Trumpov kandidat za ministra obrane napustio položaj zbog optužbi za zlostavljanje supruge

Vršitelj dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan odustao je od procedure imenovanja ministrom obrane.
Patrick Shanahan je bio spreman potrošiti vojni novac da Donald Trump izgradi zid na granici s Meksikom
 Kevin Lamarque / REUTERS

"Vršitelj dužnosti ministra obrane Patrick Shanahan, koji je obavio sjajan posao, odlučio je da ne nastavi proceduru potvrde kako bi mogao više vremena posvetiti svojoj obitelji. Zahvaljujem Patu na izvanrednoj službi, a za novim vršiteljem dužnosti ministra obrane imenujem Marka Espera, tajnika Armije. Poznajem Marka i ne dvojim da će obaviti fantastičan posao". Tako je svojim omiljenim sredstvom komunikacije, Twitterom, u utorak u rano poslijepodne američki predsjednik Donald Trump najavio još jedan odlazak iz svog kabineta. Teško ih je više i pobrojati.

No, ovaj put, za razliku od slučajeva bivšeg državnog tajnika Rexa Tillersona ili ministra obrane Jamesa Mattisa, Trump ne likuje u tweet kojim najavljuje njihov odlazak. Naime, Shanahan, koji je na to mjesto došao iz Boeinga i prije toga nije bio ni na kakvoj javnoj funkciji (mnogi su upozoravali da imenovanje bivšeg dužnosnika velike tvrtke iz obrambenoindustijskog kompleksa ne zvuči dobro za tržišno natjecanje), bio je jedan od predsjednikovih ljubimaca: nije mu proturječio i provodio je njegove odluke. Sasvim suprotno od Mattisa.

Shanahanova ostavka uslijedila je samo sat vremena nakon što je USA TODAY objavila priču kako FBI istražuje nasilnu tučnjavu između sad već bivšeg kandidata za ministra obrane i njegove bivše žene. Incident se dogodio 2010. godine, a potvrdili su ga i Shanahan i njegova bivša žena Kimberley Jordinson. Prema policijskim izvještajima došlo je do verbalnog sukoba u njihovoj spavaćoj sobi koji je do te mjere eskalirao da je završio u tučanjavi na travnjaku ispred kuće u Seattleu: Shanahan je iz te tučnjave izašao krvavot nosa dok je njegova tadašnja supruga imala modrice na rukama. Navodno od agresivnog djelovanja. Ona je bila privedena i optužena za napad, ali je Shanahan kasnije povukao tužbu.

Problem je nastao u tumačenju događaja: dok gospođa Jordinson tvrdi da ju je Shanahan udario prvi, i to šakom u trbuh, on to odbacuje kao laž tvrdeći da nikad nije digao ruku na svoju bivšu suprugu.

Cijela priča ima i vrlo mučan dodatak: naime, njihov zajednički sin je godinu dana kasnije pretukao majku bejzbol palicom, a Shanahan je stao u njegovu obranu: navodno je povod za sukob bila napad majke na sina tinjedžera da je ušao u romantičnu vezu s 20 godina starijom ženom. Novi podaci, koji su se izronili u utorak, potvrdili su da je u toj obitelji bilo ozbiljnih problema, da je Shanahan uspio zaštititi sina od zatvora i to je očito bila kap koja je prelila čašu: SAD je tako i dalje bez ministra obrane u trenutku kad su tenzije u odnosima s Iranom na rubu eksplozije, raspravlja se o trajnoj vojnoj bazi u Poljskoj, situacija u Sudanu i Libiji se dodatno komplicira, kao i u Venezueli, da navedemo samo neke od otvorenih kriznih žarišta koja u velikoj mjeri ovise o američkim odlukama.

Novi vršitelj dužnosti ministra obrane Mark Esper dolazi iz vojnih krugova, 1986. godine je diplomirato na West Pointu i služio u pješadijskim jedinicama Armije više od deset godina, uključujući i Zaljevski rat 1991. No, i on je na svoj dosadašnji položaj došao iz vojne industrije: bio je potpredsjednik obrambenog giganta Raytheon i to za odnose s vladom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:00