Papa podržao vladu, a protiv biskupa dok je u javnost izašao dokument koji tumači zašto nema škole i ne otvaraju se crkve

„Procurio“ je, kako se u Italiji moglo i očekivati, „veoma tajan“ dokument Tehničko-znanstvenog odbora koji je 22 travnja upozorio Vladu na moguće katastrofalne posljedice prebrzog popuštanja mjera zaštita od koronavirusa koji izaziva Covid-19.
Talijanski premije Giuseppe Conte u parlamentu
 STRINGER / ANSA / AFP

Odgovorni stručnjaci, koje predvodi prof. Silvio Brusaferro, razradili su model na temelju veoma zaraznog soja koji je u Italiju dopro iz Njemačke (a onda je isti taj soj iz Italije dospio, među inima, i u Hrvatsku).

Prema tome modelu, već bi samo otvaranje škola u ovoj fazi imalo veoma ozbiljne posljedice: razbuktalo bi zarazu tako snažno da bi potreba za intenzivnom njegom premašila ukupan broj dostupnih ležajeva u intenzivnoj njezi u Italiji.

Napomenimo da je Italija od početka proboja pandemije više nego udvostručila broj ležajeva u intenzivnoj njezi, sa oko 4300 na oko 9000, opremljenih i respiratorima bez kojih mnogi pacijenti ne bi mogli preživjeti (a mnogi su preminuli unatoč tome). Naime, Covid-19 se u iole slabijih pacijenata razvija u naglu obostranu upalu pluća, napadajući istodobno i srce.

Talijanski Tehničko-znanstveni odbor smatra automatski riskantnima sve osobe s navršenih 60 i više godina. Iznimki, naravno, ima u oba smjera, ali statistika dosadašnjih slučajeva kaže da je u osoba 60+ rizik smrtnog ishoda nekoliko puta veći nego u osoba 60-. Igraju ulogu, naravno, sistemske autoimune, odnosno kronične bolesti, osobito dijabetes, igra negativnu ulogu pretilost, dakle i koncentracija tih faktora u osoba starijih od 60 godina, ali igra ulogu i slabija obrambena sposobnost starijeg organizma i ako je zdrav. Granica od 60 godina može se doimati proizvoljnom u pojedinačnim slučajevima, ali je značajna u općoj populaciji, sudeći po statistici smrtnih slučajeva.

Kakve onda veze ima škola? Naprosto zato što školska populacija ne živi samostalno i izolirano, nego u zajednici dvogeneracijskih ili višegeneracijskih obitelji. Može zarazu prenositi i pronositi a da sama ne pokaže nikakav simptom.

Škola nije iznimka. Naprosto, u ovoj fazi, bilo u kojem scenariju otvaranja koji bi podrazumijevao grupne kontakte, infektivnost bi prešla epidemijski prag i tako pokrenula novi val epidemije.

To objašnjava zabranu okupljanja, dakle i na treninzima ekipnih sportova, a tim više u crkvama, gdje glavna populacija nisu ljudi u trećem deceniju i u naponu snage i fizičke spremnosti (dovoljno je bilo u životu biti na jednoj utakmici i na jednoj misi, pa nekako dokučiti razliku).

Pravo na kult ne jamči imunitet i ne dokida petu zapovijed Božju.

Odbor je izračunao:

- ako rasprostranjenost mjera individualne zaštite smanji prenosivost zaraze za 15 posto, scenarij otvaranja komercijalnog sektora ne bi izazvalo prelazak epidemijskog praga samo ako bi se uspjelo spriječiti prenosivost u zajednici na starije od 60 godina.

- Ako pak rasprostranjenost mjera individualne zaštite smanji prenosivost zaraze za 25 posto, scenarij otvaranja komercijalnog i ugostiteljskog sektora ne bi izazvalo prelazak epidemijskog praga samo ako bi se uspjelo spriječiti prenosivost u zajednici na starije od 65 godina.

Poželjnim smatra smanjenje prenosivosti za 20 posto, ali uz korištenje mjera zaštite (fizička razdaljina, maske, rukavice, pranje i dezinficiranje ruku), uz mogućnost praćenja kretanja (država će ovih dana ponuditi mobitelsku aplikaciju koju će građani moći preuzeti dragovoljno, bez državne prisile; 58 posto anketiranih izrazilo je spremnost korištenja te aplikacije), uz porast individualne i kolektivne svijesti o opasnosti od pandemije.

Zato Odbor preporučuje progresivno otvaranje uz akuratno praćenje kretanja zaraze, te uz jačanje restrikcija pojača li se zaraza.

Poglavar Katoličke crkve papa Frane pozvao je vjernike da se povinuju vladinim odredbama protiv pandemije koronavirusa. U utorak je, prije redovite jutarnje mise u kapeli Doma sv. Marte, gdje radi i stanuje, Papa je rekao:

„U ovo doba, kada se počinju dobivati upute za izlazak iz karantene, molimo Gospodina da svom puku, svima nama, udijeli milost opreza i poslušnosti spram uputa, kako se pandemija ne bi vratila.“

Tim jednostavnim i jasnim riječima Papa je na osobit način dezavuirao ljutitu reakciju Predsjedništva Talijanske biskupske konferencije, koja je vladine upute, objavljene u nedjelju uvečer na konferenciji za novinare predsjednika Ministarskog vijeća Giuseppea Contea, ocijenila kao kršenje slobode kulta.

Iako upućene ponajprije katoličkim vjernicima u njegovoj rimskoj arhidijecezi i u njegovoj primaturi Italiji, Papina molitva odnosi se podjednako na vjernike u svim zemljama gdje ne popuštaju ili tek blago popuštaju izolacijske mjere protiv pandemije koronavirusa. Rimski papa se tako pridružuje onim svećenicima i biskupima koji smatraju da ne treba riskirati život radi sudjelovanja u euharistijskom slavlju, iako je ono obredna srž njihove vjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:46