Solidarnost svima, a ne samo njima!

Autorica Ariana Vela jedna je od vodećih hrvatskih stručnjakinja za EU fondove, strateško planiranje i javnu nabavu, vlasnica konzultantske tvrtke AVELANT d.o.o. i predsjednica Upravnog vijeća Učilišta EU PROJEKTI – Ustanove za obrazovanje odraslih. U portfelju od preko 5 milijardi eura, ističe se angažman na preko 500 projekata kao što su najveći hrvatski projekt financiran iz fondova EU-a (Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom tzv. Pelješki most), dovršetak izgradnje mosta kopno – Čiovo, izgradnja velikog broja tvornica, hotela i pogona za poduzetnike, nabava preko 200 autobusa za javni gradski prijevoz u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Osijeku te brojni drugi projekti.
Ariana Vela, kolumnistica Euractiv.hr
 Tomislav Kristo / CROPIX

Vlada Republike Hrvatske donijela je 63 mjere za pomoć gospodarstvu, navodeći da je cilj spasiti radna mjesta i osigurati isplatu plaća. Iako je namjera bila spasiti radna mjesta u svim sektorima, pa tako i poslovnom, velik broj poduzetnika „digao se na noge“ kroz inicijativu Glas poduzetnika, utvrdivši, kako je to lijepo parafrazirao jedan moj kolega koji zapošljava 50 osoba i posluje u IT sektoru da je to: „Lista 63 stvari koje ne biste trebali napraviti“!

U ovoj kolumni ne polemiziram o tome jesu li mjere koje se odnose na sprječavanje širenja korona virusa opravdane jer struka kaže da jesu, a struka je izvor u koji se trebamo i možemo pouzdati. Vlada RH je, uz pomoć Hrvatskoga sabora i slušajući struku, značajno ograničila ljudska prava i temeljne slobode, a samim time i gospodarska prava različitih subjekata. Danima svjedočimo zatvaranju brojnih poduzeća koja se bave uslužnim djelatnostima, strahujemo za turizam, proizvodnju i brojne druge sektore, a svi koji možemo organizirali smo sebi i svojim zaposlenicima rad od doma. Drugim riječima, radimo i privređujemo koliko je to u ovoj zaista izvanrednoj situaciji moguće. Nažalost, nisu svi poduzetnici te sreće, a obveze se gomilaju iz mjeseca u mjesec.

Imajući u vidu da će ova epidemija uzrokovati velike gospodarske probleme, naša je Vlada odlučila pomoći gospodarstvu. I to onako kako samo ona to zna. Donijela je 63 mjere. Ne pet, ne deset, ne čak niti 15, nego 63! Da, dobro ste pročitali: 63!

Čim sam čula o koliko se broju mjera radi, zamislila sam kako poduzetnici koji se danas bore za preživljavanje i koji bi, prema mišljenju naše Vlade trebali čuvati radna mjesta, sjede za računalima i studiozno proučavaju 63 mjere i zakolutala očima. Tko normalan donosi 63 mjere?

Od svih tih mjera vjerojatno najveći biser i osvajač nagrade za biser godine sigurno su mjere koje se odnose na odgode. Odgode plaćanja različitih obveza prema državi.

Odgoda! Fantastično! Čestitam genijalcima iz javnog sektora, kojima ovi isti poduzetnici kojima će se sada velikodušno dati odgoda plaćaju plaće kroz različite fiskalne i parafiskalne namete, jer odgoda je zaista velikodušna stvar.

Ne znam samo kakav je smisao odgoditi plaćanje obveze poduzeću koje za nekoliko mjeseci neće postojati, ali dobro – odgoda je tu! I, da ne zaboravim, mogućnost dizanja kredita. Čestitam i tim pametnjakovićima (jer poduzeće koje ima perspektivu će i samo moći dići kredit i isposlovati povoljne uvjete sa svojom poslovnom bankom).

Da ne hvalim samo Vladu, pohvalit ću i Predsjednika RH koji je dodatno zacementirao ono što svi u Hrvatskoj dobro znamo – sve diraj, ali javni sektor ne diraj.

Nemojte zaboraviti da trenutačno u Hrvatskoj zbog odluka državnoga vrha ne može raditi niz poduzetnika. Jednako tako ne može raditi niti niz zaposlenika javnog sektora, štoviše neki već sada sjede doma.

Međutim, fundamentalna razlika između ovih prvih i ovih drugih je u tome što će prvi vrlo brzo ostati bez posla i poduzeća, dok će drugi primati punu plaću (koji su platili ovi prvi, dok im nisu iscijedili i zadnju kunu) jer ne bi bio red da se javnom sektoru bilo što uskrati. Čini se da naš Predsjednik u par godina poduzetništva nije naučio ništa, osim da si isplati minimalac. Sad kad se opet vratio na državne jasle, čuva im prava kao nešto sveto. Ja bih predložila da i sad pristane na minimalac. Neće tako spasiti radna mjesta, ali barem će pokazati solidarnost. Na minimalac je kao poduzetnik navikao pa neće biti velike razlike u odnosu na predizborno vrijeme.

Dakle, sada smo u situaciji u kojoj smo uglavnom doma. I trebamo biti doma. I trebamo biti solidarni, ali vrijeme je da postanemo jednako solidarni prema svima. I prema teti u vrtiću, prema djelatniku na šalteru porezne uprave, zaposlenicima lokalnih samouprava, ali i poduzetnicima!

Neka javni sektor pokaže da smo svi jednaki. Neka to pokažu Vlada RH i Predsjednik RH. Usvojite zahtjeve Inicijative Glas poduzetnika! Sve što ne napravite danas, vratit će vam se za nekoliko mjeseci kao bumerang. Dakle, radite to ne samo za dobrobit poduzetnika, nego i cijelog društva.

Podijelite teret, podijelite odgovornost i pokažite solidarnost.

Baš onako kako to pokazuju brojni građani i građanske grada Zagreba, ugrožavajući sebe da bi pomogli drugima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:10