Summit s kojeg se svi vraćaju kući zadovoljni i trljaju ruke

Beogradski Blic donosi naslov: U Zagrebu trljaju ruke. I apsolutno imaju pravo. Ali, fascinira još jedan element ranojutarnjeg dogovora: postignut je kompromis kojim nitko nije nezadovoljan.
Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije i Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća
 STEPHANIE LECOCQ / AFP

Evo što kaže Viktor Orban: “Prije pregovora, pa čak i tijekom pregovora bilo je nekih pokušaja da nas, ne mogu reći ponize, ali recimo pouče o vladavini prava. A mi (govori i u ime Poljske) nismo samo uspjeli pribaviti velik financijski paket već smo obranili i ponos naših nacija”. Osovina Varšava-Budimpešta je predstavljala veliku prijetnju jer su prijetili blokadom ako se novac uvjetuje stanjem vladavine prava u zemlji, ali je njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjedavajuća EU, zajedno s latvijskim premijerom Krisjanisom Karins, postigla dogovor da je za pokretanje postupka potrebna kvalificirana većina. Što je Budimpešti i Varšavi bilo više nego dovoljno.

Nizozemska je konačno slomljena. Dijelom rabatom na uplate u EU proračun, tim mehanizmom koji je 1984. godine iznudila tadašnja britanska premijerka Margaret Thatcher. Nakon što je Ujedinjena Kraljevina izašla iz EU (31. siječnja ove godine) dio zemalja je tražio da se od toga odustane, ali sada je upravo to bio mamac na koji su se uhvatili štedljivi pa Austrija dobiva 565 milijuna eura, što je dvostruko više nego dosad, a Nizozemska 1,95 milijardi eura, što je rast s prijašnjih 1,57 milijardi. I dobit će pravo zadržati više carinskih dažbina u luci u Rotterdamu.

Njemačka je pokazala odgovornost predsjedavajućeg pa nije tražila nikakvo povećanje rabata. Ali joj ostaje povijesna uloga u postizanju ovog povijesnog dogovora.

Nizozemska je dobila još jedan važan ustupak: naime, svaka zemlja članica može izraziti zabrinutost da se sredstva ne troše u skladu s obećanjima za reformu ekonomije. A tu je još i obveza da 30% sredstava ide za zeleni plan. Ali je i taj mehanizam ograničen na svega tri mjeseca. Pa je dakle i Nizozemska napravila ustupak.

"Zadovoljni smo s dogovorom oko ambicioznog plana oporavka koji će nam omogućiti da se suprotstavimo krizi sa snagom i učinkovitošću", kazao je talijanski premijer Giuseppe Conte.

Po njegovim riječima, Italija će dobiti 28 posto ili 209 milijardi eura, od 750 milijardi teškog plana, od čega će 81 milijarda eura biti u bespovratnim sredstvima, a 127 milijardi će biti u zajmovima. Dakle, i tu jedan veliki ustupak jer je Italija tražila da većinu novca dobije u bespovratnim sredstvima. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je zadovoljan jer je prihvaćena ideja zaduživanja Europske komisije, a i sredstva za poljoprivredu su ostala nedirnuta u Višegodišnjem financijskom okviru.

Jednostavno, postignut je kompromis u kojem nitko nije gubitnik, a svi su dobitnici. Svaki se lider može vratiti kući mirno reći: donijeli smo novac. I ono što je Blic napisao za Zagreb, vrijedi i za sve glavne gradove, svi trljaju ruke. I zato je ovo stvarno jedan od najvećih uspjeha EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 02:04