Talijanski biskupi bijesni na vladu jer nije odobreno otvaranje crkava: Ugrožena je sloboda kulta

„Ugrožena je sloboda kulta“ – ljute se talijanski katolički biskupi na novi dekret talijanskoga Ministarskog vijeća. Njihov stav objavljen je u nedjelju uvečer u noti Talijanske biskupske konferencije (CEI), naslovljenoj: „Nesuglasnost biskupâ“. I tako se zahvalnost Vlade vjerskim zajednicama pokazala nedovoljno lukavom dosjetkom. Brzina kojom je CEI plasirala svoju notu pokazuje da je ona bila već unaprijed spremna, te se samo čekao završetak konferencije za novinare premijera Giuseppea Contea.
Sad i biskupi čiste pred svojim vratima
 Alberto PIZZOLI / AFP

Biskupsko nezadovoljstvo osvanulo je u ponedjeljak na svima talijanskima prvima novinskim stranicama, u naslovu ili barem podnaslovu.

Evo što biskupi zamjeraju: „Svima bi trebalo biti jasno da zauzetost u službi za siromašne, toliko znakovita u ovoj nevolji, izvire iz vjere koja se mora moći hraniti na svojim izvorima, osobito na sakramentalnom životu.“ Prevedeno sa crkvenog žargona: možemo se angažirati u socijalnom radu samo ako možemo držati mise za vjernike i dijeliti im pričest.

Predsjedništvo Vlade je također odmah, u mrkloj noći, odgovorilo ponovivši Conteovu najavu da će sljedećih dana biti raspravljen protokol koji će što ranije omogućiti vjernicima liturgijska slavlja u uvjetima maksimalne sigurnosti.

Pravoslavne crkve (oko 3 posto stanovništva) nisu smatrale shodnim uključiti se u raspravu, a ne javljaju se ni muslimani (2 posto stanovništva u 38 vjerskih organizacija).

Protiv povratka vjernika na mise (i u ine bogomolje) već od 4 svibnja odrješito se izjasnio Tehničko-znanstveni odbor koji savjetuje talijansku Vladu i u kojemu su eminentni epidemiolozi, uz Civilnu zaštitu itd. Odbor tvrdi: „sudjelovanje vjernika u bogoslužju uključuje trenutno neizbježne kritičnosti koje uključuju premještanje znatnog broja osoba i bliske kontakte za euharistije.“ Prevedeno s birokratskog žargona: i dok se odlazi na misu, a osobito za dijeljenja pričesti, neizbježni su kontakti kroz koje se može širiti zaraza.

Hoće li vjernik po pričest otići s maskom pa je maknuti tek pošto se udalji više od metra od sviju da bi unio hostiju u usta? Ili će skinuti masku radi uzimanja Presvetoga? Nije li pametnije pričekati još tri sedmice i vidjeti što se zbiva s krivuljom zaraze? Eto, i o tome se raspravlja.

Naime, Tehničko-znanstveni odbor smatra da se o povratku vjernika do oltara i pričesti može ponovo razgovarati do 25 svibnja.

Kolikogod se Katolička crkva trudila obrazlagati da između nje i znanosti nema trvenja, kolikogod to tvrdili i pobožni znanstvenici, ipak još postoje neslaganja. Katolička crkva, doduše, ne zabranjuje transfuziju krvi, poput Jehovinih svjedoka, ali zadržava sebi pravo posljednje riječi i u medicinskim pitanjima.

Grubo rečeno, nema suglasnosti o tome tko interpretira Božju volju (ako ona postoji): svećenstvo ili znanost koju, po vjerskom poimanju, također nadahnjuje Bog. U tome etičkom pitanju medicinska i teološka etika (još) nisu istovjetne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:59