Protivnici Brexita nadaju se povoljnoj presudi Europskog suda pravde

Europski sud pravde (ECJ) razmatra u utorak na izvanrednoj sjednici može li Ujedinjeno Kraljevstvo jednostrano promijeniti svoju odluku da napusti Europsku uniju,dok se pristaše britanskog članstva u EU-u nadaju da bi pozitivna odluka suda mogla otvoriti put drugom referendumu koje bi u konačnici zaustaviti Brexit.
Britanska premijerka Theresa May i predsjednik EK Jean-Claude Juncker
 Hannah McKay / REUTERS

Odvjetnici skupine škotskih političara žele da se Europski sud pravde očituje o tome može li Ujedinjeno Kraljevstvo opozvati svoju objavu o povlačenju iz Europske unije pod člankom 50 Lisabonskog ugovora bez suglasnosti s ostalim državama članicama.

Ujedinjeno Kraljevstvo će napustiti najveći trgovinski blok 29. ožujka sljedeće godine, no još se ne zna hoće li britanski parlament 11. prosinca odobriti nacrt sporazuma o izlasku kojeg je britanska premijerka Theresa May ispregovarala s Europskom unijom u nedjelju.

Aidan O'Neill, odvjetnik škotskih političara koji je govorio na raspravi pred sucima ECJ-a, rekao je da su se sve strane složile da članak 50 može biti opozvan.

On je ipak rekao da Europska komisija i Vijeće Europske unije tvrde da to može biti izvedeno samo uz jednoglasan pristanak svih 27 država članica.

Britanska vlada borila se da zaustavi čak i raspravu pred ECJ-om budući da smatra kako je to pitanje hipotetsko i nevažno jer ministri ne namjeravaju izmijeniti Brexit. May je također u više navrata isključivala mogućnost drugog referenduma.

- Temelj sporazuma i vrijednosti Europske unije jest u tome da država članica može opozvati obavijest o povlačenju iz EU-a bez suglasnosti ostalih država vijeća - rekao je O'Neill.

Ne odobre li britanski zastupnici nacrt dogovora, May je upozorila da bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo napustiti Uniju bez dogovora ili da se Brexit uopće neće dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:44