Odgođeno glasanje o ključnom sporazumu, zastupnici ismijali premijerku May

Britanska premijerka Theresa May obratila se zastupnicima u britanskom Donjem domu nakon odluke o odgodi glasanja o prijedlogu sporazuma o izlasku iz EU, a njezine su riječi, iako ozbiljne, izazvale salve smijeha kod zastupnika, javlja The Guardian.
Britanska premijerka Theresa May
 Henry Nicholls / REUTERS

- Debata je trajala sad već tri dana. Pažljivo sam slušala što se govori, rekla je May, nakon čega ju je prekinuo glasan smijeh zastupnika.

- Postoji široka podrška za brojne dijelove sporazuma, rekla je i izazvala još veću salvu smijeha. Priznala je da sporazum ne bi prošao glasanje u Parlamentu, i to s velikom razlikom u broju glasova, te je zaključila kako je problem u zaštitnom mehanizmu pod kojim bi Sjeverna Irska mogla ostati u carinskoj uniji s EU neodređeno dugo vremena.

Najavila je kako će se sastati s čelnicima drugih država EU i 'raspraviti izmjene' u prijedlogu sporazuma.

- Oni koji se ne slažu s mojim rješenjem neka ponude alternativu, kazala je.

- Ako želite drugi referendum, budite iskreni - to stvara rizik podjele u državi u trenutku kada je mi, kao Parlament, moramo ujediniti. A ako želite da ostanemo dio carinske unije, budite iskreni da to zahtjeva prihvaćanje slobode kretanja ljudi. A ako želite izaći bez sporazuma, budite iskreni da će to počiniti znatnu štetu onim dijelovima države koji si to najmanje mogu priuštiti.

- Iako sam glasala za ostanak, kada sam postala premijerka znala sam da moram isporučiti Brexit. Ali to želim učiniti na način koji će zaštititi poslove i sigurnost, rekla je May.

Da se danas održalo glasanje o prijedlogu sporazuma, vrlo je vjerojatno da bi prijedlog bio odbijen s velikom većinom glasova, što bi vrlo lako dovelo i do glasanja o povjerenju vladi, te možda i do prijevremenih izbora, što bi dodatno podiglo rizik od Brexita bez ikakvog sporazuma. S druge strane, analitičari smatraju kako je odgađanjem glasanja May pokazala svoju slabost, te njeni kritičari unutar vladajuće stranke ističu kako 'drži poziciju, ali ne i vlast'.

Iako je obećala da će pokušati postići izmjene u prijedlogu sporazuma, vrlo je malo izgledno da će države članice biti voljne ponovno sjesti za stol oko dokumenta koji je za njih završen. Pitanje zaštitnog mehanizma od ključne je važnosti za Irsku, koju su sve druge države UE odlučile podržati. Čelnik liberala u Europskom parlamentu i predstavnik EP u pregovorima o Brexitu Guy Verhofstadt danas je na Twitteru dao do znanja da mu je dosta.

- Ne mogu ni pratiti više. Nakon dvije godine pregovora, vlada Torijevaca želi odgoditi glasanje. Imajte na umu da nikada nećemo iznevjeriti Irce. Ova odgoda dodatno će pogoršati nesigurnost za ljude i tvrtke. Vrijeme je da se odlučite, napisao je.

Premijerka Škotske Nicola Sturgeon optužila je May i konzervativce za 'kukavičluk' i poručila Laburistima da je spremna na pokušaj opoziva. Čelnik oporbe Jeremy Corbyn rekao je kako je ponuđeni sporazum loš za državu i za ekonomiju.

- Ako ne možete ispregovarati drugi sporazum, onda se morate maknuti s puta, poručio joj je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:52