Norveška ministrica vanjskih poslova: "Obje strane moraju biti zadovoljne mirovnim planom na Bliskom istoku"

Norveška ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Søreide kazala je u srijedu u Zagrebu kako mirovni plan za Bliski istok moraju prihvatiti i Izrael i Palestinci, te da obje strane moraju biti uključene u njegovu izradu, nakon što je u utorak Donald Trump objavio svoj plan koji su odbacili Palestinci.
Croatian Foreign Minister Gordan Grlić Radman and Ine Eriksen Soreide his Norwegian counterpart
 Tomislav Krišto / CROPIX

Uz posredovanje Norveške 1993. je potpisan Sporazum iz Osla kojim je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) priznala državu Izrael, dok je Izrael priznao PLO kao legitimnog predstavnika Palestinaca. Tada je stvorena Palestinska samouprava koja je dobila vlast nad Pojasom Gaze i dijelom Zapadne obale.

Eriksen Søreide je istaknula kako Norveška podržava "rješenje o dvije države", da je potrebno raditi na temelju rezolucija UN-a, te da u pregovore trebaju biti uključeni svi dionici - Izraelci, Palestinci, SAD i EU.

UN je više puta osudio gradnju izraelskih naselja na Zapadnoj obali.

- Ako američki plan ili bilo kakav drugi plan ima šansu uspjeti postaviti temelje za pregovore između dviju strana, mora ih uključiti i važno je da obje strane budu zadovoljne rješenjem - kazala je Eriksen Søreide na konferenciji za medije s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom nakon bilateralnog sastanka.

U utorak je objavljen dugo iščekivani Trumpov mirovni plan za Bliski istok koji je izradio tim predvođen Trumpovim savjetnikom i zetom Jaredom Kushnerom.

Plan predviđa Jeruzalem kao "nedjeljivu" prijestolnicu Izraela, dok bi prijestolnica Palestine bila u istočnom Jeruzalemu koji bi obuhvaćao nekoliko četvrti na krajnjem istoku grada.

Izraelski suverenitet nad židovskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, što je sada po međunarodnom pravu nezakonito, predviđen je planom koji su odbacili i PLO i islamistički Hamas koji je na vlasti u Pojasu Gaze, dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu oduševljeno prihvatio plan.

- Podržavamo svako rješenje koje će stvoriti i biti podloga za rješenje krize koja je već desetljećima na Bliskom istoku - kazao je Grlić Radman.

- Svaki napor koji bi pridonio miru bit će s naše strane pozdravljen - dodao je Grlić Radman i istaknuo kako "mir i stabilnost nemaju alternativu" te da "moramo podržavati svaki napor koji ide u tom pravcu".

Grlić Radman i Eriksen Søreide složili su se kako je hrvatsko-norveška suradnja dobra, ali da postoji prostor za unaprjeđenje odnosa te je hrvatski ministar upoznao norvešku ministricu s prioritetima hrvatskog predsjedanja, s kojima se ona složila.

"Spremni smo evakuirati Hrvate iz Kine"

Četiri hrvatska državljana nalaze se u kineskom Wuhanu, gdje je izbila epidemija koronavirusa, a ministarstvo vanjskih poslova ponudilo je evakuaciju onima koji to žele. Grlić Radman je istaknuo kako su pozvali hrvatske državljane da budu kontaktu s veleposlanstvom te da je Hrvatska poduzela sve što može u koordinaciji s europskim partnerima čiji su državljani u Wuhanu.

- Poduzeli smo sve aktivnosti da se naši državljani vrate u domovinu - kazao je ministar vanjskih poslova.

- Mi smo apsolutni spremi za evakuaciju - kazao je Grlić Radman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:57