NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Na dan europskih izbora London je u plamenu

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.hr. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Britanska premijerka Theresa May
 UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / EPA

Newsletter Capitals donosi vam najnovije vijesti iz cijele Europe putem medijske mreže EURACTIV-a. Ovdje se možete pretplatiti na newsletter.

Prije nego što pročitate Capitals, pogledajte priče mreže EURACTIV-a o predstojećim # EU2019 izborima.

Također možete vidjeti opsežne analize svih 28 država članica EU-a klikom ovdje.

LONDON

Vlada Velike Britanije sinoć je zapala u ozbiljne probleme, nakon ostavke liderice konzervativaca u Zastupničkom domu uz rastuće pozive za ostavkom premijerke Therese May. Vijesti su objavljene u trenutku kada građani Velike Britanije izlaze na europske izbore.

Andrea Leadsom, tvrda zagovornica Brexita, podnijela je ostavku premijerki u srijedu navečer, kazavši kako ne vjeruje da će premijerkin pristup "ostvariti rezultat referenduma". "Znam da su sutra važni izbori, a mnogi konzervativci su naporno radili kako bi podržali naše izvrsne kandidate", dodala je Leadsom. "Pažljivo sam razmotrila trenutak donošenja ove odluke, ali sutra ne mogu ispuniti svoju dužnost liderice u Domu objavljujući prijedlog zakona s novim elementima kojima se suštinski protivim."

U međuvremenu, šef parlamentarne grupacije Konzervativne stranke, Graham Brady iz Odbora iz 1922, objavio je da će u petak sjediti s premijerkom dok se ona suočava sa sve glasnijim pozivima s obje strane rasprave o Brexitu da podnese ostavku s trenutnim učinkom.

EURACTIV smatra da bi premijerka mogla biti prisiljena otići do kraja tjedna jer koalicija pobunjenih torijevskih zastupnika traži promjenu u stranačkim pravilima koja bi im omogućila da izbace May što je prije moguće.

Ian Lavery, čelnik laburista u parlamentu, ocijenio je u srijedu raspravu. "Premijerkin autoritet je ubijen i njezino je vrijeme isteklo", rekao je. “Dok se torijevci raspadaju, naša zemlja je u krizi. Zbog zemlje, Theresa May mora otići."

Nekoliko visokih vladinih izvora priopćilo je u srijedu kako je vlast Therese May kao premijerke ozbiljno kompromitirana i da je izgubila povjerenje sa svih strana Doma. Čelnik Parlamentarne euroskeptične Europske istraživačke skupine (ERG) Jacob Rees-Mogg također je, nakon ostavke Leadsom, imao samo teške riječi. "Ovo je bizaran i nekompetentan način vladanja ... premijerka nema ovlasti da se bavi bilo čime", kazao je.Rees-Mogg je dodao kako je mislio da bi sporazum, koji je May dogovorila, najvjerojatnije izgubio s još većom razlikom nego prije, ako bi opet bio podnesen na glasanje. Ovo se sve događa nakon kompromisa koje je May nedavno napravila u vezi s planovima koji uključuju mogućnost da zastupnici "otvore mogućnost" za drugi referendum.

Štoviše, čelnik ERG-a u srijedu navečer opet je potvrdio svoju potporu bivšem ministru vanjskih poslova Borisu Johnsonu kao sljedećem potencijalnom vođi Konzervativne stranke i posljedično, sljedećem britanskom premijeru, kada May konačno napusti taj položaj.

Tvrtka YouGov, koja se bavi anketama, trenutno stavlja Borisa Johnsona favoritom za sljedećeg vođu torijevaca, a slijedi ga bivši pregovarač za Brexit Dominic Raab. Građani Velike Britanije u četvrtak izlaze na birališta, a Brexit stranka Nigela Faragea ima najviše izgleda za pobjedu. Prema procjenama, Farage bi mogao osvojiti oko 30 mjesta u Europskom parlamentu. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

PARIZ

Manje nastupa radikalne desnice. Audiovizualno tijelo (CSA) odlučilo je da će intervjui Stevea Bannona, kontroverznog bivšeg stratega Donalda Trumpa, biti dodani vremenu predviđenom za stranku Nacionalno okupljanje Marine Le Pen za europske izbore.

Pročitajte također: Bannon presence raises hackles in France ahead of Europe polls

Proširenje. Rasprava o proširenju EU rasplamsala se u Francuskoj nakon što je Nathalie Loiseau, vodeća kandidatkinja predsjednika Emmanuela Macron, pokazala je malo entuzijazma za prihvaćanje novih članica u EU obitelj. Ona je za radio RTL izjavila da je blokirala pristupanje Albanije i Sjeverne Makedonije EU kada je bila ministrica za europske poslove.

François-Xavier Bellamy, šef liste konzervativne stranke Les Républicains (LR), podsjetio ju je da je Macron podržao proširenje tijekom svog govora u Sorboni. (EURACTIV.fr)

BRUXELLES

Michel za vodeći posao u EU? Europski parlament "treba veću i uravnoteženiju koaliciju koju bi trebali graditi čelnici poput Charlesa Michela, Marka Ruttea, Antonia Costa i drugih", izjavio je francuski predsjednik Macron belgijskom dnevniku Le Soir u intervjuu. Macron je pohvalio belgijskog premijera Michela za njegovu "hrabru i učinkovitu" politiku u smislu odobrenja pakta o migracijama, dodajući kako bi bio idealan kandidat za vodeću poziciju u EU. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

BEČ

Vlada u previranjima. Austrijski kancelar Sebastian Kurz pokušao je u srijedu (22. svibanj) zauzdati posljedice kolapsa njegove koalicijske vlade. Sada mora dobiti potporu oporbenih Socijaldemokrata (SPÖ) ili bijesne radikalno desne Slobodarske stranke kako bi preživio glasovanje o povjerenju koje će se održati sljedećeg ponedjeljka. Mnogi zastupnici FPÖ-a silno se ljute na Kurza zbog raskida koalicije nakon korupcijskog skandala pa će socijaldemokrati vjerojatno odrediti ishod glasovanja u ponedjeljak. (Claire Stam, EURACTIV.de)

MADRID

Iluzija o samostalnosti. U razgovoru za EFE, partnera EURACTIV-a, bivša talijanska povjerenica i ministrica vanjskih poslova Emma Bonino rekla je da ideja o potupnoj samostalnosti svake od 27 zemalja nije samo iluzija, već predstavlja opasnost. “S jedne strane imamo Putina, a s druge agresivnu Kinu, Trumpa koji se ne želi baviti Europom i Mediteranom u krizi. Jedina mogućnost koju Europljani mogu učiniti da se njihov glas negdje čuje je EU projekt .”(EuroEFE.EURACTIV.es)

RIM

Primirje u vladi. Kako bi izbjegao još više nesuglasica između dviju vladajućih stranaka, talijanski premijer Giuseppe Conte najavio je odgodu dvaju ključnih odredbi: one koje podupire desničarska Liga, a koja predviđa kazne onima koji spašavaju migrante na moru, te troškove za obitelji iz poreza koje planira PoKret 5 zvjezdica. "Ne možemo tako tako, bez harmonije", upozorio je Giancarlo Giorgetti, Salvinijeva desna ruka. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

VARŠAVA

Timmermans i Weber u Poljskoj. Socijalist Frans Timmermans boravi u posjetu Varšavi kako bi podržao novu progresivnu stranku Wiosna stranku, koja bi se mogla pridružiti grupaciji S&D, a očekuje se da će osvojiti 3-4 mjesta. Konzervativni Manfred Weber sastat će se s čelnikom Građanske platforme (EPP) Grzegorzom Schetynom.

Duda vs Tusk. Prema posljednjim predsjedničkim anketama, sadašnji predsjednik Andrzej Duda dobiva 41% glasova, dok Donald Tusk ima 27%. Iako su izbori zakazani za 2020., to je već sada vruća tema u svjetlu povratka Tuska u domaću politiku kako bi se uklonio Duda, bliski saveznik konzervativne vladajuće stranke (PiS). (EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Nedostatak izbornih programa. Tri slovačke stranke, uključujući i vladajuće nacionaliste SNS (bivši EFDD), krajnje desnu ĽSNS i slovačkog saveznika Salvinija "Mi smo obitelj", nisu objavile službeni izborni program prije europskih izbora, otkrio je EURACTIV.sk. (EURACTIV.sk)

PRAG

Ne zanima me politika. Više od polovice (58%) čeških dječaka i djevojčica, koji će ove godine završiti srednju školu, nisu zainteresirani za politiku, ali ipak, spremni su glasovati na predstojećim europskim izborima, otkriva anketa koju je provela agencija Tutor. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

DEN HAAG

Počeli europski izbori. Glasači u Nizozemskoj, zajedno s Velikom Britanijom, danas će započeti izborni proces u EU. Najnovije ankete predviđaju da će VVD premijera Marka Ruttea (ALDE) po prvi put pobijediti s 5 zastupnika u Europskom parlamentu, zajedno s novom euroskeptičnom snagom FvD (ECR), koja bi također trebala osvojiti 5 od ukupno 26 nizozemskih zastupnika. Pojava stranke Thierryja Baudeta, koja je pomela protivnike na regionalnim izborima u travnju, zaslužna je kolaps PVV-a (ENF), stranke Geerta Wildersa, koja bi sada mogla osvojiti samo jedno zastupničko mjesto.

Rutte se sučelio s Baudetom u televizijskoj raspravi jedan na jedan u srijedu navečer, a sadašnji je premijer rekao da ne želi jedno od glavnih mjesta u EU. Također je kazao kako bi bilo bolje da se Italija i Grčka nisu pridružile euru, ali da je jedinstvena valuta zaštitila nizozemsko gospodarstvo od krize 2008. godine. Baudet je odgovorio da bez eura ne bi bilo krize. (Sam Morgan, EURACTIV.com)

Pročitajte i: Dutch PM Rutte turns EP campaign into duel with far-right

BUKUREŠT

Posljednje ankete. Prema posljednjoj anketi IMAS-a, PNL-a (EPP) dobila bi 28,5 posto glasova, dok je vladajuća socijalistička stranka PSD na 21,1 posto. Očekuje se da će Savez 2020 USR PLUS dobiti 19,6%, a slijede ga PRO Romania i ALDE, s 9,9% odnosno 9,8%. U istraživanju INSCOP objavljenom prošlog tjedna, PNL je dobio 27,6%, a PSD 25,5%, dok je Savez USR PLUS zabilježio 16,5%. (EURACTIV.ro)

ATENA/SOFIJA/SARAJEVO

Azeri protiv ruskog plina. Bugarski premijer Bojko Borisov i njegov grčki kolega Alexis Tsipras sastali su se jučer kako bi obilježili početak izgradnje plinskog interkonektora Bugarske i Grčke (IGB) koji bi trebao postati operativan krajem 2020. godine. Tsipras je rekao da će IGB pretvoriti Balkan u energetsko čvorište, a Borisov je naglasio potrebu za diversifikacijom isporuka prirodnog plina. Sofija je potpuno ovisna o ruskom plinu.

S druge strane, u Sarajevu, Milorad Dodik, predsjednik predsjedništva BiH, izjavio je kako će učiniti sve kako bi isporuke plina bile vezane za Rusiju. Umjesto povezivanja s hrvatskim plinovodom i LNG-om na otoku Krku, podupire novi plinovod usmjeren isključivo na ruske dobavljače. (EURACTIV-ov partner Dnevnik, Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr, Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

NIKOZIJA

Putin želi novac natrag. "Najveće investicije dolaze u Rusiju iz zemalja poput Cipra i Nizozemske, to je repatrijacija sredstava", izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na poslovnom kongresu. Ranije je predložio produljenje amnestije za povratak kapitala za najmanje godinu dana, ovisno o uvjetima. Ciparski financijski sustav mjesto je boravka mnogih ruskih fondova koji su izvan zemlje. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.GR)

ZAGREB

Mladi su kandidate za EP natjerali da se preznoje. Euractiv.hr mreža mladih održala je jučer raspravu s kandidatima za europske izbore. Pogledajte više ovdje. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Štetno djelovanje sive ekonomije. Novim nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije predviđa se da će se u sljedeće dvije godine obujam poslovanja u “sivoj” zoni smanjiti za otprilike 200 milijuna eura. (Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:46