Primirje u talijanskoj krizi: predsjednik Mattarella daje mandat opet Conteu i vladu će činiti PoKret 5 Zvjezdica i Demokratska stranka. Koliko dugo?

Sergio Mattarella, predsjednik Talijanske Republike, pozvat će u četvrtak ujutro u svoju Kvirinalsku palaču Giuseppea Contea, predsjednika vlade u ostavci, da mu povjeri mandat za sastav sljedeće vlade, u bitno izmijenjenome stranačkom sastavu.
Talijanski predsjednik Sergio Mattarella s izaslanstvom PoKreta 5 Zvjezdica koji vodi Luigi Di Maio, prvi na trosjedu slijeva
 Paolo Giandotti / VIA REUTERS

Izletjela je suverenistička ksenofobna Liga čiji je nacionalni tajnik i vicepremijer Matteo Salvini srušio dosadašnju vladu, a populističkom PoKretu 5 zvjezdica pridružuju se Demokratska stranka političkog tajnika Nicole Zingarettija, ljevičarski Slobodni i ravnopravni, stranke etničkih autonomija u Val d'Aosti i Južnom Tirolu, a možda i +Europa bivše evropovjerenice Emme Bonino.

To apsolutno ne znači da je sve gotovo. Presudio je strah od Salvinija i od parlamentarnih izbora, ali dvije glavne stranke ni izbliza nisu suglasne, ni međusobno, ni svaka unutar sebe.

Conte, koji u curriculum sada može upisati da ga je tweetom javno podržao i Donald Trump, od danas mora slagati te rogove u vreći.

Politički vođa Zvjezdica Luigi Di Maio naglasio je da prvo treba složiti "homogen program“ (dakle, ne ugovor, kao lani s Ligom). Prvi programski kamen smutnje bit će proračun za sljedeću godinu za koji u rujnu treba "izmisliti“ još 23 milijarde eura. Bruxelles bi mogao biti dobrohotniji i zato što je sada Njemačka u recesiji, pa treba olabaviti strogost, a i zato što se, privremeno, EU riješila Salvinija kao najopasnijega evropskog suverenista na vlasti.

Onda dolazi na red bitka za pozicije u vladi, koja je jučer zaprijetila miniranjem već postignutog dogovora o Conteu.

U noći s utorka na srijedu u PoKretu 5 zvjezdica ispreplele su se jedna osobna i jedna, dalekosežnija, institucionalna drama.

Demokratska stranka je jedva jedvice, obtorto collo, prihvatila da kandidat za predsjednika nove vlade bude isti Conte, koji je prethodnih 14 mjeseci bio predsjednik vlade spram koje iziskuje diskontinuitet. PoKret 5 zvjezdica je Contea postavio kao uvjet za ikakav nastavak razgovora, ne samo dogovora. Nakon toga ni osnovnoškolce nitko ne bi mogao uvjeriti da Conte ne bi bio premijer iz kvote Zvjezdica.

Luigi Di Maio, politički vođa Zvjezdica, postavio je - kao još jedan krucijalni uvjet - svoj opstanak na dužnosti vicepremijera, tvrdeći svima koji su bili spremni slušati ga, da je Conte neko neutralno biće, te da samo on, Di Maio, predstavlja svoj PoKret kao vođa "delegacije“. Demokrati su mu otpilili: premijer Conte je vaš prijedlog, morali smo ga prihvatiti, mi ćemo imati jedinog vicepremijera, kako se to obično radi. "Ne možete me tako ponižavati, niti možete ponižavati moj PoKret“, rekao je doslovce preko telefona tajniku Demokratske stranke Zingarettiju. A uvečer je javno rekao da je odbio Salvinijevu ponudu da se pomire i da Di Maio bude premijer.

Institucionalna drama temelji se na odluci PoKreta 5 zvjezdica da svoju odluku o ulasku u savez s Demokratskom strankom ovjeri glasanjem među svojim članstvom preko Casaleggiove platforme Rousseau, i to sljedeći tjedan, dakle pošto je Mattarella dodijelio mandat. Tehnika unutarstranačkog izjašnjavanja je unutrašnja stvar svake političke formacije, ali izazov je i Predsjedniku i Parlamentu ako to izjašnjavanje stiže poslije njihovih oduka, stavljajući tako PoKret iznad države, a platformu Rousseau iznad Parlamenta.

Mattarella je presjekao čvor davši znanju da ne uzima u obzir ništa osim onoga što mu stranačka izaslanstva kažu u konsultacijama.

Javio se i treći sudionik ljubavno-mrziteljskog trokuta, i dalje formalno potpredsjednik Vlade u ostavci Salvini. Mattarelli je predbacio u toku konsultacija: "Rekli ste da zahtijevate jaku vladu, sa širokom većinom; zar ćete kumovati vladi koju spaja jedino mržnja spram mene i spram Lige?“

Salvinijeve riječi imaju logiku, buduću većinu već zovu CLS (Komitet za oslobođenje od Salvinija), ali su premise pogrešne: ne prevladava mržnja nego puki strah. I od Salvinija, koji se u prošlih 14 mjeseci pokazao totalno bezobzirnim i spram svojih tadašnjih saveznika i spram najslabije čeljadi, poput imigranata u moru, i koji silom čupa Italiju iz Evropske unije, a i od Talijana koji bi mogli vlast predati baš Salviniju jer on, eto, "zna što hoće“.

Stoga se očekuje da nova koalicija dovrši kresanje Parlamenta za trećinu i da donese nov izborni zakon, posve proporcionalan, kako vlast ne bi mogla preuzeti stranka (ili koalicija) s manje od punih 50,1 posto. Strah je očit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:17