NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Poljska proeuropska koalicija pred raspadom

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.hr. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
 Euractiv.com/Shutterstock
VARŠAVA

Europska koalicija, tek osnovan proeuropski blok čija je glavna zadaća bila da s vlasti sruši vladajuću konzervativnu stranku Pravo i pravda (PiS, ECR), mogla bi se raspasti samo nekoliko dana nakon izbora.

Dok je stranka Kaczynskog na izborima osvojila 45.5 posto glasova, Europska koalicija na čijem je čelu bio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk osvojila je samo 38.5 posto glasova.

Poljska narodna stranka (PSL, EPP) sastat će se ove subote kako bi razmotrila opciju izlaska iz koalicija, unatoč tome što su osvojili 3 mandata u sljedećem sazivu Europskog parlamenta. Naime, stranačke čelnike brine da će ostankom u progresivnoj koaliciji udaljiti konzervativne glasače koji su se okrenuli PiS-u.

Poljski socijaldemokrati (SLD, S&D), koji su koaliciji priskrbili 5 mandata, nemaju namjeru istupiti iz koalicije, dok najveća stranka koalicije Građanska platforma razmatra svoju strategiju zato što je moć stranačkog čelnika Grzegorza Schetyne posljednjih tjedana oslabjela.

Nakon predizborne ankete, Schetyna je izjavio da je formiranje proeuropske koalicije bio sam po sebi uspjeh, a da bi isto trebali učiniti i za parlamentarne izbore koji će se održati 2019. godine. (EURACTIV.pl)

MADRID

Eurojust traži sredstva: U razgovoru s Euractivovim medijskim partnerom EFE, predsjednik Eurojusta Ladislav Hamran je izjavio da pravosuđe u mnogim članicama EU 'nema dovoljno ekonomskih resursa'.

Hamran je na vrh ljestvice prioriteta stavio terorizam, ilegalnu migraciju i kibernetički kriminal, a dodao je da bi se trebala osigurati dodatna sredstva za unaprjeđenje policije. No, Hamran smatra da bi zanemarivanje pravosuđa stvorilo 'usko grlo', što bi kompromitiralo vladavinu prava Europske unije. (EuroEFE.EURACTIV.es)

BRUXELLES

Blesavi kandidati: Flamanski ekstremist iz stranke Vlaams Belang naletio je na salvu kritika zbog toga što je kolegice koje su preferencijalnim glasovima osvojile mjesto u Europskom i belgijskom parlamentu zamijenio muškarcima iz stranke, čija su se imena nalazila znatno niže na kandidacijskim listama. Patsy Vatlet tako neće otići u Europski parlament, kao ni Lut Deforche-Degroote u flamanski parlament zbog tzv. 'šlic-principa'. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

BERLIN

Veteran CSU-a odlazi u mirovinu: Njemački ministar unutarnjih poslova, Bavarac Horst Seehofer, najavio je odlazak u mirovinu. Ministar je prošlog ljeta bio fokus njemačkih novina zbog otvorenog sukoba s kancelarkom Angelom Merkel oko pitanja migracije. Seehofer bi u mirovinu trebao otići nakon sljedećih federalnih izbora 2021. godine, javlja EURACTIV-ov medijski partner Deutsche Welle. (Claire Stam, EURACTIV.de)

BEČ

Prva kancelarka: Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen odabrao je Brigitte Bierlein za obnašanje funkcije vršitelja dužnosti austrijskog kancelara, čime je Bierlein kao donedavna predsjednica Ustavnog suda postala prva kancelarka te države. Bierlein će obnašati funkciju kancelarke do prijevremenih parlamentarnih izbora u rujnu, do kojih je došlo zbog pada vlade Sebastiana Kurza oko tzv. 'Ibiza-gatea'. (Claire Stam, EURACTIV.de)

RIM

Di Maio je siguran: PoKret 5 Zvjezdica jučer je potvrdio povjerenje stranačkom čelniku Luigi Di Maiu putem platforme Rousseau. Potpredsjednik talijanske vlade odlučio je pitanje svog mandata prepustiti simpatizerima stranke, zato što im je potpora pala na samo 17 posto.

Farage i Orban ne žele sa Salvinijem: Brexit Party se neće pridružiti Salvinijevim nacionalistima u budućem sazivu Europskog parlamenta, barem za sad. Nigel Farage će razmotriti ponudu grupacije Europe nacija i sloboda, samo pod uvjetom da njegova sadašnja grupacija EFDD ne uspije pronaći još jednu delegaciju koja im je potrebna da zadrže svoj status u Parlamentu. Mađarski premijer Viktor Orban također je najavio da neće ući u Salvinijevu grupaciju, javlja Reusters. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

BRATISLAVA

Le Penine crvene linije: Dopuštanje slovačkoj neofašističkoj grupi LSNS da se pridruži Pokretu za Europu nacije i slobode (MENF) u Europskom parlamentu “jako bi se suprotstavilo strategiji Marine Le Pen kako bi ostavila dojam da ona nije samo poprilično desno, već je uistinu desničar”, profesor Christian Lequesne sa sveučilišta Science Po rekao je u razgovoru za EURACTIV Slovačka.

'Bit će vrlo oprezna kada se radi o sklapanju saveza sa strankama koje su očito antisemitske, negiraju holokaust itd. Također, ono što je učinila na nacionalnoj razini, razlikovalo bi se od ideja njenog oca.' (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk )

PRAG

Nesretni pucanj: Češki premijer Andrej Babiš izjavio je za Blesk.cz da neće zahtijevati zamjenu tjelohranitelja koji je pogrešno ispalio pištolj u zrakoplovu tijekom leta s Babišom i drugim delegatima s neformalnog summita u Bruxellesu u utorak. Incident se dogodio na aerodromu u Bruxellesu i nitko od 22 putnika nije ozlijeđen. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

ATENA

Igranje s vatrom: Grča podružnica nevladine organizacije WWF je u izvijestio kako se sustav zaštite od šumskih požara u Grčkoj i dalje suočava s opasnim nedostacima, unatoč prošlogodišnjoj tragediji u kojoj je život izgubilo 102 ljudi. U svom izvješću WWF obavještava da na lokalnoj razini ne postoji plan prevencije, dodajući da središnjoj vladi prevencija nije prioritet i ne uspijeva pregledati i ispitati rizike od požara.

Sudska kontrola: Sukob je izbio nakon što je ministar pravosuđa Michalis Kalogirou pozvao oporbenu konzervativnu stranku Nova demokracija da zatraži konsenzus o imenovanju glavnih sudaca u najvišim grčkim sudovima, no njegova molba je bila odbijena. 'Maske su pale', rekao je Kalogirou. Tsiprasova vlada želi zamijeniti nekoliko sudaca Vrhovnog suda.

(Pročitajte više na ANA-MPA, medijskom partneru EURACTIV-a: Kalogirou: ND ne želi konsenzus, vidi pravdu kao "alat" vlade)

NIKOZIJA

Cipar podupire ulazak Turske u EU: Unatoč eskaliranim napetostima i povećanoj turskoj agresiji na istočnom Mediteranu, ciparska ministrica vanjskih poslova izjavila je kako da Nicosia podupire Tursku u ulasku u EU sve dok zemlja bude slijedila preporuke Europske komisije. Izvršna vlast EU pozvala je Tursku da poštuje prava Cipra u njezinoj isključivoj ekonomskoj zoni. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.GR)

>> Pročitajte više: Komisija: Turska se i dalje udaljava od EU

SOFIJA

Velika ostavka: Dva mjeseca nakon otkrivanja skandala o kupnji luksuznih stanova, prema kojem je nekoliko visokih političara vladajuće stranke GERB (EPP) kupilo nekretnine po sumnjivo niskim cijenama, Tsvetan Tsvetanov je podnio ostavku na svim rukovodećim pozicijama u stranci.

Tsvetanov je bio druga ruka Bojka Borisova u stranci te je također bio ministar unutarnjih poslova. Priopćenje je stiglo nakon GERB-ove pobjede na europskim izborima.

U ožujku je bugarska antikorupcijska komisija priopćila kako istražuje Tsvetanova i druge političare u svezi s posjedima nekretnina. Tsvetanov, koji poriče zlouporabe, podnio je ostavku s mjesta čelnika parlamentarne skupine GERB-a i člana parlamenta. (Dnevnik.bg)

BUKUREŠT

ALDE napušta ALDE: Rumunjska liberalna stranka ALDE napustila je istoimenu europsku obitelj nakon svađe s vođom Guyem Verhofstadtom. Skupina ALDE u parlamentu EU isključila je predstavnike rumunjske stranke, a slična odluka očekuje se na stranačkom kongresu u lipnju, rekao je nedavno Verhofstadt.

Štoviše, prošlog tjedna u Bukureštu, čelnik ALDE-a prisustvovao je na predizbornom skupu Saveza 2020 USR PLUS bivšeg povjerenika Europske unije Daciana Cioloşa, koji je postao dio obnovljene skupine ALDE / Renesansa / USR PLUS.

Konzultacije nakon referenduma: Predsjednik Klaus Iohannis pozvao je parlamentarne stranke na konzultacije sljedećeg tjedna kako bi razmotrili kako promijeniti zakonodavstvo, a da se u njega uključe rezultati referenduma održanog prošle nedjelje. Rumunjski narod je velikom većinom glasovao kako bi spriječio vladu da odobri pomilovanje ili amnestiju presudama vezanim za korupciju i da izmijeni pravosudno zakonodavstvo putem hitnih odluka. (EURACTIV.ro)

ZAGREB

Premijer je dobio dobre vijesti: U svojoj borbi da pronađe objašnjene zbog loših rezultata izbora za Europski parlament, pokušavajući sačuvati vodstvo svoje stranke, premijer Andrej Plenković je napokon dobio neke dobre vijesti: on će pregovarati u ime EPP-a u razgovorima o vodstvu EU, što dokazuje da je njegov ugled u Bruxellesu viši nego u Hrvatskoj.

Prognoza BDP-a: Zavod za statistiku objavio je jučer prognozu BDP-a, koja je 3,9% viša od očekivane. Smatra se da je to najveći gospodarski rast u Europi. (Tea Trubić, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Kosovska policijska operacija: Glasnogovornik KFOR-a Vincenzo Grasso izjavio je da su svi bili obaviješteni o operaciji na Kosovu jer su novine u Srbiji ranije objavljivale izvješća kako kosovska policija planira uhititi 26 policajaca. Također je kazao kako je tijekom cijele operacije KFOR imao dobru komunikaciju 'sa svim relevantnim lokalnim i međunarodnim institucijama, uključujući srpsku vojsku'. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je izjavu KFOR-a.

Izvješće EK je zanimljivo: Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je izvješće Europske komisije o Srbiji u osnovi pozitivno, ali da je u nekim dijelovima dalo 'političke' primjedbe. Odbacila je ocjenu da Srbija nije ostvarila nikakav napredak u području medija, slobode izražavanja i suradnje s civilnim društvom.

'U nekim područjima izvješće je zanimljivije nego inače. U nekim važnim područjima donesene su političke primjedbe. U cjelini, izvješće je pozitivno, ali postoje stvari koje su nejasne i nemaju logike', izjavila je Brnabić. (Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:14