Pala vlada u Prištini u jeku krize s korona virusom

Skupština izglasala nepovjerenje vladi, Albin Kurti više nije premijer. 
Sad već bivši premijer Albin Kurti
 Armend NIMANI / AFP

Za tu su odluku, između ostalih, glasalo i zastupnici LDK, stranke koju vodi Isa Mustafa, a koji su do samo prije nekoliko sati bili formalno koalicijski partneri "Samoopredeljenja", stranke koju vodi Kurti i koji su i pokrenuli priču o smjeni aktualnog premijera.

Protiv Kurtija je glasalao 82 zastupnika, 32 su bila protiv i jedan suzdržan. Parlament ima 120 zastupnika. Interesantno je da Vjosa Osmani, predsjednica parlamenta iz redova LDK, glasala protiv rušenja vlade.

DLK je imao punu podršku opozicijski stranaka, na čelu sa PDK Kadrija Veselija, bivšeg predsjednika parlamenta. Tako je ova vlada stekla titulu jedne od najkratkotrajnih - samo 50 dana je vladala.

Rasprava u kosovskoj skupštini trajala je cijeli dan, a obilježile su je svađe unutar stranaka, pauze, ali i jedan neočekivana ponuda, a neko će reći i ucijena, piše beogradski Blic.

Naime, prije poslijepodnevne pauze, kosovski ministar odbrane Anton Cuni, iz DSK, ponudio je Kurtiju da povuče odluku o razrješenju sada već bivšeg ministra unutarnjih poslova Agima Veliua, također DSK i bezuvjetno ukine takse Srbiji, kako bi njegova stranka povukla prijedlog za rušenje kosovske vlade.

Kurti se protivio ideji bezuvjetnog ukidanja 100-postotnih taksi na proizvode iz Srbije i BiH koje je uveo bivši premijer Ramush Haradinaj. I tu se preračunao. Naime, SAD je počeo ulagati politički kapital u rješenje kosovskog pitanja, a za to mu je trebao znak dobre volje sa strane Prištine. Haradinaj je zbog taksi srušen s mjesta premijera, a sada i Kurti. Zaključak je jasan: Washington želi nastavak pregovora i staje na stranu Beograda u slučaju taksi. Kosovom će vladati ona opcija koja na to pristane. LDK je pokazao da je tome više nego sklon.

Kurti je rekao kako mu je žao što odluka o njegovom rušenju nije donesena na Kosovu nego "negdje drugdje", spominjući Richarda Grenella, posebnog izaslanika američkog predsjednika Donalda Trumpa za pregovore Srbije i Kosova.

Interesantno je da je EU bila protiv glasanja, ali je SAD snažno podržao Mustafu.

Sukobi s presdjednikom Hashimom Thacijem traju još od sklapanja koalicijskog dogovora. Sada je DSK tražio da se donese zakon o izvanrednom stanju koji bi predsjendiku dao veće ovlasti, što je traio Veliu, ali je Kurti odbio. Svjestan da bi u tom slučaju bio marginaliziran.

Kurti je u svom govoru istaknuo kako smatra da je cilj operacije njegovog rušenja postizanje dogovora o zamjeni teritorija sa Srbijom, a nekoliko proteklih dana je ponovio svoje optužbe da je Thaci postigao dogovor sa Srbijom. I da postoji tekst tog sporazuma.

Thaci će sada tražiti da Samoopredjeljenje, najveća stranka u parlamentu, ponudi novog mandatara. Ako u 15 dana ne uspije formirati parlamentarnu većinu, može tražiti novog kandidata. Ni novi prijevremeni izbori nisu isključeni. No, vjerojatnije da će LDK uspjeti formirati novu koaliciju. I tako otvoriti vrata pregovorima sa Srbijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:06