NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Liberali nisu htjeli komentirati kandidaturu kontroverznog Bugara

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Bugarski medijski mogul Delian Peevski
 EPA/Euractiv.com
SOFIJA

Neposlušni kandidat liberala: Delian Peevski, jedan od najkontroverznijih bugarskih političara, kandidirat će se za europarlamentarne izbore na listi Pokreta za prava i slobode (DPS, ALDE).

Peevski kontrolira značajan broj bugarskih medija, a vlasnik je i velikog dijela tiska. Prije samo nekoliko godina, organizacija Reporteri bez granica njega su proglasili glavnim krivcem lošeg stanja slobode medija u Bugarskoj. Zemlja je na 111. mjestu svjetskog inteksta slobode medija, što je posljednje mjesto u Europskoj uniji.

Medijski mogul trenutno obnaša dužnost zastupnika stranke DPS u bugarskom parlamentu, ali se rijetko pojavljuje u Narodnoj skupštini. Peevski je izabran za Europski parlament na izborima prije pet godina, ali je iznenadio sve prisutne prepustivši svoje mjesto Iskri Mihailovi, tadašnjoj ministrici ekologije. Pretpostavlja se da je odluka donesena na zahtjev čelnika političke grupacije ALDE Guyja Verhofstadta.

Euractiv je molio ALDE za komentar na kandidaturu Peevskog, ali su odlučili da neće javno istupati s komentarima. S obzirom na to da se Peevski nalazi na drugom mjestu liste bugarskih liberala, vrlo je vjerojatno da će biti izabran.

Glasnogovornik grupacije ALDE zaključio je da je slučaj u potpunosti različit od Europske pučke stranke koja je nedavno bila prisiljena suspendirati članstvo mađarskoj stranci Fidesz premijera Viktora Obrana.

Još uvijek nije u potpunosti jasno je li ALDE shvatio koliko bi kandidatura Peevskog mogla eksplodirati u europskoj javnosti. S obzirom na to da ALDE želi udružiti snage sa strankom predsjednika Emmanuela Macrona La République En Marche, ovaj bi slučaj mogao zakomplicirati taj plan.(Georgi Gotev, Euractiv.com)

Bugarska nije ugljično neutralna: Vlada je odgađajući zatvoriti elektrane na ugljen stvorila rizik za eskalaciju socijalnih nemira koji bi u konačnici mogli negativno utjecati na državni energetski sektor i povećanje budućih troškova, objavio je Centar za proučavanje demokracije u svom izvješću. Bez ozbiljne revizije ciljeva koji su postavljeni u trenutnoj Nacionalnoj strategiji za energiju i klimu, Bugarska neće postići željene ciljeve za ugljičnu neutralnost do 2050. godine, upozoravaju autori izvješća. (Medijski partner Euractiva, Dnevnik.bg)

BERLIN

Manfred Weber, vodeći kandidat Europske pučke stranke,najveće političke grupacije u Europskom parlamentu, obećao je da će obustaviti projekt Sjevernog toka 2 ako bude izabran za predsjednika Europske komisije. Tom se najavom suprotstavio naporima njemačke vlade koja pokušava finalizirati izgradnju tog plinovoda. Weber smatra da Sjeverni tok 2 ne bi bio u interesu Europe zato što će povećati ovisnost o ruskom plinu. U svom je objašnjenju istaknuo da je on europski, a ne njemački kandidat na predstojećim izborima.Njemačka vlada lobira među ostalim državama članicama da prihvate izgradnju Sjevernog toka 2, a s Francuskom je u veljači postigla i kompromisno rješenje. Prema navodima medija, Njemačka je pristala odbaciti određene iznimke primjene kontroverznog Članka 13. europske Direktive o autorskim pravima. (Florence Schulz, Euractiv.de)

BRUXELLES

Nastavak zelenog vala?: Prema rezultatima javnog mnijenja koje su objavili belgijski mediji La Libre, De Standaard, RTBF i VRT, popularnost frankofone zelene stranke Ecolo nastavlja rasti, dok sve ostale stranke desnoga centra gube prednost. U Bruxellesu Zeleni su na prvom mjestu s 21,5 posto, a u stopu ih slijede frankofoni socijaldemokrati s 19 posto glasova. Konzervativnim liberalima predviđaju 15,5 posto, a njihov rejting nastavlja padati. U Valoniji, socijaldemokrati gube popularnost, ali su i dalje na vrhu s 24,7 posto, dok je Ecolo na drugom s 22 posto. U Flandriji, na prvom je mjestu i dalje nacionalistički N-VA s 27,9 posto, a iza njih su demokršćani CD&V s 14,7 posto. Zeleni Groene nalaze se na trećem mjesto s 14,6 posto, a liberali Open VLD odmah iza njih s 14,2 posto. (Alexandra Brzozowski, Euractiv.com)

ATENA

Weberova 'jamstva': Manfred Weber je jučer u Ateni službeno pokrenuo kampanju za europarlamentarne izbore, predstavivši 'jamstvo buduće Europske komisije'. Prema njemu, do 2022. godine angažirat će se 10.000 novih Frontexovih djelatnika, a oformit će se i europski FBI koji će se boriti protiv terorizma. Weber je najavio da će EPP poduprijeti digitalni porez kako bi se generirala sredstva za amortizaciju gubitka radnicima koji su pogođeni tehnološkim inovacijama. Također, obećao je da će se boriti za globalne ugovore kojima bi se zabranila jednokratna upotreba plastike, kao i dječji rad. Govorio je i protiv 'birokracije u Bruxellesu', obećavši da će ukinuti najmanje 1.000 zastarjelih regulativa. (Theodore Karaoulanis, Euractiv.gr)

LONDON

Međustranački razgovori o Brexitu: Premijerka Theresa May započela je pregovore s britanskim Laburistima na čijem se čelu nalazi Jeremy Corbyn. Prema navodima upućenih, pregovori nisu rezultirali uspjehom, zato što premijerka nije bila spremna izaći u susret glavnim zahtjevima laburista, poput ostanka u carinskoj uniji s EU. Vjeruje se da May planira kroz sljedećih 10 dana organizirati još jedno glasanje o usvajanju Sporazuma o Brexitu u Donjem domu parlamenta kako bi u posljednjem trenutku pokušala spriječiti održavanje europarlamentarnih izbora u svibnju. (Benjamin Fox, Euractiv.com)

PARIZ

Napad na Nathalie Loiseau: Desne i lijeve stranke oštro su osudile informaciju da je Nathalie Loiseau, nositeljica liste stranke LREM predsjednika Macrona na europarlamentarnim izborima, 1984. godine kao studentica bila na listi ekstremno desne stranke. 'Nije čudno da ona želi raspravljati samo s Jordanom Bardellom (glasnogovornikom desničarske stranke Nacionalno okupljanje), podsjeća je na mladost' obavila je Manon Aubry iz populističke stranke La France Insoumise. 'Trebali bismo pokazati malo više poniznosti kada znamo da imamo takva iskustva u prošlosti' izjavio je za Radio Classique čelnik stranke Les Républicains (LR) François-Xlavier Bellamy. Zastupnica stranke LREM izjavila je da je šokirana informacijom, ali da je sigurno riječ o 'grešci iz mladosti'. (Euractiv.fr)

RIM

Napetosti u vladi rastu: Dvije vladajuće stranke PoKret 5 Zvijezda i Lega ponovno su se sukobile, ovaj put zbog prevelikog javnog duga gradskog vijeća u Rimu. P5Z, koji je na čelu talijanske prijestolnice, želi dug prikazati u sklopu novog zakona o ekonomskom rastu, dok čelnik stranke Lega Matteo Salvini ne želi pružati financijsku potporu. (Gerardo Fortuna, Euractiv.com)

VARŠAVA

Voli London: Bivši ministar financija Jan Vincent Rostowski, koji također ima britansko državljanstvo, odlučio je sudjelovati na izborima za EU iz Ujedinjene Kraljevine. On je drugi kandidat u Londonu za stranku Change UK, koju čine bivši konzervativni i laburistički zastupnici. (Euractiv.pl)

BRATISLAVA

Nadzor novinara: U razdoblju od 2017. do 2018. došlo je do masovnog nadzora nekoliko slovačkih novinara i političara u razdoblju od oko šest mjeseci, izvijestio je prošlog tjedna Dennik N. Poslovni čovjek Marián Kočner, koji je optužen za ubojstvo novinara Jana Kuciaka, naručio je profesionalni nadzor u svrhu diskreditacije.

- Očekujem odlučnu akciju premijera, najavu konkretnih mjera kako bi se svaki građanin ove zemlje mogao osjećati sigurno - rekao je predsjednik Andrej Kiska. (Zuzana Gabrižová, Euractiv.sk)

PRAG

Prag podupire Srbiju: Nakon sastanka sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem, češki ministar vanjskih poslova Tomáš Petříček (S&D) izjavio je kako bi nova Europska komisija trebala biti aktivnija u dijalogu Beograda i Prištine te da bi EU kao cjelina također trebala ubrzati pregovore o pridruživanju Srbije. 'Češka podržava Srbiju na njezinom putu u EU. Spremni smo podijeliti naše iskustvo s procesom pristupanja i članstvom u EU', kazao je Petříček. (Aneta Zachová, Euractiv.cz)

BUKUREŠT

Nova razmirica između predsjednika i vlade: Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis odbacio je vladina imenovanja ministra pravosuđa, fondove EU i dijasporu. Rekao je kako kandidatima nedostaje 'pravilan stav', a preustroj vlade je opisao kao 'farsu'.

Prošlog tjedna socijalistička stranka PSD prisilila je tri ministra da podnesu ostavke, ali predložene zamjene izazvale su žestoke reakcije. Posebno kontroverzan kandidat za ministarstvo pravosuđa, Eugen Nicolicea, je jedan od promicatelja promjena u pravosudnom zakonu, koji prema mišljenju Europske komisije kvari vladavinu prava u zemlji.

Nakon što je Iohannis odbio, PSD je bio prisiljen imenovati privremene ministre sadašnje vlade. (Euractiv.ro)

ZAGREB

Višak u 2018. godini: Hrvatska vlada navodi da je novi proračunski suficit od 0,2 posto u 2018. godini prema podacima Eurostata (nakon 0,8-postotnog viška u 2017.) 'rezultat odgovornog upravljanja javnim financijama, provedbe reformi i poticanja ulaganja'. Višak u 2018. godini smatra se pravim postignućem jer je vlada morala platiti jamstva za brodogradilište Uljanik. Javni dug iznosi 74,6 posto BDP-a, ali brzo pada. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

LJUBLJANA

Davanje prioriteta multilateralizmu: Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar rekao je veleposlanicima da za Sloveniju 'učinkoviti multilateralizam temeljen na pravilima, koji osigurava stabilnost, predvidljivost i regulirane odnose' ostaje prioritet za njegovu zemlju. Naglasio je potrebu za boljim odnosima sa SAD-om, ali je kazao da će Ljubljana i dalje graditi dobre odnose s Rusijom. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

BEOGRAD

Razgraničenje jedna od opcija: U svom govoru na Gospodarskom forumu u Jahorini, srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je da razgraničenje s Kosovom nikada nije bilo na dnevnom redu, ali da je to jedna od mogućnosti. Kazala je kako Priština već šest godina ne poštuje Briselski sporazum, iako je Beograd ispunio sve svoje obveze. Također je kritizirala EU, rekavši kako unatoč tome što je bila jamac sporazuma, nije učinila ništa kako bi Priština poštivala sporazum. (Beta-Euracitv.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:28