Pregovori o Brexitu obustavljeni do sredine tjedna, ključna pitanja još uvijek bez dogovora

Britanski i europski pregovarači za sporazum o Brexitu napravit će stanku u pregovorima o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije i neće se ponovno sastati prije summita koji se održava sredinom idućega tjedna, rekli su u nedjelju za Reuters europski izvori.
Britanski ministar za Brexit Dominic Raab i glavni pregovarač Europske komisije Michel Barnier
 Profimedia, Alamy

- Unatoč konstruktivnim i intenzivnim pregovorima, nekoliko ključnih pitanja ostalo je neriješeno - rekao je jedan visoki europski diplomat koji je želio ostati anoniman.

- Nisu planirani daljnji pregovori prije sastanka Europskog vijeća. Briselski pregovarač će izvijestiti čelnike zemalja EU koji će potom procijeniti dosadašnji napredak - pojasnio je izvor.

Nekoliko drugih diplomatskih dužnosnika kazalo je da će europski pregovarač Michel Barnier izvijestiti vođe 27 zemalja članica EU kada se sastanu na večeri u Bruxellesu u srijedu, uoči summita Europskog vijeća na kojem će sudjelovati i britanska premijerka Theresa May.

Pregovarači za Brexit koji su se ove nedjelje sastali u Bruxellesu nisu uspjeli postići konačan dogovor o uvjetima Brexita, već su se još jednom susreli s najspornijim pitanjem granice između Republike Irske i Sjeverne Irske.

- Unatoč intenzivnim naporima, neka ključna pitanja i dalje stoje otvorena - rekao je na Twitteru Michel Barnier, istaknuvši upravo granicu s Irskom kao jedan od ključnih izazova.

Manje od šest mjeseci do britanskog izlaska, Barnier se u nedjelju sastao s britanskim pregovaračem Dominicom Raabom koji je nenadano odlučio u nedjelju doći u Bruxelles.

Diplomatski izvori istaknuli su i da su veleposlanici svih 27 zemalja bili pozvani na sastanak, što također nije bilo predviđeno službenim programom. Zbog svega toga, na briselskim se hodnicima počelo špekulirati o tome da će danas biti objavljeno da je dogovor postignut, ali su to europski veleposlanici odlučno demantirali.

I drugi su izvori za Reuters naveli da će biti potrebno još razgovora kako bi se došlo do dogovora koji bi bio zadovoljavajuć za obje strane.

Još uvijek ima 'velikih problema' koje treba riješiti, rekao je jedan britanski izvor.

Do ubrzanja pregovora došlo je uoči summita 17. i 18. listopada koji je inicijalno trebao označiti kraj pregovora, manje od šest mjeseci uoči Brexita koji je predviđen za 29. ožujka 2019. godine. Britanska premijerka Theresa May u utorak će okupiti glavne ministre kako bi s njima razgovarala o pitanju granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, koja je još uvijek glavni kamen spoticanja u pregovorima.

Iako je veliki dio tzv. 'Sporazuma o izlasku' utvrđen prije više mjeseci, na nekim ključnim spornim točkama, osobito oko pitanja kako izbjeći 'tvrdu granicu' u Irskoj, malo toga je otišlo dalje od početka.

Sjeverna Irska će napustiti Europsku uniju istovremeno kada to učini ostatak Velike Britanije, dok će Republika Irska i dalje ostati članica EU. Mnogi se boje da će povratak graničnih kontrola potpiriti desetljeća tenzija između dviju strana. Bruxelles i London nadaju se da će budući trgovinski dogovor riješiti to pitanje, ali u nedostatku dogovora Europska unija inzistira na rješenju po kojem bi Sjeverna Irska ostala u carinskoj uniji.

London je, pak, odbacio mogućnost postizanja dogovora koji bi podijelio Ujedinjeno Kraljevstvo namećući preglede robe koja prelazi Irsko more čime bi se uvelike usporio prelazak granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:34