NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Salvini i Berlusconi u borbi za Orbanovu pozornost

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
 Euractiv.com/EPA
RIM

Salvini uvjerava Orbana: Talijanske novine La Stampa objavile su da će potpredsjednik talijanske vlade i apsolutni pobjednik europskih izbora Matteo Salvini pokušati pridobiti Viktora Orbana na stranu nacionalista, kako bi pokušao oformiti treću najveću grupaciju Europskog parlamenta.

Radikalno desna grupacija Europa nacija i sloboda (ENF) na ovim je izborima dobila 58 mandata, ali Salvini želi pridobiti mađarsku vladajuću stranku Fidesz, koja je još uvijek formalno dio obitelji europskih pučana, a računa i na Farageovu stranku Brexit, Alternativu za Njemačku i španjolski Vox.

- Siguran sam da mogu uvjeriti Orbana da ostane u Europskoj pučkoj stranci – izjavio je bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je dugogodišnji prijatelj mađarskog čelnika. (Gerardo Fortuna, Euractiv.com)

PARIZ

Saniranje štete: Stranka francuskog desnog centra Les Républicains pokušava sanirati štetu nastalu nakon poražavajućih rezultata izbora za Europski parlament zbog kojih se demokršćani nalaze u povijesnoj krizi. Republikanci su očekivali 15 posto glasova, ali su u konačnici dobili gotovo dvostruko manje; 8,5 posto, što je najgori rezultat te stranke u povijesti.

Stranački čelnik Laurent Wauquiez apelira na suradnju desnih i centrističkih struja u Francuskoj. Osim što je preuzeo djelomičnu odgovornost za povijesni debakl stranke na europskim izborima, nije ponudio ostavku.

Prema rezultatima predizbornih anketa, simpatije republikanaca ovoga su puta preuzeli Macron (27 posto njihovih tradicionalnih glasača) i Le Pen (18 posto). (Euractiv.fr)

ZAGREB

Traženje krivca: U hrvatskoj prijestolnici, sličan scenarij. Vladajući demokršćani na čijem je čelu premijer Andrej Plenković trenutno traže krivca odgovornog za 4 mandata u budućem sazivu Europskog parlamenta. Plenković je za loš rezultat optužio članove stranke koji se 'nisu dovoljno potrudili' da uspjeh bude bolji. 'U kampanji nisam vidio gospodina Brkića, smatram da uopće nije dao svoj doprinos', izjavio je.

Milijan Brkić, potpredsjednik HDZ-a i zamjenik predsjednika Hrvatskog sabora izjavio je da je 'ionako sve komentirao na sastanku stranačkog predsjedništva te da ne želi nikome odgovarati putem medija'. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

BERLIN

Njemačka kancelarka Angela Merkel nailazi na probleme u dobivanju potpore spitzenkandidata svoje političke grupacije, sunarodnjaka Manfreda Webera, za funkciju predsjednika Europske komisije. Uoči summita Europskog vijeća kancelarka je ponovila da i dalje u potpunosti podržava njegovu kandidaturu, ali je i potvrdila da su njezini kolege (poput Macrona) podržali druge kandidate, pa će se tek tražiti kompromisno rješenje. (Claire Stam, Euractiv.de, AFP).

BRUXELLES

Palača pod pritiskom: Belgijski kralj Filip nastavlja primati čelnike stranka s ciljem pronalaska parlamentarne većine potrebne za formiranje vlade. U međuvremenu, raste pritisak na palaču da ugosti i flamanske separatiste iz stranke Vlaams Belang koji su osvojili drugo mjesto na izborima. Ako to u konačnici ne učini, kralj bi time javnosti poslao poruku kojom bi izgubio svoju ustavom definiranu političku neutralnost. (Alexandra Brzozowski, Euractiv.com)

MADRID

Prema Sanchezovim preferencijama: Simpatizeri španjolskih socijalista (PSOE) imat će posljednju riječ o postizbornoj koaliciji u gradskim odborima i autonomnim regijama, javlja Euractivov medijski partner EFE.

Španjolski premijer Pedro Sanchez i njegova stranka priznaju da će naginjati ljevici (poput koalicije Unidas-Podemos) prije nego liberalima iz stranke Ciudadanos, unatoč tome što nekoliko vlada ovise o centrističkim strankama. Ovoga je vikenda PSOE izvojevao apsolutnu pobjedu na izborima za Europsku uniju, kao i na onima za lokalnu i regionalnu vladu. No, u nekim slučajevima ne postoji vladajuća većina zbog suradnje Ciudadanosa i pučana Narodne stranke. (EuroEFE.Euractiv.es)

Namještanje rezultata: Jučer je dvanaestero ljudi privedeno u Španjolskoj zbog optužbe da su primali mito i namještali utakmice u nogometnoj ligi. Među uhićenima je i bivši igrač Real Madrida i španjolski reprezentativac Raul Bravo, kojeg trenutno terete za kriminalna djela, javlja El Pais.

VARŠAVA

F35 u Poljskoj? Mariusz Blaszczak, poljski ministar obrane, objavio je tweet na svom službenom profilu da će 'Poljska od Amerikanaca tražiti kupovinu aviona F-35A'. Taj bi potez bio u skladu s Pentagonovim izjavama da će svoje naoružanje prodavati europskim saveznicima, kao i strategiji Bijele Kuće.

Promjena vlade: Osam ministara i njihovih zamjenika ovoga je vikenda izabrano za obnašanje dužnosti u Europskog parlamentu, pa će premijer morati potražiti zamjenu. Među njima je i Beata Szydlo, bivša premijerka i aktualna zamjenica premijera, kao i ministar unutarnjih poslova Joachim Brudzinski. Očekuje se da će njihova zamjena biti pronađena kroz nekoliko tjedana. (Euractiv.pl)

BRATISLAVA

Zbunjenost oko odabira kandidata V4: Maroš Šefčovič je zajednički kandidat država Višegradske skupine za čelne funkcije Europske unije, potvrdio je jučer slovački premijer Miroslav Lajčák, nakon što je češki premijer Andrej Babiš odbacio špekulacije o različitim imenima.

Šefčovič cilja na mjesto Federice Mogherini, visoke predstavnice vanjske i sigurnosne politike Europske unije. Poljski premijer Mateusz Morawiecki potvrdio je da V4 razmatra nominaciju Šefčoviča za ključnu funkciju, ali da još ne zna koju. (Euractiv.sk, Aneta Zachova, Euractiv.cz)

PRAG

Jačanje Europskog vijeća: Češki predsjednik Miloš Zeman podržava ideju temeljite reforme europskih institucija, zato što vjeruje da se odlučivačka moć treba alocirati Europskom vijeću. (Aneta Zachova, Euractiv.cz)

HAG

Klimatska inicijativa: Nizozemski senat podržao je zakonski prijedlog kojim će se drastično povećati klimatske ambicije te države. Nakon što je sud presudio da nizozemski angažman oko zaštite okoliša nije bio dostatan, vlada će provesti reforme kako bi ispunila nove ciljeve i smanjila emisiju ispušnih plinova za 49 posto do 2030. godine, tj. 95 posto do 2040. godine. Očekuje se da će do 2050. godine postići potpunu neutralnost. Prijedlog je usvojen sa 62 glasa za od 75 članova u parlamentu. (Sam Morgan, Euractiv.com)

BUKUREŠT

Čišćenje socijalista: Vladajuća stranka PSD, čiji je čelnik prekjučer bio uhićen zbog optužbe za korupciju, pokušava se prilagoditi novonastaloj situaciji. Premijerka Viorica Dancila u potpunosti je preuzela vodstvo strankom, a već je počela smjenjivati bliske suradnike svog prethodnika.

Vladajući socijalisti ovoga su vikenda pretrpjeli težak poraz. Osim što su kao vladajuća stranka izgubili većinu u koristi pučana, Rumunji su referendumom odbili zakonski prijedlog kojim bi se pojednostavila korupcija.

PSD je predstavio zakonski prijedlog koji je u potpunosti razbjesnio rumunjske strateške partnere, među ostalim i Europsku komisiju. Zbog tog je prijedloga bio održan i najveći prosvjed u posljednjih 30 godina demokracije te države. (Euractiv.ro)

ATENA

Tsipras podržava Timmermansa: Grčki premijer Alexis Tsipras dao je podršku kandidatu europskih socijaldemokrata Fransu Timmermansu za predsjednika Europske komisije, izjavio je jučer prije summita Europskog vijeća. Uputio je kritiku kandidatu Europske pučke stranke Manfredu Weberu, navodeći da njegova kandidatura ne doprinosi ujedinjenju Europe.

Još jedan mandat Konzervativcima: Grčki demokršćani Nova demokracija (EPP), osvojili su još jedan mandat u Europskom parlamentu, pa ih sada ukupno imaju 8. Naime, bivši ministar financija Yanis Varoufakis nije uspio prijeći izborni prag od 3 posto sa svojom strankom DieM25. (Theodore Karaloulanis, Euractiv.gr).

LJUBLJANA

Podrška Sjevernoj Makedoniji: Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je da će njegova vlada podržati Sjevernu Makedoniju u njezinom putu prema euroatlantskim integracijama. 'Sjeverna Makedonija je prijateljska i partnerska država koja je posljednjih godina napravila veliki korak' izjavio je Šarec, no još uvijek nije sigurno koji će stav prema tom pitanju imati Francuska. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

BEOGRAD

Srbijanske postrojbe spremne: Specijalne postrojbe kosovske policije su 28. svibnja ušle u srbijanski dio na sjeveru Kosova, u pokušaju sprječavanja organiziranog kriminala.

Predsjednik Aleksandar Vučić tvrdi da njihov cilj nije bio suprotstavljanje organiziranom kriminalu, već prijetnja srpskom narodu. Vučić je naglasio da su njihove postrojbe spremne za reakciju, te da će učiniti sve što je potrebno da zaštiti svoj narod. (Beta-Euractiv.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:33