Ostavka Andree Nahles, predsjednice SPD: Njemačka u krizi, očekuje se raspad velike koalicije

Potupno neočekivano, Andrea Nahles je izvijestila javnost da odstupa s mjesta predsjednice SPD-a i čelnice zastupničkog kluba u njemačkom parlamentu, Bundestagu
Andrea Nahles, dosadašnja čelnica SPD-a, nije uspjela stranku vratiti na drugo mjesto po snazi u zemlji
 Fabrizio Bensch / REUTERS

Nakon još jednog teškog poraza na izborima za Europski parlament, na kojima je potvrđeno da je SPD sada tek treća stranka po snazi iza demokršćana (CDU) i Zelenih, bilo je najavljeno da će stranačka čelnica Andrea Nahles tražiti da zastupnici u Bundestagu glasaju žele li je i dalje na čelu stranačkog kluba. No, u nedjelju ujutro ona je objavila kako napušta i tu poziciju i čelno mjesto u stranci.

Ova situacija dovodi njemačku političku scenu u potpuno novi položaj. Naime, prema koalicijskom dogovoru iz prošle godine, SPD je rekao da će dvije godine nakon izbora napraviti analizu djelovanja velike koalicije s CDU-om i odlučiti jesu li ostvareni njihovi zahtjevi. Dakle, ove jeseni.

Sada su definirana potpuno nova pravila igre: SPD će krenuti u izbor novog čelnika-čelnice, a vrlo je vjerojatno da će doći iz frakcije koja se i prije godinu dana protivila novoj velikoj koaliciji. Što znači da postoji velika mogućnost da dolazi do pada sadašnje vlade.

To je utoliko vjerojatnije ako se zna da Olaf Scholz, vicekancelar i ministar financija iz redova SPD-a smatra da ne treba nastaviti s velikom koalicijom. A on je jedan od mogućih novih predsjednika stranke.

Raspad velike koalicije ne znači nužno i nove izbore. Naime, na čelu CDU-a više nije Angela Merkel, koja je bila neprihvatljiva liberalima (FDP) tijekom pregovora o formiranju vlade tijekom 2017. godine - u vladi su trebali biti još i Zeleni, a ta je koalicija neformalno poznata kao "Jamajka" (zbog boja zastave te karipske otočne drržave: zeleno, crno, žuto) propala upravo zbog Merkel.

Sada CDU vodi Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) koja je prihvatljiva vodstvu liberala što znači da bi se mogla vratiti ta koalicija. Posebno u situaciji u kojoj su Zeleni postali druga snaga u zemlji. No, pitanje je u kojoj će mjeri Zeleni sada biti spremni na ulazak u tu vladu u kojoj bi bili mlađi partner ili bi bili skloniji novim izborima u kojima bi kao druga stranka po snazi mogli voditi pregovore o formiranju koalicije sa SPD-om i Die Linke (ljevica).

Najizvjesnije od svega je da Angela Merkel vrlo vjerojatno neće više dugo biti njemačka kancelarka, a da će Berin ubrzo dobiti novog lidera nakon 14 godina koliko je "Mutti" vodila zemlju.

No, u nedjeju su iz CDU-a objavili kako se oni i dalje nadaju da će velika koalicija opstati unatoč ostavci Andree Nahles.

U ponedjeljak je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert objavio da je kancelarka Anglea Merkel u nedjelju poručila kako će vlada nastaviti raditi ''iskreno i s osjećajem odgovornosti".

Koji su izgledni scenariji za rasplet njemačke političke krize:

1. Opstanak velike koalicije (20%)

U ovoj bi opciji novi stranački čelnik/čelnica SPD-a odlučio ostati uz CDU do kraja mandata (2021.) godina kako bi vlada mogla nastaviti svoje djelovanje prije svega na europskom planu: slijedi imenovanje novog vodstva EU, a Berlin traži neku od vodećih pozicija.

2. “Jamajka koalicija” (20%)

CDU bi se okrenuo opciji o kojoj se raspravljalo nakon izbora u rujnu 2017. godine: koalicija s liberalima (FDP) i Zelenima. U toj bi opciji preduvjet bio novo kancelarsko ime jer liberali ne žele Angelu Merkel. Nepoznanica u ovoj jednadžbi su Zeleni koji, kao snaga u rastu, vrlo vjerojatno ne bi bili skloni preuzeti poziciju mlađeg partnera u koaliciji.

3. Novi izbori (60%)

CDU ih ne želi, SPD ih ne želi, ali žele ih Zeleni. A u ovom su trenutku oni ključna opcija - bez njih nema nove vlade. SPD bi im se mogao prikloniti jer bi rezultati mogli otvoriti vrata prvoj “lijevoj” vladi: Zeleni, SPD i Die Linke (ljevica). Što bi moglo izazvati mobilizaciju desnog biračkog tijela. Ali, umjesto Linke mogu doći liberali. Ukratko, samo CDU je u situaciji da mu ne odgovaraju novi izbori jer bi na njima potvrdio svoju slabost.

Izgledni kandidati za čelno mjesto u SPD-u

Olaf Scholz
Bivši gradonačelnik Hamburga, vicekancelar i ministar financija stoji u anketama za budućeg kancelara bolje nego čelnica CDU-a Anngret Kramp-Karrenbauer. Protivnik velike koalicije. Ima jaku podršku u stranci.

Martin Schulz
Bivši predsjednik Europskog parlamenta vodio je stranku na izborima 2017. i doživio težak poraz. Najavio je mogućnost kandidature, ali vrlo je malo izgleda da bi s teretom poraza mogao pobijediti.

Manuela Schwesig
Premijerka savezne države Mecklenburg-Zapadno Pomorje (Mecklenburg - Vorpommern) mlada je snaga SPD-a koja dolazi s Istoka i to joj daje dodatnu snagu. Prva je premijerka u ovoj saveznoj državi.

Stephan Weil
Premijer savezne države Donja Saska (Niedersachsen) utjecajno je ime u SPD-u. U tj se saveznoj državi nalazi sjedište Volkswagena pa je Weil tako razvio utjecaj koji nadilazi okvire lokalne vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:54