Slovaci izabrali prvu predsjednicu

Zuzana Čaputová, službeno je pobjednica drugog kruga predsjedničkih izbora u Slovačkoj, a samim time i prva predsjednica te države.
Zuzana Čaputová, prva predsjednica Slovačke
 David W Cerny / REUTERS

Slovačka se odvjetnica proteklih godina istaknula kao jedna od vodećih aktivistica u borbi za zaštitu okoliša te kao zaštitno lice borbe protiv korupcije. Nakon obrađenih 98 posto biračkih mjesta, Čaputová je proglasila pobjedu osvojivši 58,3 posto glasova. Iako prema ustavu te države predsjednik ima osjetno manje ovlasti od premijera, Čaputová će obnašati funkciju vrhovne zapovjednice oružanih snaga, a imat će mogućnost uložiti veto na nove zakonske prijedloge.

Njezin protukandidat Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije, osvojio je samo 41,7 posto.

Promjena u slovačkoj političkoj klimi počela se događati nakon ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka, koje je potaknulo masovne demonstracije i prosvjede na ulicama slovačkih gradova na kojima je sudjelovala i tada buduća predsjednica.

Čaputová je članica Progresivne stranke koja pripada progresivnoj grupaciji Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE). Zbog njezinih stavova, tijekom kampanje nerijetko ju je kritizirala Katolička crkva, ali i ostale konzervativne skupine koje su se protivile njezinim stavovima o pobačaju i istospolnim brakovima.

U pobjedničkom govoru svojim se simpatizerima obratila na mađarskom, češkom, romskom i rusinskom jeziku, kako bi pružila podršku nacionalnim manjinama za čija prava se želi boriti tijekom mandata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:27