NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Hollande napao Macrona, Tsipras u Skopju, referendum u Rumunjskoj i pat pozicija Brexita

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
 Euractiv.com
BERLIN

CDU skrenuo u desno: Čelnica vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer udaljava glasače od svoje stranke, javlja medijski partner Euractiva Der Tagesspiegel. Glasači CDU-a navikli su na umjereni stav bivše čelnice stranke Angele Merkel, a njezina nasljednica želi zauzeti čvršći stav.

- CDU je kampanju započeo na krilima nove čelnice, a sad gubi glasače i rejting stranke je pao ispod 30 posto – piše u njemačkom listu.

Nema dogovora oko gnojiva: Njemačko ministarstvo poljoprivrede i ministarstvo okoliša u ponedjeljak su izjavili da vlada nije uspjela postići rješenje za unaprjeđenje zakonske regulative oko gnojiva u roku kojeg je zadala Europska komisija. U narednim danima još treba definirati puno detalja, navode ministri. Njemačka je pod pritiskom Europske unije zbog prekomjernog korištenja nitrata u podzemnim vodama (Claire Stam, Euractiv.de).

PARIZ

Francuske televizijske kuće moraju pozvati sve kandidate: Administrativni sud u Parizu donio je odluku da televizijska kuća France 2 mora pozvati kandidate Benoît Hamon iz stranke Generations, Floriana Philippota iz Les Patriotesa i François Asselineau iz UPR-a za sudjelovanje u predizbornoj debati za europarlamentarne izbore. Sud inzistira na 'pluralističkom karakteru javnog mnijenja i mišljenja'.

Bivši napao sadašnjeg: Bivši predsjednik François Hollande u televizijskom intervjuu napao je mandat Emmanuela Macrona.

- Nakon dvije godine rezultat nije dobar niti u kontekstu ekonomske vitalnosti, a niti u kontekstu društvene kohezije – izjavio je.

U drugom intervjuu za francuski Le Parisien rekao je da je Macron želio 'protresti' politički sustav, ali da to nije uspio, već ga je samo blokirao. (Euractiv.fr)

MADRID

Upozorenje grupacije koja stoji iza pretresa u veleposlanstvu Sjeverne Koreje: Grupacija koja je u veljači proglasila odgovornost za napad na veleposlanstvo Sjeverne Koreje u Madridu najavila je da priprema veliki napad, javlja EFE-EPA.

Udruženje Obrana Cheollima, poznati i pod nadimkom 'Sloboda Joseonu', najavila je događaj na svojoj službenoj web stranici, ali je naglasila da neće iznositi više detalja prije samog čina. Misteriozna grupacija poruku je napisala na korejskom jeziku, a medije moli na poštivanje anonimnosti svojih članova. Iako još uvijek nisu jasno obrazložili cilj napada na veleposlanstvo, koje se prvi put dogodilo u ožujku 2017. godine kada je tvrdilo da je štitilo sina Kim Jong-nama, polubrata sjevernokorejskog čelnika koji je bio ubijen u zračnoj luci u Kuala Lumpuru. Proglasili su se sjevernokorejskom vladom u egzilu, optuživši Pjongjang za zločin protiv čovječanstva. (EFE-EPA-EuroEFE)

LONDON

Zastupnici ponovno nisu postigli dogovor: Britanski zastupnici Donjeg doma odbacili su sve indikativne opcije alternativnog rješenja za Brexit koje su im u ponedjeljak bili predstavljeni.

Niti jedna od četiri opcije nije dobila potrebnu većinu, pa čak niti ona da se pridruže carinskoj uniji. Theresa May će sada održati sastanak s članovima svoje vlade, kako bi pokušali pronaći rješenje za pat poziciju u kojoj se našao Brexit. Trenutno je najizglednije da će od Bruxellesa tražiti još jednu odgodu izlaska iz Europske unije. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk već je javno podržao ideju duge odgode, koja bi prisilila London da održi izbore za Europski parlament.

VARŠAVA

EU u Ustavu? Opozicija desnog centra Poljska narodna stranka (PSL, EPP) izjavila je da će predložiti parlamentu usvajanja ustavnog amandmana kojim se u temeljni dokument države uključuje članstvo u Europskoj uniji.

- Bit će to test koji će pokazati tko je za ostanak u Europskoj uniji, a tko se tome protivi – izjavio je stranački čelnik Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Odgođene čestitke Čaputovi: Poljska vlast bila je među posljednjima koja je čestitala Zuzani Čaputovi na izbornoj pobjedi u Slovačkoj. Iako je pobjedu proglasila još u subotu navečer, Poljska je reagirala tek u ponedjeljak popodne. Prema češkom dopisniku u Poljskoj, Čaputovu smatraju 'liberalnom feministkinjom', pa se nisu žurili uputiti joj čestitku. (Euractiv.pl)

BRATISLAVA

Ne Istanbulskoj konvenciji: Slovački parlament odbacio je prošlog petka, dan prije predsjedničkih izbora, Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (također poznatu kao Istanbulska konvencija).

Slovačka je protokol potpisala 2011. godine, ali ga još nije ratificirala. Stručnjaci kažu kako je to već dio drugih slovačkih zakona i međunarodnih obveza, a parlamentarni izbori ne moraju nužno značiti povlačenje Slovačke iz Konvencije jer je to predsjednička privilegija, objasnila je bivša ministrica pravosuđa Lucia Žitňanská. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAG

Davanje prednosti zapadnom Balkanu: Nakon sastanka sa svojim austrijskim kolegom, predsjednik češkog parlamenta Radek Vondráček je izjavio kako je proširenje EU u zemljama zapadnog Balkana prioritet. “Važno je da regija postane dio EU i da ne bude pod utjecajem drugih velikih zemalja. Složili smo se oko potrebe da budemo aktivniji u tom pogledu”, kazao je. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUKUREŠT

Konzultacije za referendum: Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis zatražit će od parlamenta nove konzultacije o referendumu koji planira raspisati 26. svibnja, na dan izbora za EU. Iohannis je kazao kako želi da parlament "proširi opseg referenduma kako bi postao" učinkovitiji i moćniji ". Prije dvije godine, Iohannis je pokrenuo postupke za referendum o antikorupcijskom zakonodavstvu, a prošlog je mjeseca izjavio kako bi se trebao održati istog dana kao i izbori u EU. Međutim, on još nije objavio pitanje.

Predsjednik je u ponedjeljak izjavio kako navika vladajuće socijalističke stranke da mijenja pravosudne i kaznene zakone putem hitnih odluka se više ne može biti tolerirati. Vladajući socijalistički dio PSD-a izjavio je kako neće komentirati referendum dok Iohannis ne objavi to pitanje.

Europska komisija kritizirala je rumunjsku vladu zbog reformi kaznenog prava, dok su napetosti između predsjednika i vladajuće stranke u posljednje vrijeme eskalirale. (EURACTIV.ro)

ATENA

Tsipras u Sjevernoj Makedoniji: Grčki premijer danas će posjetiti Skoplje, prvi put nakon Prespanskog sporazuma, kojim je okončan 25-godišnji spor dviju zemalja oko imena Sjeverne Makedonije. U pratnji Tsiprasa će biti više od 100 gospodarstvenika, čiji je cilj jačanje gospodarske suradnje. Neki poslovni ljudi u sjevernoj Grčkoj reagirali su negativno jer vjeruju da sporazum o promjeni imena ostavlja "makedonsko podrijetlo" njihovih proizvoda nezaštićenim. Glavna oporbena stranka Nova demokracija (EPP) obećala je ubuduće staviti veto na pregovore o pridruživanju Sjeverne Makedonije EU, ako se problem ne riješi.

>> Pročitajte više

Novi predsjednik u Europskom sudu za ljudska prava: Europski sud za ljudska prava jučer je izabrao suca Linosa-Alexandre Sicilianosa za predsjednika suda. Sicilianos će naslijediti Guida Raimondija, čiji mandat istječe 4. svibnja 2019. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

Papa kaže da Tsipras zaslužuje Nobelovu nagradu: Papa Franjo je rekao da Tsipras zaslužuje Nobelovu nagradu za mir za svoj stav tijekom izbjegličke krize. “Jednom sam razgovarao s političarem, čovjekom kojeg poštujem i reći ću mu ime: Alexis Tsipras […] govorio mi je iz srca i rekao da ljudska prava dolaze prije sporazuma. Ova rečenica zaslužuje Nobelovu nagradu". (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

SOFIJA

Zbog "Skandala sa stanovima" gubi se povjerenje u GERB: Istraživanje javnog mnijenja pokazuje da je potpora GERB-u Bojka Borisova (EPP) gotovo pala na istu razinu kao i oporbena Socijalistička stranka (BSP). GERB ispituje 33,9 posto prema 33,4 posto za BSP. Prošlog tjedna desna ruka Borisova, Cvetan Cvetanov, izjavio je kako napušta parlament. Razlog je sumnjiva kupnja stana prošle godine za koji je Cvetanov nekoliko puta platio iznos po tržišnoj cijeni. No, on će zadržati svoju stranačku poziciju. On je zamjenik predsjednika GERB-a i predsjednik izbornog tima stranke. Cvetanov se pridružio ministrici pravosuđa Cecki Cačevi, zamjenici ministra sporta Vanji Kolevi (na čijem je vjenčanju Cvetanov bio kum), dok zamjenik ministra energetike Krasimir Parvanov podnio ostavku zbog "skandala stanova". (Georgi Gotev, EURACTIV). [Više]

Umjerene ili radikalne stranke u EU: Prema anketi koju je provela agencija Alpha Research o izborima za EU, 68,2 posto bugarskih birača preferira umjerene stranke kako bi izbjegli rizike za budućnost Europe, dok 31,8 posto preferira radikalnije stranke koje se suočavaju s političkom elitom. Osim toga, 54,3 posto Bugara se protivi Brexitu,14,7 posto ga podržava, dok 30,9 posto nema mišljenje. (EURACTIV-ov partner Dnevnik.bg)

ZAGREB

'Misterij' HDZ-a nad izbornom listom EU: HDZ, vladajuća stranka desnog centra, jedina je stranka koja još nije objavila svoju listu kandidata za izbore u EU. Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković kazao je kako je vrlo moguće da se to dogodi ovog tjedna, ali glasine sugeriraju da postoje velike borbe između unutar stranke između krajnje desnih i središnjih frakcija. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Pokrenut e-upis u škole: Sve 1.229 osnovne škole u Srbiji počele su koristiti sustav elektronskog upisa, što znači da je oko 150.000 dokumenata zastarjelo i uštedi jednak broj sati utrošenih na posjetu institucijama, kao i 400.000 eura. (Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:29