NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Weber uporan u namjeri da preuzme poziciju predsjednika Europske komisije što Francusku uznemirava

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Pregled glavnih događanja iz europskih glavnih gradova
BERLIN / PARIS

Unatoč nazadovanju na summitu EU, vođa EPP-a i kandidat za predsjednika Europske komisije Manfred Weber ne odustaje.

U intervjuu za njemački list Die Welt am Sonntag (23. lipnja) kazao je kako traži potporu Europskog parlamenta i upozorio protiv povratka 'diplomacije iz sjene'.

Rekao je kako je sada 'odluka na zastupnicima u Europskom parlamentu', podupirući postupak Spitzenkandidata jer on doprinosi 'hitnoj potrebi za demokratizacijom EU'.

Nada se da će se zastupnici u Europskom parlamentu, uključujući njemačke socijaldemokrate i liberale, obvezati na jačanje ovlasti Europskog parlamenta. 'Bilo bi tragično ako bi interes nekih glavnih gradova bio iznad glasača'.

Međutim, prije summita EU prošlog tjedna, čelnici skupine socijaldemokrata u EP-u i stranka centra Obnovimo Europu (RE) izjavili zastupaju poziciju da Weber nema većinu koja bi ga podržala za mjesto predsjednika Komisije, prema izvorima za Euractiv.com.

Pročitaje više: Socijalisti i liberali izbacili pučana Webera iz utrke za predsjednika Europske komisije

Weberovo stajalište oštro su kritizirali pripadnici stranke Republika u pokretu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

- Podsjetimo ih na činjenice. EPP je uništila planove transnacionalnih popisa jer su se bojali da će izgubiti svoj položaj zbog progresivaca – rekao je jedan od njihovih zastupnika Anglade, odgovoran za poslove EU unutar stranke.

- Ti bi popisi ojačali parlamentarnu demokraciju budući da su građani mogli izravno glasati za svoje vođe.

Na novinskoj konferenciji održanoj prošlog petka, Macron je izjavio kako je puštanje čelnika država u imenovanje predsjednika Europske komisije također bilo demokratsko, budući da je ugovor bio dio demokratskih pravila. Kriza nominacija pokazuje politički jaz između dviju zemalja.

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je za Euractiv da je EPP zapravo uništila proces Spitzenkandidat odabirom Webera, 'strogo stranačkog' kandidata koji dijeli, a ne ujedinjuje Europu'.

- Nažalost, udaljavanje Webera s liste kandidata negativno je utjecao na druge kandidate, kao što su Frans Timmermans i Margrethe Vestager, koji su uživali širu podršku u Vijeću EU - kazao je Tsipras.

Na pitanje hoće li poduprijeti umjerenijeg kandidata EPP-a, kao što je Michel Barnier, Tsipras je rekao da će podržati kandidata koji nije 'opsjednut' strogošću i nikada nije uvrijedio ljude južne Europe.

Tsipras: Za razliku od Webera, Timmermans i Vestager imali su široku podršku

Barnier želi biti 'koristan' u sljedećoj Europskoj komisiji

(EURACTIV.fr/ Claire Stam, EURACTIV.de/ Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

HAG

Dosta instrumenata: Rutte je nakon prošlotjednog summita EU izjavio kako 'nikada neće podržati' nove proračunske instrumente namijenjene stabilizaciji eurozone od iznenadnih ekonomskih šokova. U ekskluzivnom intervjuu za EURACTIV izjavio je već ima dovoljno instrumenata i da ne može razumjeti zašto Španjolska želi više.

Čekanje plana: Sud je prošle godine naložio nizozemskoj vladi da značajno unaprijedi svoj cilj za klimu do 2020. godine. Organizacije za zaštitu okoliša još uvijek čekaju da uprava Marka Ruttea otkrije kako namjerava postići smanjenje emisije od 25 posto u razdoblju od 18 mjeseci. Prvobitni cilj je bio 17 posto. Umjesto strategije, zelena skupina koja je pobijedila na sudu protiv vlade namjerava danas podnijeti vlastiti plan od 40 točaka (Sam Morgan, EURACTIV.com)

>> Pročitajte: Na summitu EU nedostaje rasprave o europskom sporazumu o klimatskim promjenama, četiri zemlje drže kontrolu

LONDON

Johnsonovo vodstvo se umanjilo: Tijekom vikenda šanse da Boris Johnson postane novi premijer Ujedinjene Kraljevine su umanjene, budući da je njegova popularnost s 27 bodova pala na 11, prema anketi provedenoj među konzervativnim članovima.

Padu popularnosti je doprinijelo izvješće o kontroverznoj svađi između bivšeg ministra vanjskih poslova i njegove trenutne djevojke, Carrie Symonds zbog koje su susjedi obavijestili policiju. Johnson je odbio podnijeti izvješće u subotu, ali prema izjavi iz londonske metropolitanske policije vlasti su 'prisustvovale i razgovarale sa svim stanarima adrese, koji su svi bili sigurni i zdravi', dodajući kako 'nije bilo razloga za policijsku intervenciju jer nije došlo do prekršaja ili zabrinutosti (Samuel Stolton, EURACTIV.com).

MADRID

Doktor je suspendiran zbog lažnih vijesti: Španjolskom liječniku je zabranjen rad na godinu dana zbog širenja 'nepodržanih tvrdnji, protiv znanstvenih dokaza, o porijeklu i uzroku poremećaja povezanog s autizmom', navodi EL PAÍS.

RIM

Preokret Lege: Prema Giancarlu Giorgettiju, dugogodišnjem članu stranke Lege i desnoj ruci zamjenika premijera Mattea Salvinija, izdavanje mini BOT-ova za otplaćivanje talijanskog duga 'nije uvjerljiv alat'. Giorgetti navodno ima dobre izglede da postane sljedeći talijanski povjerenik.

Kontroverzni prijedlog smatra se prvim korakom u potencijalnom izlasku iz eurozone, budući da bi 'mini' državna obveznica mogla cirkulirati kao paralelna valuta. Pokret Pet zvjezdica je izrazio svoje 'iznenađenje' zbog promjene Giorgettijevog stajališta, s obzirom na to da je Salvini prije tjedan dana u potpunosti podržao takvu ideju. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ATENA/NIKOZIJA

Energetski ugovor s tvrtkom ExxonΜobil: Grčka će ovog tjedna potpisati sporazum s energetskim gigantom ExxonΜobilom za istraživanje plina i nafte te njegovu eksploataciju na južnom i zapadnom djelu Krete, izjavio je grčki premijer Alexis Tsipras. Taj potez dolazi u svjetlu povećane napetosti s Ankarom zbog bušenja plina u Nikoziji u istočnom Mediteranu.

Pročitajte više: EU je izrazila 'poptupnu solidarnost' prema Cipru zbog Turskog bušenja plina (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

Nove ankete: Dva tjedna prije presudnih nacionalnih izbora 7. srpnja, nova istraživanja javnog mnijenja pokazuju da konzervativna stranka Nova demokracija (ND-EPP) ima 34,8-38 posto glasova, a slijedi ju vladajuća ljevičarska stranka Syriza s 22,4-28 posto. Socijalistički KINAL (S&D) na trećem je mjestu sa 6-8 posto, dok se komunisti i četiri druge stranke bore da prijeđu prag od 3 posto, što će odrediti hoće li ND uspjeti formirati jednostranačku vladu.

Tužna vremena: Dimitris Christofias, bivši predsjednik Cipra i povijesni vođa ljevice, preminuo je u subotu. Nikozija će održati trodnevnu nacionalnu žalost. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

VARŠAVA

Jeftina Poljska: Prema podacima Eurostata, Poljska je 2018. bila jedna od najjeftinijih zemalja u EU. U usporedbi s 2017. godina, cijene osnovnih proizvoda su minimalno povećane ili su zastale. U prosjeku, hrana i piće koštaju 69 posto od EU prosjeka, dok su mliječni proizvodi 71 posto. Među najjeftinijim u EU su i medicinske usluge (35 posto prosjeka EU), stanovanje (37 posto) i obrazovanje (43 posto). (Asukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

PRAG

Oko 300.000 ljudi prosvjeduje u Pragu: Najveća protuvladina demonstracija od revolucije 1989. održana je u nedjelju u Pragu. Česi su pozvali premijera Andreja Babiša i njegovog novog ministra pravosuđa da podnesu ostavke. Prosvjednici vide populističkog milijardera Babiša kao prijetnju demokraciji i neovisnosti pravosudnog sustava Češke. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

BUKUREŠT

Iznenađujuće dobro predsjedanje: Rumunjska je uspjela zatvoriti više od 90 dokumenata tijekom svog prvog predsjedavanja Vijećem EU, izjavio je predsjednik zemlje Klaus Iohannis.

- Bilo je velikih očekivanja kada je Rumunjska preuzela predsjedanje, mnogi su očekivali da će naša izvedba biti u najboljem slučaju osrednja - dodao je Iohannis.

Međutim, Iohannis nije spomenuo da je on prvi izrazio kritike socijalističkoj vladi koja se nije dovoljno pripremila za predsjedanje u studenom prošle godine, samo nekoliko tjedana prije nego što je Rumunjska preuzela predsjedanje 1. siječnja. (EURACTIV.ro)

SOFIJA

Oporba kritizira Borisov plan o smanjenju subvencija za političke stranke: Lijeve i desne oporbene stranke napale su plan premijera Bojka Borissova o smanjenju proračunske subvencije za političke stranke.

Borisov želi smanjiti subvencija s 11 leva (5,5 eura) po pravomoćnim glasovima dobivenim na posljednjim parlamentarnim izborima na 1 lev (0,5 eura). Smatra da bi se političke stranke trebale financirati iz poduzetničkog novca kao i u SAD-u. Bugarska socijalistička stranka (BSP) oštro je osudila taj potez a Radan Kanev , čelnik stranke 'Demokratska Bugarska' , rekao je kako će to biti 'povratak u najmračnija vremena', što znači 'legalizaciju političkih prijevara u poslovnom sektoru'. Georgi Gotev, EURACTIV.com) [Više]

ZAGREB

Pop pjevač želi biti predsjednik: Popularni pop pjevač Miroslav Škoro objavio je svoju kandidaturu za predsjednika države, rekavši kako bi njegov prvi korak bio promjena ustava i davanje veće ovlasti predsjedniku, kroz parlament ili putem referenduma. Bio je član Sabora od 2007. do 2011. unutar stranke HDZ (EPP) i protivi se federaciji EU. Prema anketama, Škoro bi mogao dobiti oko 15 posto glasova u prvom krugu.

Kina želi Brodarski institut: Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je kako najveća kineska brodogradilišta nema ozbiljnu namjeru kupiti ili ući u strateško partnerstvo s brodogradilištem 3. Maj, koje je na rubu bankrota. No, kazao je da je Kineska korporacija za brodogradnju ima želju za suradnjom u zajedničkim projektima sa zagrebačkim Brodarskim institutom: Institutom primijenjenih tehničkih znanosti na području pomorske i zelene tehnologije. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Srbija na popisu FATF-a: Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 21. lipnja pozdravio činjenicu da je Srbija skinuta s popisa zemalja s 'sustavnim nedostacima' u borbi protiv terorizma i pranja novca koje vodi Radna skupina za financijsko djelovanje (FATF).

Prva 5G bazna stanica u Srbiji: Tvrtka Telenor započela je 21. lipnja prvu baznu stanicu 5G u Srbiji u Znanstveno-tehnološkom parku u Beogradu. Postaja će biti dostupna domaćim i stranim tvrtkama, startupima i studentima tehničkih fakulteta. Huawei je projektni partner. (beta.rs, EURACTIV.rs)

SARAJEVO

Formirajte vladu, započnite reforme!: Osam mjeseci nakon općih izbora, slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, koji je i predsjednik Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS), pozvao je političke stranke u BiH da osnuju vladu i pojačaju reforme kako bi izvukle zemlju iz krize. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:48