NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Stranka Angele Merkel spremna izbaciti Orbana iz obitelji europskih demokršćana

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
 Szilard Koszticsak / EPA/Euractiv.com
BERLIN

Njemačka desnica vs. Orban: Njemački zastupnik Michael Grosse-Brömer (CDU, EPP), uputio je kritiku mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, nakon što je Orban odbio podržati kandidaturu vodećeg kandidata Europske pučke stranke, političke grupacije kojoj pripadaju CDU, mađarski Fidesz, ali i hrvatski HDZ, za predsjednika buduće Europske komisije.

Prema Grosse-Brömeru, Orbanova je izjava bila 'ozbiljna pogreška', a dodao je i da 'pučani nikad ne bi trebali spriječiti putnika da ode'. Naime, nedugo nakon što je Europska pučka stranka na stranačkoj konvenciji u ožujku suspendirala članstvo Fideszu u toj političkoj grupaciji zbog Orbanovih kontroverznih stavova koji narušavaju vrijednosti Europske unije, Orban je izjavio da bi EPP trebao unaprijediti svoju kampanju ako želi 'nastaviti podržavati gospodina Webera kao spitzenkandidata'. Gotovo istovremeno, Orban je talijanskog potpredsjednika vlade i čelnika kontroverzne stranke Lega istaknuo kao 'najboljeg političara u Europskoj uniji'.

- Ako ga odbacimo, guramo ga u ruke Matteu Salviniju – izjavio je zastupnik CDU-a za njemačku podružnicu mreže Euractiv ove veljače. (Alexandra Brzozowski, Euractiv.com)

Grand Theft Europa: Svake godine prevaranti poreznim obveznicima Europske unije ukradu 50 milijardi eura, zaključak je to istrage 63 novinara iz 30 zemalja koji djeluju pod vodstvom njemačkog neprofitnog medija CORRECTIV. Gubici su nerijetko još gori nego što bi trebali biti zbog nedostatka suradnje država članica Europske unije. Prema zaključcima istraživanja, Njemačka je najveća žrtva goleme prijevare u cijeloj EU. (Claire Stam, Euractiv.de)

LONDON

UKIP pod istragom: Britanska policija u utorak je potvrdila da je službeno pokrenuta istraga protiv kandidata kontroverzne stranke UKIP Carla Benjamina, zbog prijetnje silovanjem koju je uputio svojoj kolegici iz redova Laburista u britanskom parlamentu Jess Phillips.

Benjamin, radikalno desni aktivist i vloger YouTubea, odbacuje optužbe za video objavljen na društvenim mrežama u kojem je izjavio da 'nitko nije toliko popio da bi htio silovati zastupnicu Phillips'.

UKIP i dalje gubi na popularnosti. Nakon što je izgubio gotovo 80 posto mjesta u lokalnim vijećima na izborima prošloga tjedna, na izborima za Europski parlament očekuju nestanak s europske političke scene. Očekuje se da će čelnik stranke Gerard Batten podnijeti ostavku već u lipnju. (Samuel Stolton, Euractiv.com)

PARIZ

Crveni karton Timmermansu: Koalicija francuske ljevice, koju čine Socijalistička stranka i Place Publique, odbili su dati podršku vodećem kandidatu Stranke europskih socijalista (PES) na izborima za Europski parlament Fransu Timmermansu.

Lider koalicije Raphaël Glucksmann umjesto Timmermansa preferira belgijskog kandidata Paula Magnetta, bivšeg profesora na katedri političkih znanosti koji trenutno obnaša dužnost gradonačelnika valonskog grada Charleroia.

- Treba nam kandidat koji istovremeno predstavlja program ljevice i zelenih stranaka, što belgijski kandidat Paul Magnette uistinu zastupa – izjavio je Glucksmann, dodavši da Timmermans ima previše liberalan stav prema gospodarstvu. (Euractiv.fr)

BRUXELLES

Glavobolja zbog proračuna: Nakon što nova belgijska federalna vlada službeno započne svoj mandat nakon parlamentarnih izbora koji će se održati u svibnju, naslijedit će proračunski deficit od 6,3 milijarde eura, upozorava analiza Europske komisije.

- Belgija će se biti prisiljena suočiti s rastućim troškovima starenja stanovništva, kao i potrebom investiranja u nove izazove budućnosti – izjavila je ministrica proračuna Sophie Wilmes, okrivivši pritom ministra financija Johana Van Overtveldta, da nije poduzeo odgovarajuće korektivne mjere za proračun. (Alexandra Brzozowski, Euractiv.com)

MADRID

Rasprava o Kataloniji: Čelnik španjolskih socijalista i vršitelj dužnosti premijera Pedro Sánchez, složio se s predsjednikom Narodne stranke Pablom Casadom te je odlučio otvoriti dijalog o političkoj krizi u Kataloniji, javlja medijski partner Euractiva EFE.

S obzirom na to da je Casado do parlamentarnih izbora koji su se održali u travnju odbacio ideju započinjanja dijaloga 'izvan ustavnog okvira Kraljevine Španjolske', njegova odluka iznenadila je mnoge analitičare.

Međutim, Casado je upozorio da će Narodna stranka ostati 'vrlo oprezna' po pitanju davanja 'bilo kakvih ustupaka' katalonskim separatistima. (EuroEFE.Euractiv.es)

RIM

Zaostajemo: Italija je članica Europske unije s najnižom stopom rasta, ulaganja i zaposlenosti, upozorava Europska komisija u svojoj proljetnoj prognozi. Unatoč tome što gospodarstvo posustaje, slab rast i povećana potrošnja opteretit će javne financije 2019. godine, što bi moglo dovesti do povećanja deficita na 2,5 posto BDP-a, navodi se u dokumentu. (Gerardo Fortuna, Euractiv.com)

ATENA

Mjere pomoći: Grčki premijer Alexis Tsipras u utorak je objavio paket mjera protiv štednje, među kojima su bili i smanjenje poreza te povlastica za umirovljenike s niskim primanjima. Grčka je zaključila svoj program spašavanja u kolovozu prošle godine te je nadmašila fiskalne ciljeve dogovorene sa svojim međunarodnim zajmodavcima, čime je dala prostor za takve mjere u izbornoj godini. Većina novih mjera stupit će na snagu između 2019. i 2021. godine. (Theodore Karaoulanis, Euractiv.gr)

VARŠAVA

Duda odlazi u SAD: Poljski predsjednik Andrzej Duda u lipnju će posjetiti SAD, a očekuje se da će se susresti s poljskom nacionalnom manjinom u San Franciscu. Međutim, još uvijek ostaje nejasno hoće li se susresti s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, unatoč tome što imaju mnogo toga za raspraviti, poput pitanja sigurnosti i stalnog prisustva američke vojske na teritoriju Poljske. (Łukasz Gadzała, Euracitv.pl)

BRATISLAVA

Povećava se porez na ugljik: Unatoč konvencionalnim mudrostima i suprotstavljenim stranačkim stavovima, svi slovački kandidati za Europski parlament (EPP, S&D i ALDE), osim stranke Sloboda i solidarnost (ECR), podržavaju mehanizam prilagodbe emisije ugljika u Europskoj uniji.

Nuklearni 'rat': Pitanje slovačke nuklearne energije ponovno je pokrenulo spor s Austrijom. Kancelar Sebastian Kurz izjavio je da će njegova vlada učiniti sve da zaustavi širenje nuklearne elektrane Mochovce izgrađene tijekom sovjetskog perioda, što je navelo slovačkog premijera Petera Pellegrinija da ga optuži za miješanje u suverenitet Slovačke.

Austrija je zabrinuta zbog nacionalne sigurnosti, što su Slovaci odbacili kao neosnovan razlog. (Pavol Szalai, Euractiv.sk)

PRAG

Borba protiv suše: U narednih deset godina češka vlada planira uložiti gotovo 1 milijardu eura u povezivanje sustava vodoopskrbe, dok će 200 milijuna eura investirati u njihovu obnovu. Zajedno s fondovima Europske unije, za sušu bi se moglo osigurati gotovo 2 milijarde eura. Ti su projekti dio obećanog Nacionalni investicijski plan, kojeg je opozicija ocijenila kao 'lažno obećanje'. (Ondřej Plevák, Euractiv.cz)

NIKOZIJA

Bušenje nafte i plina te Allah: Predsjednik Cipra Nicos Manastasiades tursku najavu pokretanja bušenja nafte i zemnog plina u blizini Cipra nazvao je 'drugom invazijom' i kršenjem međunarodnog prava. Nikozija u toj procjeni ima punu podršku Europske unije, SAD-a i Izraela.

S druge strane, turski predsjednik Tayyip Erdogan 'zove Allaha' da prosvijetli one koji ne vide da je angažman Sjedinjenih Američkih Država u regiji i pokušaj Washingtona da sabotira interese Ankare. (Theodore Karaoulanis, Euractiv.gr)

SOFIJA

Narušena sloboda govora: Bugarski mediji koriste se za potrebu unaprjeđenja interesa njihovih vlasnika i sabotiranja rivala, smatra američka nevladina organizacija IREX koja je objavila Index održivosti medija. Novinari sve više prakticiraju autocenzuru kako bi se zaštitili od političkih, korporativnih i kaznenih pritisaka, dodaje se u izvješću. (Medijski partner Euractiva, Dnevnik.bg)

BUKUREŠT

Novi sukob oko pozivnica za Sibiu: Predsjednik Klaus Iohannis i lider vladajuće stranke PSD ponovno su se sukobili oko pozivnica za sudjelovanje na summit EU koji će se održati u rumunjskom gradu Sibiu. Liviu Dragnea, čelnik rumunjskih socijaldemokrata, smatra da Iohannis nije pozvao premijerku Vioricu Dancilu zbog 'nedostatka patriotizma' i 'političke pohlepe'.

S druge strane, Iohannis smatra da će se će se rasprave odvijati u okviru Europskog vijeća u kojem bi Rumunjsku trebao predstavljati najviši predstavnik države (predsjednik), ali da su svi pozvani da sudjeluju na koncertu u Grand Placeu koji će biti 'zabavni dio' summita. (Euractiv.ro)

ZAGREB

Hrvatska zaostaje po pitanju gospodarenja otpadom: Mirela Holy, nezavisna kandidatkinja na listi SDP-a (S&D) za izbore u EU, bivša ministrica zaštite okoliša, izjavila je da Hrvatska nije ispunila ciljeve EU direktive o otpadu. Desno-orijentirana stranka Most izjavila je da Hrvatska 'zaostaje u korištenju EU fondova za gospodarenje otpadom'. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

LJUBLJANA

Pokušaj opoziva ministra obrane: Stranka desnog centra SDS priprema strategiju protiv ministra obrane Karla Erjavca, zbog sumnje da je Erjavec koristio vojnu obavještajnu službu kako bi pronašao dokaze protiv zapovjednika slovenske vojske.

Premijer Marjan Šarec izjavio je kako očekuje objašnjenje do petka, ali ne očekuje da će Erjavec sam podnijeti ostavku. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

BEOGRAD

Sporazum sa Svjetskom bankom: Srbijanski ministar financija Siniša Mali i ravnatelj Svjetske banke za Srbiju Stephen Ndegwa potpisali su tri ugovora vrijedna 127 milijuna eura. Mali je rekao da je 46 milijuna eura namijenjeno potrebama modernizacije porezne uprave, 44 milijuna eura za poboljšanje e-uprave i 35 milijuna eura za unapređenje trgovinskih i transportnih pogodnosti na Zapadnom Balkanu. (Beta-Euractiv.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:42