Priština oštro optužujući EU nastavlja voditi carinski rat protiv Srbije i BiH

Carinski rat sa Srbijom, kojeg je Kosovo započelo 6. studenog nametanjem carine na uvoz srpske robe prvo 10 posto, pa onda 100 posto, nastavljen je razmjenom uzajamnih optužbi Prištine i Beograda o kršenju bilateralnih i međunarodnih sporazuma.
Ramuš Haradinaj
 Hazir Reka / REUTERS

Na meti kosovskih dužnosnika u četvrtak se našla i prva žena europske diplomacije Federica Mogherini, kojoj Priština zamjera toleriranje negativne kampanje Srbije prema Kosovu.

Predstojnik ureda kosovskog premijera Avni Arifi odgovorio je na jučerašnji zahtjev Europske unije da Priština ukine carinu na uvoz robe iz Srbije i BiH, optuživši Bruxelles za pristranost.

- Europska unija bila je odlično informirana o tome da Beograd krši sporazume postignute tijekom dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, ali je to odlučila ne osuditi - navode u četvrtak mediji u Prištini.

- Želio bih da je Federica Mogherini izrazila zabrinutost nakon što ju je kosovsko izaslanstvo izvijestilo o situaciji i zatražilo potporu. Međutim, situacija se pogoršala - poručio je Arifi.

Prema navodima dnevnog medijskog biltena Misije UN-a, Arifi je objavio pismo ovoga svibnja u kojem je naveo da je 'izvijestio Europsku uniju o sporazumima koje je postigao s Bruxellesom, a čije je odredbe Srbija narušila'.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u srijedu navečer rekao je novinarima da je na sastanku s veleposlanicima zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija), koji se održao zbog najave prištinskih carinskih mjera opravdanih 'surovom kampanjom Srbije', zatražio da pokažu 'barem jedno slovo sporazuma' Beograda i Prištine koje je Srbija dosad prekršila.

Vučić je prozvao Europsku uniju, ustvrdivši kako se Priština ne bi odlučila na dodatno povećanje carina da su Bruxelles i međunarodna zajednica odlučnije reagirali na prvo povećanje pristojbi, zato što su one predstavljale ne samo opasnost kršenja sporazuma CEFTA-e, nego i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU.

No, srbijanski je predsjednik komplimentom podržao jučerašnji zahtjev šefice diplomacije Europske unije Federice Mogherini kojeg je ona poslala Prištini tražeći da se što prije ukinu pristojbe na robu iz Srbije i BiH.

- Federica Mogherini ima dobar politički instinkt i dobro je razumjela kuda ovo vodi. Posljedice su apsolutno nesagledive,gotovo katastrofalne, ako ne dođe do trenutnog ukidanja ovih mjera - zaključio je u srijedu Vučić poslije izvanredne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Na toj su sjednici istaknuta četiri moguća cilja koja Priština želi postići povećanjem pristojbi za robu iz Srbije (i BiH).

Beograd smatra da Priština na ovaj način želi prvenstveno izvršiti 'najveći pritisak do sada' na Beograd i prisiliti ga na 'bezuvjetnu kapitulaciju' i priznanje neovisnosti Kosova.

S druge strane, Priština bi mogla pokušati 'apsolutno zabraniti trgovinu' kako bi 'onemogućili narodu na sjeveru Kosova da dobije srpsku robu' i da se time provede 'tiho etničko čišćenje i protjerivanje Srba s Kosova'.

Također, jedan od mogućih motiva Priština mogao bi biti 'pritisak na međunarodne organizacije i institucije' za davanje ustupaka Kosovu u pogledu očekivane liberalizacije vize, dok bi prema Vučiću istovremeno pokazali da su spremni destabilizirati regiju.

Srbijanski predsjednik smatra da je izazivanje sukoba i potpune destabilizacije regije zbog nečijih tuđih interesa jedan od mogućih motiva odluke Kosova, zato što vlasti u Prištini 'mirnim putem i dijalogom ne mogu ispuniti u istoj mjeri'.

Povećanje carina kao pritisak

Beogradski mediji danas izvještavaju da se situacija u Prištini zaoštrava, citirajući pritom poruku premijera Ramusha Haradinaja na sjednici kosovskog parlamenta kako povećanje carina na uvoz srpske robe za 100 posto treba ostati sve dok Srbija ne prizna neovisnost Kosova.

- Carine na proizvode koje dolaze iz Srbije trebaju ostati sve, dok Srbija ne bude spremna priznati Kosovo kao nezavisnu državu. Nismo otkrili Ameriku, ali uvjeravam vas da je bez takvog pristupa nemoguće doći do uzajamnog sporazuma o priznanju nezavisnosti - prenose beogradski mediji Haradinajevu poruku u Skupštini Kosova i njegov poziv svim strankama kosovskog parlamenta da 'ostanu složni'.

U međuvremenu, s Kosova stižu vijesti da se poziv na bojkot robe proizvedene u Srbiji u pojedinim slučajevima pretvara i 'ludilo' i 'agresiju', zato što kosovski Albanci na lomači spaljuju proizvode iz Srbije, nazivajući to 'Ramushevom inkvizicijom'.

Mediji prenose video-snimku iz Kačanika u kojoj su spaljeni proizvodi iz Srbije te fotografije iz supermarketa u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje danas nije stiglo mlijeko ni današnja izdanja srbijanskih novina.

- Za to vrijeme, inspektori na jugu (Kosova) uklanjaju sve proizvode iz Srbije koji na deklaracijama imaju oznake 'Kosovo i Metohija' i 'Kosovo/UNMIK' - prenosi portal KosSev.

Kako je najavljeno poslije sinoćnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, srbijanska vlada danas će izvijestiti čelnike država Europske unije i ključne međunarodne institucije o mjerama koje Priština provodi i ukazati pritom na moguće posljedice ako te odluke ne budu povučene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:01