Novi izazovi za Bukurešt

Rumunjsko predsjedanje EU obilježit će neostvareni san o ulasku u Schengen

Rumunjskoj se tijekom njenog predsjedanja Europskom unijom treba odobriti članstvo u zoni Schengen, izjavio je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.
Rumunjska premijerka Viorica Dancila i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker
 Octav Ganea / REUTERS

Međutim, Rumunjska se nalazi daleko od odgovora zbog opasnosti od narušavanja vladavine prava. Tijekom službene svečanosti u Bukureštu ovog četvrtka, Tajani je pozvao države članice koje nastavljaju blokirati pristupanje Rumunjske zoni Schengena da 'ponovno razmotre svoj stav'.

Predsjednik parlamenta je naglasio da je Rumunjska zadovoljila kriterije za pristupanje Schengenu 'već nekoliko godina', dodajući kako bi se članstvo kroz narednih šest mjeseci osim Rumunjskoj trebalo odobriti i susjednoj Bugarskoj. Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, tijekom svog govora je dodao da je 'prirodno mjesto Rumunjske unutar Schengen zone' te da je svjestan 'obećanja kojeg je dao 2014. godine na početku mandata'.

Prema navodima europske izvršne vlasti, Rumunjska i Bugarska već nekoliko godina ispunjavaju uvjete za pridruživanje zoni Schengena. Strogo govoreći, pristupanje Schengenu nije povezano s vladavinom prava niti s mjerom praćenja napretka Sofije i Bukurešta naziva 'Mehanizam za suradnju i verifikaciju (CVM)'. Međutim, odluku o proširenju Schengena mogu donijeti jednoglasno članovi parlamenta. Neki od njih, posebice Nizozemska, povezale su pristupanje Schengenu s postignutim napretkom unutar CVM-a.

Posljednje izvješće CVM-a je otežalo položaj Bukurešt. U njemu se upozorava da se Rumunjska zapravo vratila nekoliko koraka unatrag, posebice u reformama vezanim za pravosuđe. Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, oštri kritičar trenutne socijaldemokratske vlade i njenog pokušaja da prikrije osudu za korupciju, još je u listopadu zaključio da je 'Rumunjska narušila kvalitetu svoje demokracije te da se vratila u vrijeme prije članstva u EU'. Juncker je u listopadu rekao Europskom parlamentu i predsjedniku Iohannisu da Rumunjska ne bi trebala 'očekivati' ostvarenje svoga sna pridruživanja zoni Schengena, kada se nije držala europskih načela vladavine prava.

Budući da Rumunjska još nije došla na dnevni red Vijeća Europske unije, Tajanijev poziv za pridruživanje Schengenu kroz narednih šest mjeseci nije pretjerano realan. U svom govoru pred rumunjskim izaslanstvom, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk uopće nije spomenuo Schengen. Rekao je da je 'način na koji zajedno predstavljamo našu europsku budućnost' sada u rukama novog predsjedništva. No, ako se to pitanje odgodi sve do nakon parlamentarnih izbora u svibnju i formiranja nove Komisije, to će značiti da bi dva glavna kandidata za nasljednika Junckera mogla ugroziti težnje Bukurešta.

Manfred Weber, vodeći kandidat Europske pučke stranke, nedavno je apelirao da se Bugarskoj i Hrvatskoj odobri članstvo u zoni Schengena, ali pritom nije spomenuo Rumunjsku. Vodeći kandidat socijaldemokrata, Nizozemac Frans Timmermans, u nekoliko se prilika zbog narušavanja vladavine prava sukobio s Rumunjskom, ali i s Poljskom i Mađarskom.

Posljednja šansa Rumunjske da inicira raspravu o ulasku u Schengen mogla bi biti konferencija 'Future for Europe' koja će se ovoga svibnja održati u rumunjskom gradu Sibiu. Rumunjska će na njoj posljednji put dobiti priliku da Komisiji i Parlamentu dokaže da je spremna za novi korak. S druge strane, Bugarska se nada da će njezine zračne granice ući u zonu Schengena još tijekom mandata ove Europske komisije.

Ovaj članak je u cijelosti preuzet s Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:10