U Britaniji nagli porast smrtnih slučaja. Vlada od petka zatvara škole

U srijedu 18.ožujka je broj smrtnih slučajeva od kornavirusa se popeo na 107,a Boris Johnson je izjavio da će ubrzo biti donesena odluka da se zatvore sve škole u zemlji od petka.
 AFP

Nakon prvotnih kritika da Johnsonova vlada ne poduzima gotovo nikakve mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, sve veći broj umrlih i zaraženih u toj zemlji tjera ga na poduzimanje novih mjera. Samo u srijedu objavljena su 33 nova smrtna slučaja.

U Ujedinjenom Kraljevini ima ukupno 2.626 zaraženih osoba.

Premijer je rekao da će ubrzo biti donesene odluke o zatvaranju škola.

Velške i škotske lokalne samouprave su najavile zatvaranje škola krajem tjedna.

Britansko javna zdravstvena služba (NHS), međutim, ne testira sustavno sve oboljele i koncentrira se na najteže slučajeve, unatoč preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja ističe nužnost testiranja.

"Razumno bi bilo misliti da je 55.000 zaraženo", ocijenio je u utorak znanstveni savjetnik vlade Patrick Vallance.

Nakon kritika, vlada se obvezala povećati broj testova s 5.000 na 10.000 dnevno od sljedećeg tjedna i obaviti 25.000 testova dnevno u bolnicama tijekom četiri tjedna, precizirao je.

Dosadašnja taktika borbe bila je stvoriti ''imunitet krda''. Cilj je da se se što više mlađe populacije zarazi kako bi se stvorio zajednički imunitet otporan na virus, no za postizanje toga stručnjaci pretpostavljaju da bi oko 40 milijuna Britanaca moglo oboljeti.

U ponedjeljak 16.ožujka Boris Johnson je objavio da preporuča strogu izolaciju starijim od 70 godina. Poručio je onima koji osjećaju simptome izoliraju na 14 dana. Također, od ponedjeljka je vlada zabranila javna okupljanja. ''Sada je vrijeme da ne radite nepotrebne kontakte s drugima, i da odgodite putovanja koja nisu nužna'', rekao je Johnson. Vlada je preporučila da se izbjegavaju pubovi, klubovi, kazališta, restorani i druga mjesta.

Johnson je u srijedu izjavio da će osigurati djeci polaganje završnih ispita i dobivanje potrebnih kvalifikacija. No, u ovom stadiju ne može pregovarati do kada će škole biti zatvorene. Johnson je izjavio da je koronavirus nevidljivi neprijatelj i nije jasno tko ga prenosi.

Kao i u ostatku svijeta Britanci su ovoga tjedna panično hrlili u dućane. Supermarketi su u srijedu 18. ožujka uveli stroga ograničenja koliko robe kupci mogu kupiti kako bi ih spriječili da stvaraju zalihe dok eskalira pandemija. Sainsbury's i Asda objavili su da neće dopustiti kupcima da kupuju više od tri komada bilo koje namirnice.Sainsbury's je također kazao da će kod internetske dostave prioritet imati ugrožene skupine i stariji građani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:12