SASLUŠANJA ZA KOMISIJU Tri povjerenika korak bliže mandatu, dva kandidata poslana kući

Novoizabrana predsjednica Europske komisije ovih je dana doživjela svoj prvi veći poraz na čelu europske politike.
Phil Hogan, povjerenik Europske komisije za trgovinu, uspješno je zadovoljio kriterije koje mu je postavio Odbor za trgovinu Europskog parlamenta, čime je došao korak bliže još jednom mandatu u Komisiji
 Yves Herman / REUTERS

Zastupnici Parlamenta EU tijekom saslušanja kandidata za povjerenike njezine Komisije, odlučno su odbili Lászla Trócsányija i Romanu Plum – povjerenike iz Mađarske i Rumunjske, uz argument da ne zadovoljavaju kriterije za obnašanje takve funkcije.

Budimpešta je reagirala brzo i u Bruxelles je u najkraćem mogućem roku poslala novog kandidata, mađarskog veleposlanika pri EU Olivéra Várhelyija. Brza reakcija Viktora Orbana osjetno je olakšala situaciju novoj predsjednici Komisije. Naime, da mađarski premijer nije reagirao brzo i sam odabrao novog kandidata za Komisiju, pred von der Leyen bi se stavila jako teška dilema; inzistirati na povjereniku kojeg su europarlamentarci odlučno odbili, čime bi izgubila kredibilitet među umjerenjacima, ili bi trebala ući u raspravu s Viktorom Orbanom čiji je status u Europskoj pučkoj stranci i dalje na krhkim nogama.

Rumunjska se još uvijek nije odlučila za novog kandidata.

Irski povjerenik Phil Hogan, koji će uskoro portfelj poljoprivrede zamijeniti trgovinom, tijekom saslušanja u Europskom parlamentu naglasio je da bi Europa trebala zauzeti čvršći stav po pitanju Kine, kako bi zaštitila europske vrijednosti i zaštitu okoliša. Jedan od ključnih prijedloga bio je da unaprijedi instrument javne nabave kojim bi se ojačala pozicija u odnosu na Peking. Štoviše, Hogan je priznao da Europska unija trenutno kvalitetnije surađuje s kineskom vladom, nego s američkom.

Hogan je zastupnicima ostavio dosta pozitivan dojam. Europarlamentarci su nakon njegova saslušanja komentirali da je bio dobro pripremljen, ali je zastupnik iz redova njemačkih socijalista Bernd Lange na svom službenom Twitter profilu napisao da je kandidat u nekim slučajevima bio prilično nedorečen. Unatoč tome, Lange je odboru sugerirao da prihvati njegovu nominaciju, uz uvijet da u obzir uzme smijernice Europskoga parlamenta.

Maria Gabriel, kandidatkinja Bugarske, također je jučer dobila zeleno svjetlo za daljnje napredovanje prema novom mandatu u Europskoj komisiji.

Danas će se održati saslušanje kandidatima Nicolas Schmit (Luxemburg, rad), Janusz Wojciechowski (Poljska, poljoprivreda), Jutta Urpilainen (Finska, međunarodna suradnja), Ylva Johansson (Švedska, unutarnji poslovi), Stella Kyriakides (Cipar, zdravstvo).

Jutta Urpilainen jedna je od rijetkih kandidatkinja koja je prihvaćena bez pretjeranog otpora. Štoviše, većina zastupnika oduševljeno je dočekala njezinu nominaciju. Nicolas Schmit svoje je današnje izlaganje zaključio bez previše prigovora, tako da se očekuje da su se danas svi kandidati plasirali u postavu Europske komisije Ursule von der Leyen.

Sutra će se održati saslušanje kandidatima Didier Reynders (Belgija, pravosuđe), Helena Dalli (Malta, jednakost), Sylvie Goulard (Francuska, unutarnje tržište), Elisa Ferreira (Portugal, kohezija i reforme) te Janez Lenarčič (Slovenija, upravljanje krizom).

Hrvatska kandidatkinja Dubravka Šuica svoje će saslušanje imati u četvrtak, 3. listopada i to pred Odborom za ustavne poslove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:51