Trudeauov obračun s protivnicima: izbacio je dvije bivše ministrice iz Laburističke stranke

Justin Trudeau se nakon potresa u vladi zbog korupcijske afere i dalje trese stolica, ali zbog straha da će izgubiti mogućnost pobjede na sljedećim općim izborima. U utorak je zato odlučio maknuti glavne uljeze iz Liberalne stranke, dvije zastupnice koje su ranije odstupile s ministarskih pozicija upravo zbog Trudeauove malverzacije.
Kanadski premijer Justin Trudeau tijekom sastanka laburista u Ottawi
 Chris Wattie / REUTERS

Trudeau je odlučio da bivša ministrica pravosuđa Jody Wilson-Raybould i bivša predsjednica Odbora za državnu riznicu Jane Philpott više neće moći biti zastupnice vladajućih liberala, no neće se smjeti niti kandirati za stranku na saveznim izborima u listopadu ove godine.

- Povjerenje koje je ranije postojalo između ove dvije osobe i našeg tima je uništeno – rekao je Trudeau na hitnom sastanku Liberalne stranke objašnjavajući kako su one narušavale jedinstvo stranke.

No što to znači izgubiti povjerenje za Trudeau i s čije strane se ono zapravo gubi?

Wilson-Raybould je odstupila sa svoje pozicije u veljači zbog časti, a i dalje stoji pri svom priznanju da su vladini zastupnici pokušali utjecati na ishod suđenje protiv građevinske tvrtke SNC-Lavalin dok je ona bila na poziciji glavne državne odvjetnice odgovorne za slučaj (o čemu je Euractiv već pisao).

Philpott je odstupila nakon toga tvrdeći da je izgubila povjerenje u Trudeauovu vladu. Također, afera je Trudeaua koštala gubitka svog najbližeg pomoćnika Geralda Buttsa i službenika premijerskog vijeća Michaela Wernicka.

No, Trudeau nije izgubio uvjerenje da će sa svojim liberalima pobijediti konzervativce u listopadu. Ipak, ispitivanja javnog mijenja pokazuju da bi zbog trenutne krize mogli izgubiti.

Trudeau i dalje negira bilo kakvu povezanost vlade u optužbama vezanim za korupcijski skandal, a vođa konzervativaca Andrew Scheer se oglasio izjavivši:

- Ako govoriš istinu, za tebe nema mjesta u Liberalnoj stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:08