NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Grčki premijer izjavio da bi Weber bio katastrofalan predsjednik Komisije

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
 Euractiv.com

Proeuropske progresivne stranke najavile su udruživanje snaga kako bi spriječile odabir vodećeg kandidata Europske pučke stranke (EPP) Manfreda Webera da postane predsjednik buduće Europske komisije, izjavio je grčki premijer Alexis Tsipras.

- Sve progresivne struje trebaju osvijestiti svoju odgovornost i dužnost sprječavanja neliberalnih i ekstremnih političara poput Bavarca Manfreda Webera da vode ključne institucije EU – izjavio je Tsipras na jučerašnjem kongresu europskih socijalista.

- Takav bi scenarij omogućio suradnju desnice i ekstremne desnice, a to bi bilo pogubno za budućnost cijelog europskog projekta – dodao je.

Tsiprasova stranka Syriza pripada grupaciji Ujedinjene europske ljevice, pa je uvijek dobrodošao gost na susretima europskih socijalista. Grupacija tzv. 'Europskih progresivaca' kojima pripadaju socijalisti, zeleni i ostale lijeve stranke, imaju različite vodeće kandidate koje se nadaju vidjeti na ključnim pozicijama europskih institucija. Iako tako, nisu isključile buduću suradnju.

Europski demokršćani dobili su kritiku i zbog suspenzije stranke Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana iz redova EPP-a, zato što prema njima nije bila dovoljno odlučna.

- Toliko dugo su tolerirali Orbana u svojim redovima da su odgovorni za orbanizaciju Europske pučke stranke, a to je nemoguće jednostavno poništiti. EPP je izgubio kredibilitet da se može suprotstaviti populizmu – izjavio je Udo Bullmann, predsjednik grupacije Ujedinjene ljevice.

Spitzenkandidat EPP-a Manfred Weber izjavio je da želi biti 'most' između suprotstavljenih struja desnice, a Orban je unatoč odluci svoje političke grupacije svejedno podržao kandidaturu Manfreda Webera za predsjednika Europske komisije.

Međutim, vodeća stranka grčke opozicije Nea Demokratia koja pripada grupaciji EPP oštro je istupila protiv Orbana.

- Mađarska vladajuća stranka mora prihvatiti naš stav ili jednostavno napustiti našu političku obitelj. Nea Demokratia je od samoga početka naglasila da se takvi ispadi ne smiju tolerirati u EPP-u zato što nisu dosljedni principima i vrijednostima europskih demokršćana – izjavio je glavni tajnik stranke za međunarodne odnose Yannis Smyrlis za Euractiv.gr.

LONDON

Posljednja šansa Therese May: Države članice su tijekom jučerašnjeg summita Europskog vijeća jednoglasno odobrile molbu britanske premijerke za odgodu Brexita do 12. travnja, uz uvjet da May sljedeći tjedan uspješno osigura usvajanje Sporazuma o Brexitu u Donjem domu parlamenta.

Ako niti sljedeći tjedan ne uspije dobiti podršku britanskih zastupnika, EU je najavila da je spremna ponuditi još jednu kratku tehničku odgodu do 22. svibnja.

Na završetku summita, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ocijenio je susret s britanskom premijerkom kao 'pozitivan', izrazivši pritom nadu i optimizam da će se uskoro u Westminsteru pronaći rješenje. (Samuel Stolton, Euractiv.com)

BERLIN

Povratak Schulza: Euractivov medijski partner Der Tagesspiegel javlja da je nekadašnji vođa njemačkih socijalista i bivši predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz najavio svoj povratak u politiku. Njegovo ime javlja se u špekulacijama o nasljedniku aktualne liderice opozicije Andree Nahles, a ako je za vjerovati nagađanjima, to bi se moglo dogoditi prije očekivanja.

Ako SPD ne osvoji željeni broj mandata na regionalnim izborima u Bremenu i izborima za Europski parlament, koji će se održati isti dan 26. svibnja, Nahles će biti prisiljena podnijeti ostavku.

WikiOFF: Njemačka verzija Wikipedije jučer je ugašena kao mjera prosvjeda protiv nove Direktive o zaštiti intelektualnog vlasništva EU koju bi uskoro trebao usvojiti Europski parlament. (Claire Stam, Euractiv.de)

PARIZ

'Tvrdi' Brexit naštetit će francuskom gospodarstvu: Prema rezultatima istraživanja koje je provela zaklada Bertelsmann, 'tvrdi' Brexit bi Njemačku koštao 10 milijardi eura, a Francusku 8 milijardi eura godišnje, čime su se Pariz i Berlin isprofilirali kao dvije najveće žrtve izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU. (Euractiv.fr)

MADRID

Dozvolite oružje: Čelnik nove španjolske desnice Vox, Santiago Abascal, predložio je reformu španjolskog kaznenog zakona i regulacije oružja koja je uvelike bazirana na američkom primjeru. Prema njemu, bilo bi znatno jednostavnije kupiti oružje, a građanima bi se omogućilo da pucaju na provalnike bez da budu kazneno gonjeni, javlja El Pais.

Španjolsko izborno povjerenstvo zaprijetilo je katalonskom predsjedniku Quimu Torri, tvrdom separatistu, da će protiv njega u ponedjeljak podignuti optužnicu ako ne povuče separatističke simbole sa službenih zgrada u Kataloniji. Torra se za sada oglušio na upozorenja i žute simbole je zamijenio onim crveno-bijelim.

VARŠAVA

Spor oko financija: Teresa Czerwinska, poljska ministrica financija, će najvjerojatnije podnijeti ostavku u vladi. Ona tvrdi da će program za socijalne izdatke nove vlade biti preveliki teret za proračun zemlje.

Međutim, kako se EU i nacionalni izbori pojavljuju na vidiku, konzervativna vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS / ECR) ne želi odustati od svojih izbornih obećanja, stvarajući napetosti između stranačke središnjice i fiskalnih konzervativaca, kao što je Czerwinska, (EURACTIV.pl)

PRAG

Turska je saveznik ISIS-a: Češki predsjednik Miloš Zeman izjavio je kako je Ankara bila "de facto" saveznik islamske države. Njegova je primjedba potaknula reakciju Ministarstva vanjskih poslova Turske koje je navelo da je Zemanova izjava netočna, uvredljiva i nespojiva s tradicionalno dobrim odnosima između dviju država.

Wiki Off: Češka verzija Wikipedije isključena je 21. ožujka u znak prosvjeda protiv novog zakona o autorskim pravima EU, koji čeka na njegovo konačno odobrenje od strane Europskog parlamenta. Predsjednik Wikimedije u Češkoj, Vojtěch Dostál, priznao je da novi zakon neće izravno utjecati na Wikipediju, nego će ograničiti dostupnost izvora. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BRATISLAVA

Tko ispravno čita ugovore?: "Baltičke zemlje potpisuju ugovore bez da ih ispravno pročitaju", rekao je predsjednik Odbora za europske poslove slovačkog parlamenta Luboš Blaha (Smer, PES). Koalicija slovačke vlade nalazi se u središtu spora oko sporazuma s Washingtonom o američkoj financijskoj pomoći za obnovu dvaju vojnih zračnih luka u Slovačkoj. Slične bilateralne ugovore potpisalo je još 18 zemalja članica EU. (EURACTIV.sk)

BUKUREŠT

MEP optužen za korupciju: Zbog nekoliko prekršaja, rumunjska Uprava za borbu protiv korupcije (DNA) optužila je Laurentiu Rebegu, socijalističkog zastupnika u Europskom parlamentu, koji je izabran na listi PSD-a, ali je sada član konzervativne ECR grupe.

Rebega, koji je nekada bio potpredsjednik Općinskog vijeća u Prahovi, optužen je za prijevaru iz fondova Europske unije, pranje novca i krivotvorenje u vezi s plaćanjem vezanim uz Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP). Rebega je sada potpredsjednik stranke PRO Rumunjska, bivšeg premijera Victora Ponte, te želi ponovno biti izabran za Europski parlament.

Ponta je nedavno izjavio za EURACTIV.com da je duboko razočaran "teškim kršenjima vladavine prava, europskih i socijalističkih vrijednosti od strane rumunjske vlade" i kritizirao toleranciju koju pokazuje socijalistička obitelj EU.

Iznenadni odmor: Tudorel Toader, rumunjski ministar pravosuđa, uzeo je nekoliko slobodnih dana kada je trebao razgovarati s kandidatima koji zastupaju Rumunjsku u Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO). Intervjui, koji su se trebali održati 22. ožujka, bit će preraspoređeni. Serban Nicolae, senator vladajuće stranke PSD (S&D), izjavio je ovog tjedna kako Rumunjska nije trebala pristupiti EPPO-u u takvoj "žurbi". (EURACTIV.ro)

SOFIJA

Veliki skandal potresa stranku GERB (EPP). Bojka Borisova: Bugarski glavni tužitelj izjavio je kako je pokrenuo istragu o ugovoru o nekretninama Cvetana Cvetanova, zamjenika predsjednika vladajuće stranke GERB. Prema istrazi radija Slobodna Europa, Cvetanov je u lipnju 2018. u Sofiji dobio novi luksuzni stan od privatne građevinske tvrtke u zamjenu za novac i imovinu, po cijenama znatno ispod tržišta.

Istražna internetska stranica Bivol dodaje da su ministrica pravosuđa Cecka Cačeva, zastupnik GERB-a Veždi Rašidov i zamjenica ministra sporta Vanja Koleva, dobili stanove od iste tvrtke, također po cijenama ispod tržišne.

U Bruxellesu je Borisov žestoko odgovorio na izvješća i rekao novinarima kako će donijeti "vrlo teške odluke" nakon što vlasti istraže slučaj. Izrazio je ljutnju što skandal pogađa GERB uoči izbora u EU. Prema anketama, razlika između GERB-a (EPP-a) i oporbene Bugarske socijalističke stranke BSP iznosi 2-3%. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

Novo Središnje izborno povjerenstvo: Nova bugarska Središnja izborna komisija počela je s radom 21. ožujka. Glavni izazov je pružanje mehanizma za glasovanje na 3.000 biračkih mjesta za europske izbore jer još nije objavljena nijedna javna nabava. (Dnevnik)

BEOGRAD

Borba protiv sive ekonomije: Koordinacijsko tijelo za borbu protiv sive ekonomije usvojilo je akcijski plan koji će pridonijeti boljem gospodarskom i poslovnom okruženju, kao i boljem položaju radnika, s obzirom na to da siva ekonomija još uvijek čini veliki udio (15 posto) BDP-a. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:58