NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Manfred Weber, kandidat Pučana za predsjednika Europske komisije, ne žali zbog stava prema Orbanu

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Manfred Weber, kandidat Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije
 OLIVIER HOSLET / EPA

MADRID

U intervjuu za EFE, partnera Euractiv.com, Spitzenkandidat Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber rekao je da ne žali zato što je zadržao poziciju otvorenosti za razgovor s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Orbanova stranka Fidesz suspendirana je, ali nije isključena iz EPP-a prošlog ožujka zbog deficita poštovanja vrijednosti EPP-a. "Bili smo jasni i strogi u našem pristupu: da dijalogu i razgovoru jedni s drugima, ali s jasnim crvenim linijama o tome što je prihvatljivo, a ne", rekao je Weber. "Ako želi napustiti [EPP] nema problema, to ovisi o njemu, ali mi smo strogi i jasni kad je riječ o onome u što vjerujemo", dodao je Weber.

Alexander Dobrindt, lider CSU, bavarske sestrinske stranke CDU-a, u njemačkom parlamentu, kritizirao je Weberov oštar stav navodeći da bi Fidesz mogao odvesti respektabilan dio europskih konzervativnih stranaka iz EPP-a u novu grupaciju desnih stranaka koja će se formirati u sljedećem sazivu Europskog parlamenta.

Orban, koji već neko vrijeme flertuje s krajnje desničarskim vođama diljem kontinenta istodobno jamčeći lojalnost EPP-u, rekao je nedavno kako više ne podržava Webera budući da je “uvrijedio” Mađare. Istovremeno je pohvalio talijanskog vicepremijera Mattea Salvinija, navevši kako je trenutno najvažniji političar u EU.

Više istočnoeuropskih izvora potvrdilo je za EURACTIV.com da Orban i Salvini siju sjeme novog saveza nazvanog “Novi EPP” s nekoliko desničarskih stranaka kao što je poljski PiS (trenutno u ECR-u).

(EuroEFE.EURACTIV.es – Uredio Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

BERLIN/PARIZ

Nakon razgovora za Süddeutsche Zeitung, njemačka kancelarka Angela Merkel opovrgla je na tiskovnoj konferenciji u Berlinu nagađanja da razmatra poziciju predsjednice Europskog vijeća. Rekla je da ne “planira nikakvu drugu političku poziciju pa bilo to i u EU”.

U međuvremenu, francuski prijevod intervjua dolio je ulje na vatru već kompliciranog odnosa između Pariza i Berlina. U intervjuu je Merkel otkrila poteškoće u odnosima njemačko-francuskog para i priznala da se "hrve" s francuskim predsjednikom oko političkih pitanja. Spomenula je i razlike u razumijevanju njihovih “odgovarajućih uloga“. Predsjednik Macron je reagirao rekavši da ne vjeruje u "sterilnu" nego "plodonosnu" konfrontaciju s Merkel kako bi se na razini EU-a stvorili kompromisi. (EURACTIV.de, EURACTIV.fr)

LONDON

Nema kompromisa o Brexitu. Razgovori konzervativaca i laburista o pronalaženju zajedničkog stajališta kao dijela planova premijerke Therese May o Brexitu propali su. Corbyn i May će sada pokušati dogovoriti niz parlamentarnih glasanja namijenjenih postizanju konsenzusa.

Johnson u vodstvu. Boris Johnson, zagovornik Brexita, najavio je da će se kandidirati za lidera Konzervativne stranke kada se premijerka Theresa May povuče kasnije ove godine. Kada su ga jučer na konferenciji pritisnuli pitanjima oko liderskih ambicija, Johnson je odgovorio: "Ja ću to učiniti. Naravno da ću to učiniti. ”(Samuel Stolton, EURACTIV.com)

RIM

Što s letovima na račun države? Revizijski sud u Laciju pokrenuo je istragu nakon što je La Repubblica izvijestila da je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini letio zrakoplovom Ministarstva unutarnjih poslova na svoje političke skupove. Salvini poriče da je došlo do bilo kakvih nedozvoljenih aktivnosti. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

VARŠAVA

Napad na ambasadora. Poljski ambasador u Izraelu Marek Magierowski napadnut je u blizini poljskog veleposlanstva u Tel Avivu. Posljednjih godina odnosi između Izraela i Poljske su u koliziji zbog kontroverznog poljskog zakona iz 2017. godine, poznatog kao "Zakon o holokaustu", kojim se kriminalizira svatko tko optužuje Poljsku za izravno sudjelovanje u nacističkim zločinima.

Osim toga, poljska vlada koju vodi stranka PiS, optužena je da tolerira oživljavanje antisemitskog ponašanja - što vlada jasno odbacuje. (EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Nema novca za LGBTI. Ministarstvo kulture neće podržati niti jedan od predloženih projekata za koje su zahtjev podnijele organizacije koje predstavljaju LGBTI zajednicu u Slovačkoj, unatoč njihovim dosadašnjim uspjesima i pozitivnoj procjeni stručnog odbora za subvencije. U usporedbi s drugim zemljama EU-a, Slovačka ne podržava LGBTI organizacije namjenskim sredstava, tako da je Fond za ranjive skupine, koje vodi ministarstvo kulture, jedna od njihovih ograničenih opcija. (Lucia Yar, EURACTIV.sk)

PRAG

Nova zgrada u Bruxellesu. Prag je zainteresiran za novu zgradu za za svoje diplomate u Bruxellesu. Trenutno razmatra mogućnost kupnje kuće na šest katova u blizini europske četvrti uoči predsjedanja Vijećem EU u drugoj polovici 2022. godine. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

ATENA

Anarhistički napadi. Radikalno lijeve anarhističke skupine napale su urede političkih stranaka i predizborne događaje tijekom prošlog tjedna. Tri najveće stranke, lijeva Syriza, konzervativna Nova demokracija (ND-EPP) i Kinal (S&D), bile su glavne mete.

Konzervativci vode u novoj anketi. ND ima podršku 29,3%, a slijedi Syriza s 21,7%, Kinal 6,3% i krajnje desna Zlatna zora sa 6%. Općenito, ND vodi u svim anketama uoči EU izbora ali vlada Syrize ustrajava kako to nije stvarnost i da su u prošlosti grčki anketari radili velike pogreške, kao u slučaju kontroverznog referenduma 2015. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

NIKOZIJA

Francuska mornarica na Cipru. Nikozija je potpisala vojni sporazum s Francuskom, dopuštajući francuskoj mornarici da koristi infrastrukturu i trajno servisira svoje ratne brodove u pomorskoj bazi u regiji Mari. Sporazum dolazi kao odgovor na rastuće napetosti s Turskom u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni (EEZ) Cipra. Francuske tvrtke, kao što je Total, već su potpisale ugovore za crpljenje nafte i plina u EEZ-u Cipra. (Theodore Karaoulanis, Euractiv.gr)

BUKUREŠT

Smanjen PDV za tradicionalnu hranu. Rumunjska vlada odlučila je promovirati konzumaciju zdrave i tradicionalne hrane smanjenjem stope PDV-a s 9% na 5%. Europska komisija odbila je komentirati "planove država članica". Međutim, EURACTIV je obaviješten da su države članice općenito slobodne primjenjivati niže stope na prehrambene proizvode. Pročitajte više. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

ZAGREB

Strukturne reforme. Hrvatski makroekonomski pokazatelji ukazuju na pozitivne ekonomske trendove, ali su nedostatni da bi zemlja mogla dosegnuti razinu rasta starih članica EU. Guverner HNB-a Boris Vujčić izjavio je kako su strukturne reforme nužne kako bi se ubrzao proces konvergencije. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

LJUBLJANA

Porez na digitalne usluge. Odbor za financije slovenskog parlamenta zatražio je od vlade da izradi nacrt zakona o porezu na digitalne usluge, kako bi zakon mogao biti usvojen sljedeće godine. Luka Mesec, predsjednik stranke Levica, izjavio je kako bi Slovenija trebala slijediti primjer Španjolske, Francuske, Njemačke i drugih zemalja članica EU. Slovenska demokratska stranka (EPP) suzdržala se od glasovanja o prijedlogu rekavši kako nije jasno tko će platiti porez, te izrazio strah da će se to na kraju prebaciti na potrošače. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

SARAJEVO

2,2 milijuna eura za borbu protiv organiziranog kriminala. EU će u sljedeće dvije godine uložiti dodatnih 2,2 milijuna eura kako bi ojačala sposobnost Bosne i Hercegovine za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.(Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

22% agende EU reformi. Prištinski Institut za europsku politiku Kosova (EPIK) objavio je da je Kosovo implementiralo samo 22% od Europskog reformskog programa (ERA) koji je dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU. Od 22 prioriteta, 5 je u potpunosti provedeno, dok nijedan od preostalih 17 nije dovršen. (Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:51