će početkom srpnja nastaviti istraživanje prirodnog plina u blizini Cipra, izjavio je u utorak turski ministar energetike Fatih Donmez. (EURACTIV.gr)

VARŠAVA

Manje Ukrajinaca u Poljskoj?: U potrazi za boljim plaćama, gotovo polovica Ukrajinaca koji trenutno rade i žive u Poljskoj planiraju otići, uglavnom za Njemačku i Češku. To bi moglo rezultirati poteškoćama za poljski industrijski i građevinski sektor, kao i za gospodarstvo u cjelini, s obzirom na to da više od 1,2 milijuna Ukrajinaca radi u Poljskoj. (Asukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Poslodavci osuđuju zakonodavce: Udruge poslodavaca u Slovačkoj pozvale su članove parlamenta, osobito one vladajućih stranaka, da ne predlažu temeljne zakonske promjene.

Za razliku od vladinih zakonskih prijedloga, nacrti zakona koje su predložili zastupnici ne moraju prolaziti kroz rigorozan proces procjene utjecaja i konzultacija s drugim ministarstvima i relevantnim dionicima. Nekoliko puta u prošlosti usvojene su temeljite promjene koje su utjecale na poslovno okruženje uz nedovoljnu prethodnu raspravu i na nepredvidiv način, prema navodima iz privatnog sektora. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAG

Pregovori Junckera i Babiša: Prema informacijama dobivenim od iROZHLAS.cz, češki premijer Andrej Babiš trebao bi se u četvrtak (20. lipanj) sastati s Jean-Claudeom Junckerom kako bi razmotrio revizijska izvješća Komisije o navodnom sukobu interesa s kojima je povezan Babiš.

Više obnovljivih izvora energije, molim: Europska komisija ocijenila je češki energetski i klimatski plan za 2030. Prema riječima izvršne vlasti, Češka bi trebala povećati svoj udio obnovljivih izvora u potrošnji energije na 23 posto do 2030. godine, dok je izvorni češki plan predlagao samo 20,8 posto. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUKUREŠT

Glasanje o povjerenju: Rumunjska socijalistička vlada preživjela je glasovanje o povjerenju u utorak, budući da je samo 200 od 465 zastupnika glasovalo za taj prijedlog. Pobjeda pojačava izglede da premijerka Viorica Dancila bude izabrana za novu čelnicu PSD-a nakon što je bivši predsjednik Liviu Dragnea prošlog mjeseca uhićen zbog optužbi za korupciju. (EURACTIV.ro)

SOFIJA

Skroman inovator: Bugarska pripada u grupu zemalja umjerenih inovatora prema europskim statistikama za inovacije za 2019. godinu. Njene najjače inovacijske prednosti prema kategorijama su učinci na zapošljavanje i intelektualno vlasništvo, a mane su financiranje i podrška, privlačni istraživački sustavi i inovatori. (Dnevnik.bg)

ZAGREB

Rekao je da će se vratiti: Bivši premijer hrvatske i predsjednik SDP-a Zoran Milanović najavio je kako će krajem godine sudjelovati na predsjedničkim izborima. Prema anketama, sadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (nekadašnja članica HDZ-a - EPP) dobit će 34,7 posto glasova, a Milanović 18,5 posto. U drugom krugu Grabar-Kitarović će pobijediti s 53,9 posto. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

LJUBLJANA

S&P je povećao kreditni rejting zemlje: Agencija za rejting Standard & Poor's (S & P) povećala je kreditni rejting Slovenije na A +, s pozitivnim izgledima, i AA, sa stabilnim izgledima, priopćilo je slovensko ministarstvo financija. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

BEOGRAD

Procurili su rezultati testa za ulazak u srednju školu: Ispit iz matematike koji je dio nacionalnog ispita za učenike završnih osmih razreda se odgodio nakon što su se rezultati ispita pojavili na društvenim mrežama. Ministar obrazovanja Mladen Šarčević rekao je: 'Netko je fotografirao rezultate i poslao ljudima'. Neke oporbene stranke pozvale su Šarčevića da podnese ostavku. (beta.rs, EURACTIV.rs)

SARAJEVO

SAD protiv entitetske pričuvne policije u BiH: Visoki diplomat američkog vladinog ureda Matthew Palmer otvoreno se usprotivio uspostavi rezervnih policijskih postrojbi dvaju entiteta BiH, Republike Srpske i Federacije BiH. Kazao je kako te pričuvne policijske snage neće riješiti problem migranata, jer je migracijsko pitanje transnacionalno i ne može se riješiti jednostranim naporima. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:37