NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Nova slovačka predsjednica trese Višegradsku skupinu

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova
 Martin Divisek, EPA / Euractiv.com

Odabir liberalne odvjetnice Zuzane Čaputove za prvu slovačku predsjednicu dočekan je različito u Višegradskoj skupini. S obzirom na to da su ostale države grupacije, Mađarska, Poljska i Češka, usvojile septični stav prema Europskoj uniji, odabir liberalne proeuropske državnice moglo bi narušiti sklad koji je do sada vladao u tom savezu država članica.

Utjecaj na nacionalnu raspravu: Ankete u Slovačkoj smatraju da će najviše utjecaja Čaputová imati na smjer rasprave na nacionalnoj političkoj sceni. Njezin bi uspjeh mogao pomoći političkim snagama da se suprotstave dominaciji socijalističkog SMERA koji je vladao politikom cijelo desetljeće, a sad se susreće s nizom skandala vezanih uz korupciju i kriminal.

Sljedeći parlamentarni izbori održat će se u ožujku 2020. godine, a podrška ekstremističkim strankama i dalje nezaustavljivo raste.

- Čaputová će imati priliku uvjeriti jednog protusistemskog glasača da je suvisla alternativa postojećem, korumpiranom, političkom sustavu. Ako to uspije, Slovačka bi mogla postati preteča demokracije cijele Višegradske skupine – izjavio je slovački novinar Arpad Soltesz.

Neugodan sastanak u Pragu: Češki predsjednik Miloš Zeman čestitao je Čaputovoj na izbornoj pobjedi i pozvao ju je da njezin prvi službeni posjet bude upravo u Pragu. Zeman je tijekom predsjedničke kampanje otvoreno podržavao kandidaturu njezinog oponenta Maroša Šefčoviča, kojeg je pobijedila u drugom krugu izbora. Erik Tabery, vodeći urednik časopisa Respekt, izjavio je da rezultat izbora u Slovačkoj daje nadu i Češkoj, koja se i sama susrela sa sukobom liberala i konzervativaca.

- Zuzana Čaputová podsjeća nas da ništa nije gotovo, da se trebamo neumorno nastaviti truditi – piše.

Poljska zakasnila s čestitkom: Poljska vlada uputila je službenu čestitku novoizabranoj predsjednici Čaputovi s dva dana zakašnjenja. Češki novinar koji izvještava iz Poljske izjavio je da razlog tome leži u činjenici da je nova predsjednica Slovačke 'liberalna feministkinja', što ne odgovara konzervativcima koji su trenutno na vlasti u Varšavi.

Ryszard Czarnecki, konzervativni zastupnik Europskog parlamenta iz redova vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS, ECR), izjavio je da 'bi Poljaci trebali poštivati odabir Slovačkog naroda neovisno o tome što je Čaputová potpuna suprotnosti Kiske'.

Mađarska 'Soroš je EU federalist': U Budimpešti, mađarska vlada preuzela je stav da se Europska unija dijeli na one koji se protive migraciji i zalažu za više neovisnosti država članica te one koji žele Sjedinjene Države Europe. Čaputovu smatraju proimigrantskom političarkom koja je 'dragulj filantropa Sorosa' te koja će nastaviti provoditi federalnu politiku. Niti u jednom trenutku nisu spomenuli pitanje mađarske nacionalne manjine u Slovačkoj i činjenicu da su oni većinski glasali za Čaputovu. Opozicijski mediji u mađarskoj njezinu pobjedu na predsjedničkim izborima doživljavaju kao 'zrno nade' u regiji u kojoj nezaustavljivo raste autoritarni populizam. (Zuzana Gabrizova (Euractiv.sk), Ondřej Plevák (Euractiv.cz), Karolina Zbytniewska (Euractiv.pl).

PARIZ

Sjećanje na Rwandu: Za razliku od Jean-Claudea Junckera, francuski predsjednik Emmanuel Macron preskočio je sudjelovanje u Kigaliju na ceremoniji koja je trebala obilježiti 25. godišnjicu genocida u Rwandi u kojem je život izgubilo gotovo milijun građana.

To pitanje je i dalje vrlo osjetljivo u Francuskoj, s obzirom na to da se državu optužuje da je onda surađivala s Hutu snagama koje su odgovorne za krvoproliće. Predsjednik države je u tom periodu bio François Mitterrand. Macron je najavio oformljavanje stručne skupine koja bi istražila ulogu Francuske u toj tragediji.

En Marche i dalje vodi: Rezultati predizbornog istraživanja i dalje veliku prednost daju stranki La République en Marche francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Prema najnovijim rezultatima, osvojili bi 23 posto glasova, dok bi Marine Le Pen bila na drugom mjestu s 20 posto glasova, u slučaju da 'žuti prsluci' izađu na izbore. U slučaju da ne izađu, Le Pen se predviđa 21 posto. Stranka desnoga centra Les Républicains i dalje je na trećem mjestu s 12 posto, dok je stranka bivšeg predsjedničkog kandidata Jean-Luc Mélenchona na četvrtom s 8,5 posto glasova. EELV, stranka koja se bori za zaštitu okoliša očekuje 8 posto glasova, a lista na čijem čelu se nalazi Raphaël Glucksmann koji predvodi socijaliste očekuje 5,5 posto. (Euractiv.fr)

BERLIN

Obama u posjetu Njemačkoj: Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama susreo se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi raspravili politiku protiv klimatskih promjena. Također, susreo se i s njemačkim studentima, a pritom ih je pozvao da glasaju za ekološki osviještene stranke.

Prosvjed zbog skupog smještaja: Tisuće građana ovoga vikenda izašlo je na ulice diljem njemačkih gradova kako bi prosvjedovali protiv rasta stanarina. Stanarine u njemačkim gradovima, osobito u Berlinu, u prošlom desetljeću su se udvostručili, zbog toga što njemačko tržište rada i dalje privlači velik broj strane radne snage. (Claire Stam, Euractiv.de)

BRUSSELS

Transatlantska viza: Sjedinjene Američke Države poslale su pismo belgijskom ministru vanjskih poslova Didieru Reyxndersu u kojem ga upozoravaju na skandal vezan uz humanitarne vize, navode belgijski mediji. Sustav humanitarnih viza, koji omogućavaju dobivanje azila osobama koji su u procesu sudske tužbe, bio je zloupotrebljavan tijekom vladavine bivšeg ministra unutarnjih poslova Thea Franckena.

U tom periodu bilo je izdano 1.500 takvih viza, najčešće kršćanima iz Sirije, a Washington je upozorio da je od tada 121 izbjeglica nestalo. Belgija je jedna od 50 'privilegiranih' država čiji državljani mogu dolaziti u Sjedinjene Američke Države bez viznog režima. Diplomatski incident potaknuo je žestoku raspravu na Twitteru između flamanskih nacionalista i vladinih dužnosnika.

- Objasnit ćemo Amerikancima da je ta praksa obustavljena od kada sam ja preuzeo upravljanje resorom – izjavila je Franckenova nasljednica Maggie De Block u razgovoru s časopisom Le Soir. (Alexandra Brzozowski, Euractiv.com)

LONDON

Ujedinjena Kraljevina uklonila 'EU' s putovnica: Ministar unutarnjih poslova Sajid Javid objavio je da će Britanija ukloniti natpis 'Europska Unija' s novih putovnica. 'Taj razuman čin bit će implementiran odmah', unatoč tome što država još uvijek formalno nije napustila Uniju. Novi natpis imat će svi građani koji će obnoviti putovnicu nakon 30. ožujka, dana kada je originalno Ujedinjena Kraljevina trebala napustiti EU. (Samuel Stolton, Euractiv.com)

MADRID

Izbjeći 'tvrdi' Brexit: U intervjuu sa španjolskim medijem El Confidencial, španjolski premijer Pedro Sánchez izjavio je da bi se napuštanje Ujedinjene Kraljevine bez sporazuma pod svaku cijenu trebalo izbjeći. Iako takav scenarij još uvijek nije u potpunosti odbačen, diplomatski izvori tvrde da bi se u svakom slučaju trebala izbjeći duga odgoda Brexita. Španjolska ne želi Brexit bez sporazuma, ali ne želi niti dati Londonu bianco ček. (Beatriz Rios, Euractiv.com)

RIM

Europska 'tvrda' desnica u Milanu: Kontroverzni ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini ovoga je vikenda pokušao formirati savez nacionalista s kojima bi izašao na izbore za Europski parlament. Za sada je pridobio potporu njemačke Alternative za Njemačku (AfD), danske Narodne stranke i finske stranke. No, stranka francuske političarke radikalne desnice Marine Le Pen neće biti u njegovoj koaliciji. (AFP)

Prazni razredi: Zbog pada nataliteta, sljedeće godine će u talijanskim školama sjediti 70.000 manje djece. Osim utjecaja koji će taj trend imati na društvo, manje školaraca moglo bi značiti i manje potrebe za prosvjetnim radnicima, upozorava sindikat. (Gerardo Fortuna, Euractiv.com)

ATENA

Tsipras predstavio progresivnu koaliciju: Grčki premijer Alexis Tsipras je u subotu predstavio novu progresivnu koaliciju s kojom će se kandidirati na parlamentarnim izborima te izborima za Europski parlament. Želeći obuhvatiti sve stranke lijevoga centra, Tsipras je formirao novi savez s političarima socijalističkog bloka. Tsipras je izjavio da je 'ljevica čvršća nego ikad' te da će uspješno pobijediti desne euroskeptične struje koje se zalažu za Grexit. Također, naglasio je da je krajnji čas da Europa pronađe rješenja za nejednakost i politiku temeljenu na netrpeljivosti.

Izazovi u privatizaciji naftne kompanije: Ne postoje zainteresirani za otkup većine dionica grčke naftne rafinerije HELPE koja je trenutno u većinskom vlasništvu države. Unatoč tome što je privatizacija te kompanije bila jedan od ključnih preduvjeta dobivanja paketa financijske pomoći tijekom krize, uprava firme nije dočekala niti jednu službenu ponudu. Vlada sada mora osmisliti novi plan zato što privatizacija treba biti finalizirana do kraja 2019. godine. (Theodore Karaoulanis, Euractiv.gr)

NIKOZIJA

Svježi pregovori: Izaslanik Ujedinjenih naroda Jane Holl Lute jučer je održao daljnje konzultacije s čelnicima grčkih i turskih zajednica na Cipru o ponovnom pokretanju mirovnih pregovora koji su nužan preduvjet ujedinjenja Cipra. To je Luteov četvrti posjet Cipru od posljednje neuspjele faze pregovora 2017. godine. (Theodore Karaoulanis, Euractiv.gr)

BUKUREŠT

Gdje gori? Ministar pravosuđa Tudorel Toader je na svom službenom Facebook profilu objavio post kojeg je nedugo zatim pobrisao, u kojem je napisao da se izvanredni protokol ne može primijeniti u mirnodopskom stanju. Riječ je o odgovoru stranačkog čelnika Livije Dragnee, koji je izjavio da bi vlada trebala 'odustati od beskrajnih pregovora' o odredbama o izvanrednom stanju. Dragnea se i dalje smatra rumunjskim političarem koji bi najviše profitirao od pravosudnih reformi. S druge strane, Europska unija se oštro protivi prijedlogu pravosudnih reformi. (Euractiv.ro)

SOFIJA

Pritisak migracije: Bugarska može poslati dodatnih 3.000 vojnika na granicu s Grčkom kako bi odgovorila na dodatan pritisak migranata koji se nalaze u izbjegličkom kampu u blizini grada Soluna. (Dnevnik.bg, Euractivov partner)

LJUBLJANA

Bez Schengena sa Slovenijom i Mađarskom: Austrija će produžiti kontrolu graničnih prijelaza na granici s Mađarskom i Slovenijom do studenog 2019. godine, izjavio je ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl iz Slobodne stranke, naglasivši da velik broj ilegalnih migranata i dalje pristiže iz Iraka i Sirije kroz Sloveniju. Međutim, Ljubljana tvrdi da je broj ilegalnih migranata koji kroz Sloveniju dolaze u Austriju najniži do sada. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

ZAGREB

Mladić na čelu euro izbora: Karlo Ressler, potpredsjednik mladeži Europske pučke stranke i bliski suradnik premijera Andreja Plenkovića, bit će nositelj liste HDZ-a na izborima za Europski parlament. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

BEOGRAD

Obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina: Izvješće Vijeća Europe zaključilo je da je Srbija napredovala u osposobljavanju učitelja za jezike nacionalnih manjina. Međutim, izvješće je uputilo kritiku relativno visokim kriterijima potrebnim za oformljavanje nastave nacionalnih manjina, kao i programa na romskom jeziku u predškolskoj dobi. (Beta-Euractiv.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:05